Макар векове наред Денят на Свети Патрик да е бил честван в Ирландия като празник на самия светец-покровител на страната, днес той е по-скоро празник за честване на всичко ирландско.
С пренасянето му САЩ от ирландските емигранти след средата на XIX век, от предимно религиозен празник, Денят на Свети Патрик се превръща във фиеста с паради, музика, зелени знаменца, детелини, изобилно ядене и много пиене.
Това донякъде се обяснява и с факта, че 17 март е в рамките на католическите Велики пости, но за честването на светеца, донесъл християнството в Ирландия, е позволено те да бъдат прекъснати за ден.
И така, полека лека, традицията вече повелява Свети Патрик да бъде отбелязан с хубав запой, като в Америка дори се смята, че единствено на Коледа, Нова Година и 4 юли се пие повече. В самата Ирландия също пъбовете са на почит на точно тази дата.
Това почти ни задължава да отбележим забележителния Изумруден остров с поне едно малко ирландско или някой и друг "Гинес".
Но защо да не надградим и някоя традиционна ирландски рецепта?
Тук предлагаме няколко истински класики от Ирландия, които нашепват за уют, домашна храна и семейно огнище.
И, естествено - понеже трябва да има замесен и алкохол - и три лесни коктейла.
Телешко задушено с "Гинес"
[[image:238147,text:,url:https://static.webcafe.bg/uploads/images/47/8147/238147/320x180.jpg]]
Продукти:
- 1-1.3 кг телешко бонфиле, нарязано на кубчета от около 5 см
- 2 глави лук, нарязани на едро
- 4 глави чесън, нарязани
- 500 гр. моркови, нарязани на едро
- 1 пащърнак, нарязан на едро
- 3 лъжици брашно
- 2 чаши бира "Гинес" или друга тъмна бира
- 3 чаши пилешки бульон
- Консерва домати
- 500 гр. картофи
- Мащерка, 2 дафинови листа, магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтин в огнеупорен съд на котлона - за предпочитане чугунена тенджера. Овкусете телешкото със сол и пипер и го запържете за няколко минути докато покафенее. Извадете го от съда в отделна купа или чиния.
На негово място сложете лука, чесъна, морковите и пащърнака и ги задушете, докато омекнат. Поръсете с брашното и разбъркайте.
Добавете бирата и отново разбъркайте, така че да не остават бучки брашно. Когато кипне, добавете и пилешкия бульон - за да покрие продуктите, както и доматите. Накрая сложете и месото със сока, който е пуснало, доматите, мащерката и дафиновия лист.
Оставете ястието да къкри на бавен огън за час и половина на котлона или го печете във фурната с капак на 180 градуса за 2 часа. След това махнете капака и оставете да се запече за още 30-40 минути. Поднесете с накълцан магданоз.
Соден хляб
Продукти:
- 2 чаши и половина мътеница
- 1 яйце
- Чаша и половина сушени стафиди
- 3 чаши обикновено брашно
- 1 чаша пълнозърнесто брашно
- Четвърт чаша пшенични зародиши
- 3 супени лъжици захар
- 2 супени лъжици сода за хляб
- 2 чаени лъжици сол
- 6 супени лъжици масло, нарязано на парчета
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете с олио тавичка за печене с диаметър 22 см. Смесете в купа мътеницата и яйцето, добавете и стафидите и разбъркайте. Отделно смесете брашната, зародишите, захарта, содата и солта.
Добавете маслото и го втрийте в сместа, за да се получат бучици. Направете кладенче в сместа и добавете течните съставки, докато стане лепкаво тесто.
Оформете го като топка и го прехвърлете в тавичката. Оставете го да почине за 10 минути и го намажете с мътеница. Направете отгоре разрез под формата на Х с дълбочина около 2.5 см.
Печете до златисто за около 50-60 минути. Хлябът се яде студен и с масло.
Колканон
Продукти:
- 1 кг картофи
- 100 гр масло
- 140 гр нарязан бекон
- Половин савойско зеле, нарязано на тънко
- 150 мл сметана
Начин на приготвяне:
Сварете картофите. Отделно загрейте четвърт от маслото и изпържете бекона и половината зеле в него. Обелете картофите и ги намачкайте.
Загрейте сметаната с останалото масло и когато почти заври, я добавете към картофите и разбъркайте добре. Добавете бекона и зелето.
Бекон със зеле
Продукти:
- 1.3 кг парче пушен бекон
- 1 глава лук, нарязана на едро
- Дафинов лист, стръкове мащерка и магданоз
- 2 малки глави зеле, нарязани на по 6 парчета
За соса:
- 150 мл бульон от варенето на бекона
- 140 мл сметана
- 3 супени лъжици английска горчица
- Шепа ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Сложете бекона в тенджера с вода, добавете и билките и лука и варете за 45 минути. Отделете 150 мл от бульона. Добавете нарязаното на части зеле и гответе още 10-15 минути, докато зелето омекне.
За соса смесете бульона и сметаната и загрейте на котлона. Оставете ги да врят за няколко минути и добавете горчицата и магданоза и овкусете със сол и пипер.
Бекона нарежете на парчета и поднесете със зелето и соса. Може да добавите и варени картофи.
Боксти - картофени палачинки
Продукти:
- Чаша и половина настъргани сурови картофи
- Чаша обикновено брашно
- Чаша сварени и намачкани картофи
- 1 яйце
- Супена лъжица мляко
Начин на приготвяне:
Смесете брашното и двата вида картофи. Отделно разбъркайте яйцето и млякото и после ги добавете към картофите. Подправете със сол и пипер.
Оформете палачинки от сместа и ги изпържете.
Коктейл Ирландски кактус
Да, кактус, защото става дума за леко необичайната, но лесна комбинация от текила и ирландски крем-ликьор.
Сладкият ликьор скрива леко, но не напълно текилата и вкуса на агаве - той се появява на заден план. Това е чудесен начин да се насладиш на текила под формата на един десертен коктейл.
Комбинацията е 1 част текила към 2 части ликьор.
Уиски с тоник
По-лесно и неочаквано от това няма накъде. Вкусът е също толкова стимулиращ, лек и въздушен като класиката джин с тоник.
Коктейлът е известен и като леприкон, и, естествено, трябва да е с ирландско уиски. Подходящ е дори към вечерята, особено ако тя също е традиционна ирландска храна.
Пропорциите са 1 част уиски към 2 или 3 части тоник. Сервира се с резенче лимон.
"Гинес" мартини
Реално няма особена връзка с мартини, но звучи доста изкусително, а и силничко.
Съставките са 50 мл тъмен ром, шепа лед, 25 мл студено еспресо, 25 мл водка, 25 км шоколадов ликьор и 100 мл "Гинес" или друга тъмна бира.
Всичко се разбърква добре в кана и се разпределя в две чаши. Може да се гарнира с покрити със шоколад зърна кафе.
Наздраве!