Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Чийзкейк - любим десерт с древен и малко неочакван произход

Историята на това изкушение датира още от антична Гърция Снимка: iStock
Историята на това изкушение датира още от антична Гърция

Едва ли има човек, който да не обича чийзкейк. С печене или без, с топинг или не, по-лек, по-тежък, този десерт със сирене и коричка отдолу е огромно изкушение.

Доста хора смятат, че това е американски или поне британски сладкиш - вероятно заради името му. Други пък приемат, че идва от Франция или Италия.

Чийзкейкът обаче има много по-стар произход. Той е направо хилядолетен и родината му е малко неочаквана - Древна Гърция.

За пръв път подобно лакомство се споменава още през V век преди Христа - от Егимус, гръцки лекар, живял още преди Хипократ.

Това не е толкова учудващо - правенето на сирене от кози или овце по тези земи датира от VIII век преди Новата ера.

За да стиге дотук, рецептата е извървяла доста дълъг път. Снимка: iStock
За да стиге дотук, рецептата е извървяла доста дълъг път.

Изследователите смятат, че може би древният вариант на чийзкейка се появява на остров Самос, а исторически данни сочат, че сладкишът е бил поднасян на участниците в първите Олимпийски игри през 776 г. преди Христа. Тогава е било прието, че това изкушение е отличен източник на сила. Чийзкейкът е бил поднасян и като сватбен сладкиш.

Естествено, по онова време десертът е бил по-различен. Той се е правел от брашно или пшеница, мед и сирене, които да се омесвали и са се опичали заедно.

Най-старата позната рецепта - от 230 г. от Новата ера, с тези съставки, предвижда след като се опече, сладкишът да сервира охладен - както е и днес.

Ястието тръгва по света, след като римляните завоюват Гърция. Те променят рецептата, добавят яйца и сервират чийзкейка топъл. Още тогава обаче се появява и вариант с коричка, отделена от сместа със сирене.

Римляните са наричали сладкиша "пласента", както и "либум" и той е имал обреден характер - бил е поднасян на боговете.

С помощта на Римската империя десертът става популярен в северните и източните части на Европа, като всеки добавя своя почерк към начина на приготвяне.

През Средновековието се утвърждава рецептата за основа от печиво във форма на тарт. В първата английска готварска книга от края на XIV век има няколко подобни рецепти, а малко след това се утвърждава и името "чийзкейк".

Десертът е любим на Острова още от тогава, но това, което днес познаваме като този десерт се оформя около 3 века по-късно.

Англичаните пренасят десерта в Америка, а трансформацията е завършена, след като през XIX в щата Ню Йорк е измислено и крема сиренето, което днес е най-често използвано за направата на чийзкейк.

Оттам десертът с този вид сирене превзема света.

Днес има също толкова много видове чийзкейк, колкото са и трансформациите на десерта през вековете. Ето обаче една рецепта за нещо малко по-различно - чийкейк близалки.

Те са суперлесни, с гръцки намек и познат и на нас, българите привкус от региона - кисело мляко.

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 225 г крема сирене
  • 120 г гъсто кисело мляко
  • 120 мл нискомаслено прясно мляко
  • 160 г пудра захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • Щипка млян кардамон

Начин на приготвяне:

Разбъркайте в кухненски робот всички съставки до гладка смес. Ако имате формички за сладолед на клечка, излейте сместа в тях. Ако нямате - може да ползвате кутия, в която да изсипете всичко.

Оставете във фризера за няколко часа, докато стегне.

 

Най-четените