Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

6 храни, които са излишно демонизирани

При умерена и подходяща консумация те са здравословни, а не вредни Снимка: iStock
При умерена и подходяща консумация те са здравословни, а не вредни

Като с всичко останало, и при храненето има моди и тенденции. От зелева диета, през отхвърляне на въглехидратите и палео хранене до отказ от глутен или лактоза или стремеж към съвършено чисти храни - едва ли има продукт, който да не е бил и отричан, и възхваляван.

През десетилетията различни проучвания са доказвали едновременно ползата и вредата от едни и същи продукти, а някои от насадените клишета остават и до днес. Или пък са обратното - създадени са наскоро и са тренди.

Така редица полезни и пълноценни храни са излишно демонизирани или пък просто недоразбрани и често се стараем да ги избягваме. А не бива.

Ето и някои основни храни, които страдат от незаслужено лоша репутация.

Яйца

Снимка: Pixabay

Преди десетилетия те бяха обявени почти за враг номер едно на сърдечно-съдовата система заради високото ниво на холестерол в жълтъка. Смяташе се, че това води и до увеличение на холестерола в кръвта. Впоследствие обаче науката се самоопроверга - оказа се, че холестеролът в храната и този в кръвта влияят на сърцето по различен начин.

Храните, богати на наситени мазнини - като червено месо, пържени и мазни продукти, могат да увеличат "лошия" холестерол. Но приемът на храни с холестерол - като яйца и ракообразни, няма особена връзка с наличието на високи нива на веществото в кръвта.

Затова и според специалистите няма проблем да се ядат 1-2 яйца всеки ден, особено при хора без сърдечно-съдови проблеми. Те са богати на протеин, витамини А, В и А и желязо. Освен това са нискокалорични, ако не са пържени.

Картофи

Снимка: iStock

Това е базова храна, осигурявала оцеляване на цели народи. Богатите на въглехидрати картофи обаче са жертва на модерната концепция за ограничаване на тези нутриенти и чест съвет е да се заменят например със сладки картофи.

Освен това те са демонизирани заради нездравословния начин, по който се приготвят, обяснява пред "Ен Би Си" Каролин Сюзи, диетолог и говорител на Академията по хранене и диететика.

"Картофите са просто фантастични. За съжаление имаме навик да ги разваляме като не ядем кожата, пържим ги или ги смесваме с всичко под слънцето като сметана, масло и бекон", казва тя.

Факт е, че пържените картофи не са изобщо здравословни и прекаляването с тях увеличава риска от диабет и хипертония. Това обаче не важи за варените или печени кореноплодни в умерени количества. Те са богати на витамин С и калий, а в кожата има фибри.

Вярно е, че заради високото съдържание на въглехидрати картофите могат да водят до скок на кръвната захар. Но ако се ядат с храни, богати на протеин и фибри и без наситени мазнини, резултатът е забавяне на храносмилането и по-бавно освобождаване на глюкоза в кръвта.

Замразени плодове и зеленчуци

Снимка: iStock

Масова заблуда е, че те са по-малко здравословни и са загубили полезните си вещества в сравнение с прясната си алтернатива. Често е точно обратното, особено за плодове и зеленчуци извън сезон или транспортирани от далеч.

Обикновено плодовете и зеленчуците за замразяване се берат, когато са напълно узрели и съответно с най-много полезни вещества. Така те запазват повече нутриенти и от свежите, които се транспортират и стоят по складове и магазини. Често пресните плодове и зеленчуци се берат преди пика си, за да не презреят при появата си в търговската мрежа, да не говорим за третирането при транспорт.

Замразените плодове и зеленчуци обикновено са и по-евтини и е по-малко вероятно да се изхвърлят, защото могат да се съхраняват доста по-дълго от пресните.

Кашкавал

Снимка: Pixabay

Той и куп други видове сирена също падат жертва на зле разбрани хранителни режими.

Да, доста от сирената имат много калории, много наситени мазнини и много сол и прекомерната им консумация води съответните рискове за повишение на нивата на лош холестерол и сърдечно-съдови болести.

В кашкавала обаче има и много калций, протеин, фосфор, витамини А и B12. Ако се консумира умерено и в рамките на балансирана диета без изобилие на преработени храни, прекалено много червено месо и огромни количества сол, от него може да има само полза.

Кафе

Снимка: iStock

Кофеинът е пристрастяващ и доста хора не са в състояние да започнат деня си без една или няколко дози. Прекаляването с кафе пък води до треперене и нервност.

Все пак специалистите смятат, че няколко кафета на ден не са проблем и има проучвания за ползата от напитката за намаляване на риска от болести като рак и диабет и за подобряване на когнитивните способности.

Няма и данни, че разумната консумация на кафе води до някакви рискове за здравето. Проблем обаче са всевъзможните добавки към него - прекалено много захар, сметана, карамел и какво ли още не.

Пуканки

Снимка: iStock

Свързваме ги с кино, тонове палмова мазнина и сол, плюс безалкохолно. Пуканките обаче в крайна сметка са просто царевица, при това цели, нерафинирани зърна царевица.

Ако си ги приготвите у дома със зехтин и подправки, те са източник на фибри и могат да бъдат част от балансирано хранене, обяснява диетологът Мелина Джамполис пред "Ен Би Си".

Това определено е по-добър и засищащ вариант за похапване на нещо вместо чипс или бисквити, а проучвания сочат, че в пуканките има и фенолова киселина, която е антиоксидант.

Специалистът припомня основния принцип - хората не бива да се фиксират върху избягването на която и да било храна, а да се стараят да изграждат здравословни навици за балансирано хранене и да странят от свръхпреработените продукти и многото наситени мазнини и добавена захар.





 

Най-четените