Японската кухня винаги впечатлява с интересните си аромати и комбинацията от вкусове. Освен това тя е изключително богата на полезни вещества, нужни на организма за правилното му функциониране.
Може би не е случайно, че японците са една от нациите с най-много столетници, което според мнозина се дължи именно на храната.
Сигурно сте чували за мисо супата - един от символите на Япония, що се отнася до традиционната им кухня. Тази събуждаща сетивата течност е неизменна част от много ястия, но доста често се консумира и самостоятелно за закуска.
Мисо супата се появява около VIII век, като първоначално е била в менюто само на заможните японци. Но някак рецептата успява да се запази до днес, добивайки популярност както из цялата страна, така и в света.
Огромна част от населението на Япония яде топлата, ароматна течност поне веднъж на ден, затова на местно ниво се предлага почти във всеки ресторант като гарнитура към основното ястие.
Съставките ѝ варират според региона, в който се приготвя (месо, риба, тофу, водорасли и различни зеленчуци), но най-важната сред тях е всъщност мисо пастата - традиционна японска подправка, световно призната за изключително полезна.
Приготвя се чрез ферментацията на соя, ориз или ечемик, а правилото гласи, че колкото повече време тече този процес, толкова по-пълноценен и богат накрая е вкусът на пастата.
Тази мътна супа се сервира топла, но не гореща, и по традиция се яде с пръчици.
С тях се изяждат твърдите съставки, а накрая бульонът се изпива. И не, в Япония не е неприлично да повдигнеш купичката към устата си, което в много европейски държави (и не само) се смята за проява на лошо възпитание.
За мисо супата може да си говорим още дълго. Тя е "живата" история на японците, успели да я пренесат през вековете. Затова сме ви подготвили още няколко интересни факти, с които да се вдъхновите и да приготвите тази невероятна супа у дома.
По-надолу ще намерите и рецептата.
Мисо невинаги се е консумирало само в супа
Освен в супа мисо, пастата става все по-популярна в света като съставка, която може да се добавя в най-различни ястия - от салати до сладки бисквити. Но невинаги японската подправка е била под формата на паста.
Според някои източници, в зората си мисо се яде по съвсем различен начин. Вместо фино смлени, соевите зърна бивали изсушени и осолени, след което използвани за овкусяване на зеленчуци, риба или ориз.
Също така зърната са били били идеален домашен лек срещу различни заболявания.
Разнообразни съставки и неограничени възможности според региона
Като се има предвид широкото ѝ разпространение, не е изненада, че мътната супа има много вариации. Те зависят от региона на Япония, в който се приготвя и характерните за него месо и зеленчуци.
Така мисо супата може да съдържа например водорасли уакаме, тофу и дайкон (вид ряпа) или миди и патладжан.
Някои японци често добавят към бульона различни видове риба, други морски дарове или парченца пилешко месо. Възможностите са много и въпрос на вкус, което прави тази супа ястие с неограничени възможности.
Самураите първи използват инстантно мисо
По време на периода Сенгоку, между 1467 и 1573 г., когато отиват на битка, самураите взимат със себе си мисо заради богатите му хранителни вещества. Но то не е нито под формата на паста, нито под формата на осолени и изсушени зърна соя.
Воините носели колани, изработени от изсушените стебла на таро - зеленолистно растение, предварително потопени в горещо мисо. Така подправката полепва по растението, като вариантите да бъде консумирана са два - или да изядат стеблата на таро, или да ги залеят с топла вода, за да стане мътен мисо бульон. Вторият метод силно напомня на съвременните инстантни храни.
Самураите са и тези, които насърчават приготвянето на ферментиралите зърна соя. Рецептите и начините отново се различават според региона, което спомага за финалния резултат - огромна палитра от най-различни вкусове, запазили се до днес.
Мисо супа
За да си приготвите тази хранителна и много ароматна супа, за 3-4 порции са нужни следните съставки, които вече се намират и по щандовете на големите хипермаркети:
- 2 бр. водорасли Комбу
- 6 бр. гъби шийтаке
- 1 ч.ч. Кацо буши (изсушена кожа от риба тон)
- 350 гр. тофу
- 5 ч.л. мисо паста
- 1 връзка бейби спанак
- 1 с.л. пресен лук
Начин на приготвяне:
В тенджера поставете гъбите и водораслите, след което ги залейте с 2-2,5 л. вода и оставете да се киснат около час. Когато увеличат обема си, сложете съда на котлона. След като водата заври, извадете водораслите. Намалете огъня и добавете изсушената кожа от рибата тон и оставете да ври 20 мин.
Идва ред на мисо пастата, спанака и нарязаното тофу. Сварете съставките за около 5 мин. Сервирайте в купички и поръсете с пресния лук.
Приятен апетит!