Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Таратор на смути и упражнения за бърз метаболизъм с Богдана Трифонова

Що е то инсулинова резистентност Снимка: Webcafe
Що е то инсулинова резистентност

Както много от историите за отслабване, така и тази на радиоводещата и актриса Богдана Трифонова започва от лекарския кабинет.

Преди няколко години тя забелязва, че пълнее неравномерно и когато го споделя пред неин приятел, занимаващ се фитнес, той я съветва да си изследва нивата на инсулин, защото тези "козуначета около корема", както ги оприличава Богдана, са явен признак за инсулинова резистентност.

Наблюденията му се оказват верни. Актрисата е в онова преддиабетно състояние, при което организмът ѝ не преработва хормона инсулин и в резултат метаболизмът ѝ се забавя, а килограмите тръгват нагоре.

"Лошото е, че много хора не знаят за това и не се изследват, а инсулиновата резистентност е бомба със закъснител, която може да отключи диабет", споделя Богдана, за която лабораторните резултати се превръщат в отправната точка на отслабване при включването ѝ в проекта ни Get In Shape 4.

За Богдана може да се каже, че инсулиновата резистентност е наследствена, понеже една от бабите ѝ е с диабет, но доста често това състояние бива предизвикано и от нарушения баланс между физическата активност и консумираната храна.

Да влезем във форма заедно!

Скъпи читателю, този текст е част от Get in Shape 4 - инициативата, с която искаме да те мотивираме да водиш по-активен и здравословен живот. В това начинание ни партнират:

Next Level Fitness Club, Asics, Novo Nordisk, Shop.gladen.bg.

Нека опитаме да си го представим. В идеалния случай, когато се нахраним и се уморим физически, тялото ни ще приеме веществата от храната и ще ги превърне в енергия. Така функционира т.нар. обмяна на веществата или метаболизъм в човешкото тяло.

Но когато приеманата храна не отговаря пропорционално на физическа активност, нещо повече - когато в менюто доминират съставки от групата на простите въглехидрати, тялото ще произвежда инсулин, но мускулите ще отказват да го приемат, защото са били пасивни и не са изморени. А организмът, от своя страна, ще нареди на излишната енергия да се складира под формата на мазнини.

Богдана Трифонова и треньорът ѝ Михаил Мусов Снимка: Webcafe
Богдана Трифонова и треньорът ѝ Михаил Мусов

"В един момент тялото се изморява и спира да разпознава инсулина. Това е последната фаза на преддиабетното състояние, в което хормона не може да достигне до мускулните клетки", обяснява треньорът на Богдана Трифонова - Михаил Мусов.

Разбиването на този утежняващ се във времето процес, водещ до редица здравословни проблеми, тръгва от две стартови точки - стимулиране на мускулната активност и трансформация на хранителния режим, така че балансът на изразходвана и приета енергия отново да се възстанови.

За да поддържа инсулина си в норма и метаболизмът ѝ да е бърз, Богдана трябва да поддържа мускулите си "гладни" за хранителните вещества, които тя консумира. А това няма да стане без упражнения на уреди, гири, ластици и разтягане, които да създадат работа за различните мускулни групи.

С други думи, мускулите трябва да се изтощят, за да поемат съставките от храната и да ги преобразуват в енергия.

"Има мускулни групи, които много по-лесно се задействат при мен, но за съжаление, има мускулни групи, при които издъхвам - като например коремните мускули. На определени моменти се получава една много специфична пареща болка и когато я опиша на Мишо, той казва "Ето тази болка искаме", разказва Богдана.

Богдана Трифонова и треньорът ѝ Михаил Мусов Снимка: Webcafe
Богдана Трифонова и треньорът ѝ Михаил Мусов

"Това е знак, че мускулът работи, енергизира се и вече е започнал да се уморява, което е много полезно за организма", добавя Михаил.

Следващата стъпка в забързването на метаболизма е консумирането на храна, която организмът има силите да обработи, без да складира под формата на мазнини или да предизвиква производството на инсулин. От само себе си се разбира, че ключов момент тук е справедливото разпределение на протеини, мазнини и въглехидрати в менюто, така че нито един от компонентите да не доминира.

"Няма хранителен режим, който да е универсален", обяснява фитнес треньорът. "Универсално е балансираното хранене - ядем всичко, без да изпадаме в крайности. С разнообразие от въглехидрати, протеини и мазнини, но и източниците на тези въглехидрати, протеини и мазнини. Това обаче работи само при здрави хора. Ако вече сме създали някакъв проблем, може да използваме рестриктивна диета", допълва той.

И тъй като при Богдана има проблем, който се използва като изходен момент в нейната диета, режимът ѝ е ограничаващ с изключване на сладките неща и чувствително намаляване на въглехидратите.

Богдана Трифонова и треньорът ѝ Михаил Мусов Снимка: Webcafe
Богдана Трифонова и треньорът ѝ Михаил Мусов

С едно наум за инсулиновата резистентност хранителният режим на Богдана изключва плодовете на закуска, защото сутрин те предизвикват производството на повече инсулин. Първото ѝ хранене е с нещо солено и протеиново - като например яйце и зеленчукови смутита.

Любимата рецепта на актрисата е т.нар. таратор на смути, който приготвя с краставици, броколи, кисело мляко, малко орехи, вода и сол.

За обяд си приготвя нещо леко, например миш-маш с малка бучка сирене и червена чушка. А що се отнася до вечерята, старае се да е лека и преди 8 по лятното ни часово време, защото това е от полза не само за инсулиновата резистентност и бързия метаболизъм, но и за стомаха.

"Знам, че не говори добре за мен, но имам чувствителен и не много стабилен стомах. Получавала съм рефлукс, киселини и неприятни подувания на корема, но откакто съм на режим и тренирам нямам никакъв проблем със стомаха - нито тежест, нито рефлукс, нито киселини, което е много готино усещане", казва актрисата.

Къде обаче остават изкушенията във вид на храна и възможно ли е напълно да забравим за тортите, шоколадите и тестото? Не съвсем.

"Мишо ми позволява от време на време да заменям едно от храненията с нещо любимо, но аз си казвам: щом ми дава, защо да го правя, да ми беше забранил, тогава можех да си изям спокойно сладоледа", смее се Богдана.

"Веднъж ми показа, че си е направила здравословна пица с тесто от карфиол. Попитах я: защо се мъчиш, хапни си пица, ако ти се яде", казва Михаил и добавя, че в кривването от режима, стига да не е редовно, няма нищо лошо.

От началото на диета Богдана си е позволявала две стъпки встрани. Веднъж с половин пица и веднъж с "троха от шоколад с бекон", донесен от дъщеря ѝ.

През останалото време "сладостите" в менюто ѝ влизат като плодове. Задължително избира тези с нисък гликемичен индекс - горски плодове, ябълки, цитруси, и избягва по-сладките плодове, които са противопоказни при инсулинова резистентност - грозде, круши, банани.

"Тях ще ги оставим за догодина, когато качваме мускули", шегува се треньорът на Богдана.

---

Какво е Get in Shape 4? Инициативата на Webcafe.bg и нашите партньори има за цел да ви мотивира да "влезете във форма" - да се движите повече, да се храните по-добре, да тренирате, да полагате грижи за тялото си. Познати лица тренират в рамките на 3 месеца, за да ви докажат, че има ли желание, има и начин. Освен това ви очакват и съвети за фитнес и хранене. Всичко за инициативата, участниците и съветите може да откриете в платформата Get in Shape.

 

Най-четените