Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Галатопита: Да се пренесем в Гърция с традиционен млечен сладкиш

Рецептата е супер лесна Снимка: iStock
Рецептата е супер лесна

Върнахте ли се вече от Гърция или дългоочакваната почивка в южната ни съседка тепърва предстои?

Малко неща връщат спомена или пренасят във времето и пространството по-безотказно от вкуса и аромата.

Затова нека се озовем в Гърция с един традиционен и супер лесен десерт - галатопита.

Това е характерен за района на Пелопонес млечен пай, или млечна баница. Обичайно се приготвя около Великден, но е лек десерт, който се консумира охладен, което го прави идеален и за летните следобеди или вечери.

••• Още една любима рецепта от южната ни съседка:

Галатопита има различни вариации, като основната разлика е липсата или наличието на кори за баница.

Ястието има богат вкус,божествен аромат, кремообразна текстура и не е прекалено сладко. Представлява нещо средно между крем карамел и сладкиш.

И като всичко традиционно и южно, е простичко за приготвяне, с малко съставки и без прекалено суетене.

Вероятно единственият продукт от десерта, който не е в обичайните наличности у дома, е грис, но и той е лесен за набавяне. За галатопита е най-добре да се използва фин пшеничен грис.

Другият плюс е, че може да се държи в хладилник, където да изкара няколко дни - стига да остане нещо.

Има вариант с кори и без. Снимка: iStock
Има вариант с кори и без.

Тук предлагаме по-класическата рецепта - без кори за баница, защото е лято и никой не иска да си усложнява живота с излишни движения в кухнята.

Необходими съставки:

  • 100 г фин грис
  • 1 литър прясно мляко
  • 3 яйца
  • 100 г захар
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • Кората на един лимон
  • 2 с.л. масло
  • Канела за поръсване

Начин на приготвяне

Затоплете в съд на котлона млякото и бавно го разбъркайте с гриса до кипване. Добавете захарта, лимонената кора и ванилията и бъркайте врящата смес, докато се сгъсти - за около 5-10 минути.

Дръпнете от огъня, добавете маслото и разбъркайте. След като се охлади достатъчно, добавете и добре разбитите яйца.

Изсипете сместа в намаслена тава и печете на 170-180 градуса за около 40 минути, докато стане златиста отгоре. При варианта с кори за баница няколко кори се намасляват и се поставят под и/или над сместа преди печенето.

Преди сервиране поръсете десерта с канела. Консумира се охладен.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените