Едва ли има храна, която носи повече удоволствие от шоколада и това не е случайно.
Черният шоколад има редици доказани ползи за здравето, а млечният, в различните му вкусове, повишава настроението и някак ни връща надеждата, че в живота има и хубави неща. Вкусни неща.
Ако някой твърди, че не обича шоколад, погледнете го внимателно. Шансовете да лъже и да набива шоколадово суфле, когато никой не гледа, не са никак малки. Шоколадът е вдъхновител на куп готвачи и пекари, които всеки ден измислят нови приложения на Краля на вкусовете - шоколадови торти, сладоледи, сладкиши, бонбони - всички онези храни, които знаем, че може да се залепят на тялото ни директно под формата на здрави паласки, но на чието изкушение трудно можем да устоим.
70% от шоколада в света идва от какао, което се отглежда в Западна Африка. Какао се произвежда поне от 3000 години в Мексико, Латинска и Централна Америка, като най-ранният документ за производството му датира отпреди 1100 г. пр.н.е.
Малцина от нас се замислят за това откъде идва шоколадът и какво му се е случило преди да акостира в лъскава опаковка, която купуваме от магазина под нас.
Процесът по създаването на един шоколад започва със събирането на узрелите шушулки от какаовото дърво. Те се отрязват от дървото с мачете или се свалят с пръчка, отварят се и от тях се изстъргват какаовите зърна, които се оставят на купове за няколко дни да ферментират. След това се разстилат на открито в продължение на 5 до 7 дни (в зависимост от времето), за да изсъхнат.
Изсушените какаови зърна се почистват и изпичат, за да се отпуснат обвивките им и след това се "издухват" от тях, след което ядката на зърното се разчупва на малки парченца и се смилат в каменна мелница, маслото от тях се отделя и масата се превръща в "шоколадов ликьор". Този ликьор обаче, за разлика от онези, с които се напивахме като тийнейджъри, не съдържа никакъв алкохол.
След като се втвърди, ликьорът се превръща в горчивия натурален шоколад, който се използва за готвене, след което се пренася в шоколадените фабрики, в които се създават различни видове шоколад.
И ако досега не сте проявили интерес в кои градове се намират най-добрите шоколадени фабрики, от които излизат най-вкусните шоколади, може би не сте автентичен шоколаден фен.
За онези, които СА автентични шоколадени фенове, вижте в кои градове може да намерите топ шоколадови изделия:
Брюксел, Белгия
С повече от 2,000 шоколадови фабрики в цяла Белгия, можеш да избереш което и да е място там, и все ще уцелиш един от най-хубавите шоколади в света.
Но със сигурност за влюбените в шоколада е най-добре да отидат в Брюксел. На всяка крачка там има магазини и кафенета, които разпалват апетита на всички шоколадови фенове. Има и специално организирани турове по най-известните "шокошопове", в които гидове разказват интересни исторически факти, докато туристите се тъпчат с шоколад.
Тен-Лермитаж, Франция
Тен-Лермитаж е община във френския департамент Дром в Югоизточна Франция. Там се намира известното училище L'Ecole Valrhona: едно от най-престижните учебни заведения, които се занимават с изучаването и производството на шоколад.
Звучи като една много приятна магистратура в добавка към тази по публична администрация, но ако не ви се учи, а ви се яде, непосредствено до училището е фабриката "Валдхорна", която е отворена за гладни (за знание, какво си помислихте) посетители. Към нея има и музей.
Оаксака, Мексико
Мексиканският град Оаксака е известен със своите "шоколадови къщи", където се прави традиционният шоколад за пиене. Градът е разположен в централната долина на Мексико и е защитен от ЮНЕСКО като място със световно културно значение с испанските колониални сгради и близкоразположения археологически център, Монте Албан.
На улица "Мина" се намира шоколадовият магазин Майордомо: там се приготвя тази уникално сладка напитка със само четири, но гениално подбрани съставки: канела, захар, печени какаови зърна и бадеми. Те се разтапят в горещо мляко и се получава нещо като горещ шоколад, но по-вкусно.
Брок, Швейцария
Не говорим за покемон-треньора от Brawl Stars, а за крайната спирка на швейцарския шоколадов влак, който тръгва от Монтрьо, прави спирка в Грюер (като сиренето) и "акостира" в Брок, където има фабрика за шоколад с дегустация, разбира се.
Може да има и по-добри пътувания с влак, като например от София до Варна с нощния кушет вагон, но със сигурност не са много.
Лондон, Великобритания
Има много неща, които могат да се правят в Лондон. Музеи, магазини, дворци, абатства, кралски дворове, червени автобуси и телефонни кабини... столицата на Великобритания е дащна към посетителите си.
Не всички обаче знаят, че в Лондон се правят едни от най-добрите шоколади в света. През последното десетилетие Лондон изживя шоколадов Ренесанс и все още е на върха на вълната.
Всяка година (естествено, без миналата), между 15 и 18 октомври, там се провежда Седмицата на шоколада, на която се събират редица производители, търговци и любители на какаовата храна, които представят новостите в апетитния си бранш.
Шоколададжийницата Аrtisan du Chocolat в Нотинг Хил и The Melange в Пекъм са сред най-добрите места, на които може да попаднете.
Ню Йорк, САЩ
Градът, който никога не спи, също може да се похвали със забележителни шоколадови забележителности. Освен с това, че по улиците му са потропвали токчетата на Manolo Blahnik-а на Кари Брадшоу.
В Ню Йорк се прави известният замразен горещ шоколад (грешката е вярна), а кафенето на Джак Торес до моста Бруклин е едно от най-приятни места в Щатите в европейски стил.
Ако имате път към Голямата Ябълка, спрете се и във фабриката на известните в цял свят Mast Brothers, братята Рик и Майкъл, които направиха една от най-големите американски занаятчийски шоколадови компании. Там се предлагат от техните специални шоколадови чайове.
Сан Франциско, САЩ
Още едно предложение от Щатите, много по на запад. В Сан Франциско, Калифорния, са основани разкошните шоко-брандове Ghirardelli и Scharffen Berger.
И двете компании организират турове за любителите на какаото, като отделно от тях, може да намерите сума ти индивидуални шоко-магазини, които не отстъпват по качество и вкус на продукта на големите марки.
XOX Truffles, Cocoa Bella, TCHO и Christopher Elbow Artisanal Chocolates са все марки шоколад, които не сме виждали в България, но които със сигурност бихме опитали отвъд океана.
Кьолн, Германия
Кьолн е шоколадовата столица на Германия и дом на шоколадовата компания Stollwerk, най-големият европейски износител на шоколад за Щатите.
За да отпразнува 150-ата си годишнина, компанията направи впечатляваща изложба на историята на вкусната си продукция, която прерасна в цял интерактивен музей, представящ на посетителите си историята на шоколада по целия свят, както и любопитни детайли от процеса на производство на коварната вкуснотия.
Преди коронавируса всяка година през музея в Кьолн минаваха над 5 милиона посетители, а Stollwerk продължават да произвеждат по повече от 100, 000 тона шоколад на година.