С тези оранжеви и червени кодове за високи температури човек вече не знае къде да се скрие от лятното слънце. А най-лошото е, че няма изгледи в близките дни да захладнее или поне да мине някоя бърза следобедна буря, колкото да размие безкрайната мараня.
В подобна жега апетитът идва трудно. На никой не му се преяжда, когато навън е 40 градуса, пък и тялото само не иска да се претоварва излишно.
Но няма как и да не ядем изобщо, нали? Така че хубаво е да знаем какво да избягваме да слагаме в стомасите си в най-горещите дни.
Ето кои са храните и напитките, които определено не е добре да приемаме в това време на годината.
Напитки с много захар или алкохол
Никой, никога не си е утолил жаждата от газирана безалкохолна напитка, натурален сок или млечен шейк. Даже напротив - захарта дехидратира и след малко пак ще сте жадни. Да приемате повече течности не означава да пиете повече неща със захар.
Същото важи и за алкохола. Колкото и изкушаващо да звучат няколко ледени бири или разхлаждащи коктейла, алкохолът никога не е добра опция в твърде горещо време. Той също дехидратира тялото и в крайна сметка ще направи така, че да се чувствате по-зле.
Вместо това заложете на вода или чайове. Противно на логиката в горещините не е добре да се пият студени напитки. Неслучайно от стотици години най-популярната напитка в арабския свят е чаят.
Колкото и парадоксално да звучи топлият чай помага на тялото да се охлади. Не го стресира и не го принуждава да се адаптира към шока шока от разликата в температурите навън и студената напитка... или сладоледа, който за съжаление попада в същата категория.
Пикантни храни
Тук логиката е очевидна. Лютата храна загрява тялото отвътре и ни кара да се потим още повече, което е последното нещо, което искаме, когато вече се потим твърде много.
Затова люти чушки, чесън или люти подправки като кардамон, черен, червен пипер, джинджифил, кимион и всички подобни са крайно непрепоръчителни.
Храни, които са податливи на бързо разваляне
Тук вече не говорим не просто за дискомфорт, а за потенциално натравяне или в най-добрия случай прекарване на дълго време в тоалетната.
Високата температура и неправилното съхранение извън хладилник създават перфектните условия за бързо развитие на бактерии и вируси, а от там риск от салмонела, дизентерия, хепатит А, стафилококови и коли инфекции.
Затова особено внимание трябва да се обръща на храни, които лесно се развалят. Особено рискови са морски дарове като мидите, скаридите и суровата риба в сушито.
От своя страна яйцата са най-честия източник на салмонелоза. За съжаление термичната обработка не е гарант за унищожаване на бактерията, така че винаги се отнасяйте с внимание към храни с яйца.
Не на последно място остават месото и месните продукти. Евтините колбаси често имат съмнителен състав и твърде много сол, докато недопеченото месо носи допълнителни рискове. В случая най-сигурно е варенето и дългото печене във фурна.
Всякакви пържени храни
Колкото по-тежка е една храна, толкова по-трудно се храносмила и съответно затруднява тялото, което и без това вече е преминало в режим на оцеляване. Тежката мазна храна ще ви накара да се почувствате надути и мудни.
Твърде много калории, преработени мазнини, сол и захар не водят до нищо хубаво при топло време. Както и във всяко друго време.