Промяната в начина на живот, качеството на храната и физическата натовареност оказват съществено влияние върху здравето ни през последните няколко десетилетия.
Това най-ярко се изразява в тенденцията към затлъстяване на все повече хора, като данните на Световната здравна организация показват, че в България 61% са с наднормено тегло или затлъстяване.
Всички рискове за здравословното и психическо здраве са добре известни и затова се наблюдава позитивна тенденция за нарастващ брой хора, които биха искали да влязат обратно в здравословната норма.
Проблемът е, когато те искат това да се случи твърде бързо. Желанието за влизане в добра форма кара някои да прибягват до драстични диети и крайности.
И точно тук могат да се появяват рисковете, за които дори не сме предполагали. Опитите за твърде бързо, безконтролно и небалансирано сваляне на много килограми водят със себе си краткосрочни и дългосрочни потенциални опасности за тялото по мнението на персоналния треньор Михаил Мусов от Next Level Fitness Club.
Той е ментор в настоящото, пето издание на проекта Get in Shape и има 10-годишен опит и специализация при работата с хора с наднормено тегло и гръбначни изкривявания.
Според него оптималната скорост, с която човек трябва да сваля тегло, е максимум по 1 килограм на седмица. По-драстични подходи се налагат само, ако се наблюдава влошено здравословно състояние и непосредствена опасност.
Думите на Михаил са подкрепени и от науката. Оценки на американския Център по контрол и превенция на заболяванията показват, че хората които в дългосрочен план поддържат темпо на отслабване в диапазона от половин-един килограм седмично, имат далеч по-добри резултати от останалите.
Казано с други думи - нещо, което се е натрупало в продължение на години, няма как да току-така да изчезне за дни и седмици, без да окаже влияние.
По-бавният подход не само, че е по-безопасен, но и по-устойчив. Дава време на тялото да се адаптира към промените и намалява вероятността от разочарования, демотивация и най-вече така наречения йо-йо ефект, при който всички загубени килограми се връщат обратно.
Първоначално може и да има рязък спад, тъй като през първата седмица след влизането в режим могат да се свалят 4-5 и дори повече килограми. Само че това се дължи на загуба на вода, обяснява Михаил.
е предизвикателство. Пример. Вдъхновение. В поредица от материали с примера на Керана и трима служители на различни компании ще ти докажем, че в работното ежедневие има място и за активен живот, спорт и здравословно хранене.
Преминаването в калориен дефицит кара тялото да прибегне до глюкозните си запази, а те са свързани с водата. Така че с изразходването на глюкоза за енергия се изхвърля и голямо количество задържана вода. Това залъгва немалко хора, които в случая мислят, че са премахнали мазнини, и губят мотивация, когато процесът се нормализира и спрат да свалят много килограми.
Именно този първоначален период е доста деликатен момент. Михаил отбелязва, че тогава тялото се адаптира към новите и по-ниски нива на кръвна захар, което може да причини временна отпадналост, а в някои случаи дори припадъци.
"В първите дни трябва винаги да се внимава, ако човек не е бил досега в подобна ситуация и е преминал отскоро към рестриктивен режим", смята треньорът.
Извън това в дългосрочен план има редица други рискове като загуба на мускулна тъкан, поява на камъни в жлъчката, хранителни дефицити, хормонални дисбаланси и други.
Много често различни модерни и рекламирани като почти магически диети обещават бързи резултати, които обаче са свързани с драстично и безконтролно намаляване на калории и пълно изключване на цели групи храни и източници на хранителни вещества.
"Всичко идва от дефицитите и липсите, които се появяват", обяснява Михаил. "Когато има остра и внезапна липса на каквото и да е, тогава се появяват проблеми за здравето. Загубата дори на един минерал или витамин, може да доведе до 20-30 различни състояния. Така че трябва да се внимава много и да се действа разумно."
Например по-малко витамин Д, калций и фосфор ще окаже влияние върху здравината на костите.
Друг риск представлява вероятността от образуване на камъни в жлъчката. Тя отговаря за производството на стомашни сокове и без достатъчно храна в стомаха ще създаде потенциални проблеми. Камъните в жлъчката се появяват, когато веществата образуващи храносмилателни сокове се задържат твърде дълго на едно място и започнат да се съединяват в твърда тъкан.
Загубата на мускулната маса също е риск. В случая е важно да се знае, че свалянето на мазнина и свалянето на тегло са две различни неща.
Диета, която е базирана на твърде остър калориен дефицит, ще помогне за сваляне на тегло, но то може да бъде от мускули и вода. Изследване на Университета в Маастрихт, публикувано в онлайн библиотеката "Уайли", показва именно това.
В неговия ход учените се концентрират върху две контролни групи. Първата е съставена от 25 души, поставени в нисколориен режим от 500 калории на ден в продължение на 5 седмици. Втората група от 22 души също е в калориен дефицит, но при 1250 калории на ден за 12 седмици.
Крайният резултат, е че всички отслабват почти еднакво, но тези в първата група губят над шест пъти повече мускулна маса в сравнение с другите.
"В чисто визуален аспект, когато сваляме килограми, това ще повлияе и на кожата", допълва Михаил. "Колагеновите структури започват да се активират едва след няколко месеца, което означава, че при бързо сваляне на килограми кожата няма достатъчно време да компенсира и да се свива."
След няколко месеца в подобно положение тялото вече е напълно адаптирано и преминава в компенсаторен режим. Забавя метаболизма и скоростта, с която гори калории. Затова и рестриктивните диети не трябва да продължават повече от 3-4 месеца, според Михаил.
За него най-ефективният начин за постигане на резултати е чрез прилагане на балансиран подход, който включва тренировки със съпротивление под наблюдението на треньор, и координация с ендокринолог, който да следи вътрешните процеси в тялото.
---
Повече за Get in Shape 5 можеш да научиш в специалната платформа, където ще откриеш на едно място историите на нашите участници, съвети за фитнес и хранене. Проектът се осъществява с подкрепата на: Next Level Fitness Club, Asics, Novo Nordisk, Entain, Experian, Flutter International.