Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

До Неапол и обратно, или какво е общото между жриците на любовта и паста "Путанеска"

И класическата рецепта за тази неустоима паста Снимка: iStock
И класическата рецепта за тази неустоима паста

Паста! Италия! Неапол!

Каквото и да кажем за това божествено тестено ястие и родината му, винаги ще е малко. Сякаш буйният темперамент на италианците се е пренесъл в традиционната им кухня, богата на аромати и обилно наситена с вкусове.

Неслучайно обаче споменаваме точно Неапол, защото този град е родината на една от най-обичаните и известни пасти в света.

Приготвя се ужасно лесно, което в никакъв случай не принизява вкусовите ѝ качества, напротив - паста "Путанеска" е толкова завладяваща и ако се решите да си я приготвите у дома, повярвайте ни, това ще е само началото.

Зад историята на произхода ѝ стоят няколко версии, но с пикантния си вкус, на една от тях си заслужава да ѝ се обърне особено внимание. Около нея витаят множество спекулации и дали е мит или истина, сигурно ще си остане загадка завинаги.

Повечето италиански сосове се появяват и са описани в писмен вид след средата на XVIII в., но според историците, този за паста "Путанеска" е измислен в по-ново време. Ястието става популярно в едни особено бурни времена както за Италия, така и за цялата човешката история - Втората световна война.

Днес жените разполагат с много перспектива и свобода да избират какво да работят, но във военно време италианките не са имали този късмет. Нуждата от средства да се издържат, докато мъжете им са на фронта, ги принуждава да продават телата си за пари, затова проституцията по време на една от най-страшните войни досега не е никак необичайна.

И въпреки че тя не е професия, предизвикваща бурни аплаузи сред обществото, постъпката на тези италиански жени буди възхищение у мъжете заради жертвоготовността.

Снимка: iStock

Според непотвърдени източници рецептата за паста "Путанеска" е измислена точно от жриците на любовта.

Тя се приготвя толкова бързо и лесно, че е възможно да са я готвели между клиентите си, за да се подсилят. Съставките за соса са маслини, домати, зехтин, люти чушки, каперси и чесън, като в някои региони в списъка с продукти се появява и аншоа.

В цялата история обаче има нещо, което не се връзва. Ако в действителност сосът за паста "Путанеска" беше измислен по този начин, щеше да има известна грубоватост в изпълнението му, твърди Франсин Сеган - автор на книги и кулинарен изследовател.

"Тези жени щяха да направят нещо в действителност по-лесно, като да накълцат грубо доматите и дори да не ги готвят изобщо, да хвърлят шепа маслини и каперси и да поръсят с риган", разказва тя.

Снимка: iStock

Сеган смята, че името "Путанеска" вероятно има повече общо с ароматите в самия сос, а не толкова с думата "проститутка". Вероятно не е пресилено да се каже, че смесицата от силната миризма на маслини, аншоа и каперси има нещо общо с тази на жриците на любовта от средата на века.

Нека не развихряме фантазията си прекалено, тъй като вкусът на паста "Путанеска" е повече от великолепен и не трябва да губим и секунда повече, преди да ви издадем класическата ѝ рецепта. Тя е способна да ви превърне в истински кулинарен гуру, дори да сте от по-начинаещите в кухнята.

Нека започваме!

Паста "Путанеска"

Снимка: iStock

Нужните продукти са:

  • 340 гр. спагети
  • ¼ купичка от любимите ви маслини
  • Няколко парчета аншоа
  • 2 ч.л. накълцан на ситно чесън
  • ¼ ч.л. червен пипер на люспи
  • 800 гр. консервирани домати
  • Сол и черен пипер на вкус
  • ½ купичка маслини "Каламата" - почистени от костилката и разполовени
  • 2 с.л. каперси
  • 1 с.л. пресен магданоз
  • 1 с.л. пресен босилек
  • 1 с.л. доматена паста
  • 1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Сложете чесъна и червения пипер за около една-две минути. Намачкайте доматите с ръка и ги прибавете в тигана заедно с доматената паста. Овкусете със сол и черен пипер и гответе около 10 минути, като разбърквате от време на време.

Към доматената смес сложете каперсите и маслините. Когато усетите, че сосът започва да се сгъстява, сварете пастата в подсолена вода.

Отстранете соса от котлона и за финал му прибавете босилека, магданоза и лимоновия сок. Отцедете пастата и я залейте със соса. Гарнирайте с нарязан магданоз и сервирайте с хубава чаша бяло вино.

   

Най-четените