Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

5 идеи за супа в гръцки стил - познати ястия по нов начин

Добавянето на нюанс от южната ни съседка е добър начин да се простим с лятото Снимка: iStock
Добавянето на нюанс от южната ни съседка е добър начин да се простим с лятото

Настъпва онзи сантиментален и доста тъжен момент, когато есента постепенно измества лятото. Сутрините са хладни, вечерта идва по-бързо, и е време за прощаване с ваканционното настроение.

Но това може да става постепенно, точно както и лятото се оттегля плавно и още е тук през деня. Например ако към по-есенното меню добавим щипка летен спомен.

Защо това да не бъде гръцка супа? Топла и засищаща, тя едновременно ни напомня за ваканцията в южната ни съседка и ни подготвя за по-хладните дни.

Тук представяме 5 рецепти за традиционни гръцки супи, а хубавото е, че те хем носят познати вкусове и техники, хем имат и характерен за южната ни съседка нюанс и позволяват бързо и лесно да си приготвим нещо, с което сме свикнали, но по нов начин.

Манестра - доматена супа

Снимка: iStock

Името на тази супа идва от една от характерните ѝ съставки - така се нарича пастата орзо но гръцки. Тук тя играе ролята както на ориз - заради формата си на малки продълговати парчета, така и на фиде, защото все пак е паста.

Супата може да се нарече и ризото, тъй като е доста гъста и процесът за приготвянето ѝ наподобява този при италианския специалитет.

Необходими съставки:

  • Зехтин
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 4 скилидки чесън, на ситно
  • 2 консерви домати от 400 г или 800 г добре узрели настъргани домати
  • 1 с.л. доматено пюре
  • ½ ч.л. захар
  • 1 ч.л. сушен риган
  • 1 дафинов лист
  • Щипка сушено чили
  • 80 мл червено вино
  • 250 г паста орзо(или друга дребна паста)
  • Шепа бяло саламурено сирене - по желание
  • Магданоз, босилек или мента за поръсване

Начин на приготвяне:

Задушете лука, чесъна и чилито, а щом се карамелизират, добавете орзото. Разбъркайте и сложете и доматеното пюре. Разбъркайте отново и прибавете виното. След като сместа се редуцира, сложете и останалите домати и подправките, захарта, сол и чер пипер.

Добавяйте топла вода постепенно, така че пастата да я поема, и разбърквайте често, за да не залепва. Когато орзото е ал денте, дръпнете ястието от котлона и оставате пастата да попие и останалата течност. Трябва да се получи гъста супа, почти като ризото.

По желание може да поръсите с натрошено сирене и билки.

Фасолада - бобена супа

Снимка: iStock

Не е учудващо, че това е една от най-популярните супи в Гърция. Рецептата там няма драматични различия с това, което познаваме у тук, и е силно препоръчително да се използва зрял сух боб, а не сварен от консерва. Подобно на България, вариациите са много, но ето една основна:

Необходими продукти:

  • 250 г зрял боб
  • 1 глава лук, на ситно
  • 2 стръка целина, нарязани
  • 3 моркова, нарязани
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2-3 лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

Накиснете сухия боб във вода за 1-2 часа, за да е по-лесно да се сготви след това.

Вариантите да го сварите са няколко - в обикновена тенджера, под налягане или в слоу кукър. Бобът трябва да ври, докато омекне, а водата да смени цвета си, добре е и ако ползвате обикновена тенджера, да смените водата му един път. След като бобът е готов, опитайте да отстраните колкото може повече от вече размекнатите и лесни за отстраняване люспи.

Задушете зеленчуците в зехтина, добавете червения пипер и доматеното пюре и накрая боба и вода. Не прекалявайте с водата, тя трябва само да покрива боба, за да стане по-гъста супата.

Тайната на хубавата гръцка фасолада е във възможно най-качественото маслиново масло. Именно то ще направи супата гъста и кремообразна. Помага и разбъркването от време на време.

Когато зеленчуците и бобът са омекнали, добавете сол и още малко зехтин и оставете да поври за още 5-10 мин.

Интересен е начинът, по който може да се поднася тази супа в Гърция - тя понякога се яде със сушена риба, или чироз - например сардини. Друг вариант са маслини, сирене или дори суров лук.

Супа с нахут

Снимка: iStock

Това също е традиционно ястие, и подобно на бобената супа е най-добре да се прави със сух нахут, а не с консерва.

Необходими съставки:

  • 250 г нахут
  • 1 глава лук, на ситно
  • 2 с.л. лъжици зехтин
  • 1 с.л. брашно
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. сушен риган
  • Сокът на 1 лимон
  • 500 мл зеленчуков бульон - по желание

Начин на приготвяне:

Накиснете във вода нахута, най-добре за една нощ. След това го сварете, като смените водата, а накрая почистете и люспите - би трябвало да падат сами.

За супата задушете лука с подправките и добавете нахута, след това и вода или зеленчуков бульон, и посолете.

Когато е готова супата, смесете брашното с лимоновия сок и малко от супата, докато стане еднородна смес. Добавете към ястието и оставете на котлона, докато се сгъсти.

Пилешка супа с лимон

Снимка: iStock

На гръцки се нарича "авголемоно" - на соса от яйца и лимон, характерен за ястието, и е малко по-различна от обичайната пилешка супа в България. Засища чудесно и дава усещането за уют, което само пилешка супа може да даде.

Необходими съставки:

  • 2-3 пилешки бутчета с костта
  • 1 глава лук, нарязана
  • 100-150 г ориз
  • 2 яйца
  • Сокът на един лимон

Начин на приготвяне:

За хубава пилешка супа от ключово значение е бульонът. Затова първо сварете бутчетата във вода, по желание може да добавите лук и морков, и посолете леко. Сложете достатъчно вода - тя ще е основата на супата, след като стане на бульон. След като заври, на повърхността ще се появи пяна - отстранете я с лъжица.

Извадете месото, когато е готово и може да се отделя от костите, както и зеленчуците. Прецедете бульона.

След като се охладят бутчетата, отстранете кокалите, а месото накъсайте на малки парчета.

Измийте добре ориза със студена вода, за да отстраните нишестето от него.

В чиста тенджера сложете бульона, пилето и ориза и подправете със сол и пипер.

Когато оризът е сготвен, пригответе застройката от яйца и лимонов сок. Тя е подобна на тази с кисело мляко, но без млякото. Разбийте много добре яйцата в купа, добавете лимоновия сок и разбъркайте добре. Добавете плавно, докато бъркате, един черпак от още горещата супа, а след това и още един. Целта е яйцата да се загреят постепенно и застройката да не се пресече.

Дръпнете супата от огъня и върнете застройката в тенджерата, докато бъркате.

Поднесете поръсена с чер или червен пипер.

Рибена супа

Снимка: iStock

Рибата, която може да се използва за това ястие, е добре да е по-крехка - кефал, лаврак, треска, може и пъстърва.

Необходими продукти:

  • 500 г риба - най-лесно е почистено филе, нарязано на едри парчета
  • 2-3 моркова, на дребно
  • 2 стръка целина или шепа нарязани на дребно кубчета от глава целина, плюс няколко листа на ситно
  • 2 картофа, на малки кубчета
  • 1 глава лук, на ситно
  • 1 домат, настърган
  • Сокът и кората на 1 лимон
  • Шепа магданоз
  • Зехтин

Начин на приготвяне:

Сложете вода, със зехтина и лука, и ги оставете да поврят заедно, докато водата и мазнината се смесят добре. Добавете зеленчуците, сол и пипер, и изчакайте да се сварят. Чак след това сложете и рибата - на нея ѝ е нужно по-малко време да се сготви - около 10-15 мин.

Захлупете с капак и гответе на бавен огън. 2 минути преди края сложете и лимоновите сок и кора. Накрая поръсете с магданоза.

По принцип супата ще е по-ароматна, ако вместо филета, сложите цяла риба с костите. При този вариант обаче, след като ястието е готово, е добре да извадите рибата и да я почистите от костите, преди да сервирате.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените