"Рататуй?! Та това е бедняшко ястие..."
Това възкликва френската готвачка Колет, когато разбира, че сръчният плъх Реми иска да приготви рецептата за финото небце на кулинарен критик. Ястието действително е бюджетно, особено през лятото, когато всички зеленчуци за него са в сезона си.
По-важното обаче е, че рататуй е чудесна рецепта за здравословен обяд или вечеря.
Парче от това вкусно запечено ястие, което може да се носи и в офиса като обяд в кутия, има само 150 калории и почти никакви мазнини. Съдържанието на въглехидрати също е ниско, така че рататуй е подходящо и за хора, които спазват нисковъглехидратни режими.
Но първо малко история...
За произхода на рататуй спорят Франция, Италия и Испания, като всяка от страните има своя версия, която включва патладжан, тиквички, чушки и домати. Все пак френският регион Прованс печели спора, защото именно там през XVIII век рецептата е описана по начина, по който я познаваме - с наредени педантично зеленчуци.
Разбира се, колкото френски баби има, толкова и рецепти за рататуй се срещат, и не е рядкост във Франция ястието да се сервира под формата на яхния.
Все пак стои по-красиво (и е по-подходящо за обяд в кутия), когато зеленчуците са нарязани на колелца и подредени.
е предизвикателство. Пример. Вдъхновение. В поредица от материали с примера на Керана и трима служители на различни компании ще ти докажем, че в работното ежедневие има място и за активен живот, спорт и здравословно хранене.
За една тава са ни необходими:
- 2 средни патладжана
- 2 средни тиквички
- 2-3 разноцветни чушки
- 4 сочни и месести домата
- 1 голяма глава лук
- 1 буркан доматен сос
- 3 скилидки чесън - смлени
- Сол, пипер, риган, босилек и зехтин
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват и се нарязват на не прекалено тънки кръгчета. Ако кората на патладжана е много дебела, той може да се обели на ивици.
За по-голямо удобство можем да използваме готов доматен сос от буркан, който се овкусява с чесъна, малко сол и черен пипер и щипка риган и босилек. Изсипваме го на дъното на кръгла тава, след което започваме да редим зеленчуците, като почваме от центъра.
Зеленчуците се посоляват, поръсват се с още малко риган и босилек и се поливат с щедра струйка зехтин. Тавата се покрива с парче хартия за печене, за да не прегори отгоре ястието.
Пече се за около 55-60 минути на загрята на 170 градуса фурна, като в последните минути хартията може да се махне за по-красив загар. Добре е да оставим рататуй леко да се охлади, преди да режем и сервираме.
Ако имате под ръка ренде тип "мандолина", рязането на зеленчуците за ястието се превръща в детска игра. В някои френски рецепти зеленчуците се запържват леко, преди да се подредят в тавата, само че по този начин рататуй става доста по-тежко ястие.
Вкусно е топло, но добре охладено също е невероятно апетитно.
---
Повече за Get in Shape 5 можеш да научиш в специалната платформа, където ще откриеш на едно място историите на нашите участници, съвети за фитнес и хранене. Проектът се осъществява с подкрепата на: Next Level Fitness Club, Asics, Novo Nordisk, Entain, Experian, Flutter International.