Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ирландски уют, събран в 5 традиционни ястия и 3 необичайни коктейла

Или как се празнува Денят на Св. Патрик Снимка: Getty Images
Или как се празнува Денят на Св. Патрик

Макар векове наред Денят на Свети Патрик да е бил честван в Ирландия като празник на самия светец-покровител на страната, днес той е по-скоро празник за честване на всичко ирландско.

С пренасянето му САЩ от ирландските емигранти след средата на XIX век, от предимно религиозен празник, Денят на Свети Патрик се превръща във фиеста с паради, музика, зелени знаменца, детелини, изобилно ядене и много пиене.

Това донякъде се обяснява и с факта, че 17 март е в рамките на католическите Велики пости, но за честването на светеца, донесъл християнството в Ирландия, е позволено те да бъдат прекъснати за ден.

И така, полека лека, традицията вече повелява Свети Патрик да бъде отбелязан с хубав запой, като в Америка дори се смята, че единствено на Коледа, Нова Година и 4 юли се пие повече. В самата Ирландия също пъбовете са на почит на точно тази дата.

Това почти ни задължава да отбележим забележителния Изумруден остров с поне едно малко ирландско или някой и друг "Гинес".

Но защо да не надградим и някоя традиционна ирландски рецепта?

Тук предлагаме няколко истински класики от Ирландия, които нашепват за уют, домашна храна и семейно огнище.

И, естествено - понеже трябва да има замесен и алкохол - и три лесни коктейла.

Телешко задушено с "Гинес"

[[image:238147,text:,url:https://static.webcafe.bg/uploads/images/47/8147/238147/320x180.jpg]]

Продукти:

  • 1-1.3 кг телешко бонфиле, нарязано на кубчета от около 5 см
  • 2 глави лук, нарязани на едро
  • 4 глави чесън, нарязани
  • 500 гр. моркови, нарязани на едро
  • 1 пащърнак, нарязан на едро
  • 3 лъжици брашно
  • 2 чаши бира "Гинес" или друга тъмна бира
  • 3 чаши пилешки бульон
  • Консерва домати
  • 500 гр. картофи
  • Мащерка, 2 дафинови листа, магданоз

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтин в огнеупорен съд на котлона - за предпочитане чугунена тенджера. Овкусете телешкото със сол и пипер и го запържете за няколко минути докато покафенее. Извадете го от съда в отделна купа или чиния.

На негово място сложете лука, чесъна, морковите и пащърнака и ги задушете, докато омекнат. Поръсете с брашното и разбъркайте.

Добавете бирата и отново разбъркайте, така че да не остават бучки брашно. Когато кипне, добавете и пилешкия бульон - за да покрие продуктите, както и доматите. Накрая сложете и месото със сока, който е пуснало, доматите, мащерката и дафиновия лист.

Оставете ястието да къкри на бавен огън за час и половина на котлона или го печете във фурната с капак на 180 градуса за 2 часа. След това махнете капака и оставете да се запече за още 30-40 минути. Поднесете с накълцан магданоз.

Соден хляб

Снимка: Getty Images

Продукти:

  • 2 чаши и половина мътеница
  • 1 яйце
  • Чаша и половина сушени стафиди
  • 3 чаши обикновено брашно
  • 1 чаша пълнозърнесто брашно
  • Четвърт чаша пшенични зародиши
  • 3 супени лъжици захар
  • 2 супени лъжици сода за хляб
  • 2 чаени лъжици сол
  • 6 супени лъжици масло, нарязано на парчета

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете с олио тавичка за печене с диаметър 22 см. Смесете в купа мътеницата и яйцето, добавете и стафидите и разбъркайте. Отделно смесете брашната, зародишите, захарта, содата и солта.

Добавете маслото и го втрийте в сместа, за да се получат бучици. Направете кладенче в сместа и добавете течните съставки, докато стане лепкаво тесто.

Оформете го като топка и го прехвърлете в тавичката. Оставете го да почине за 10 минути и го намажете с мътеница. Направете отгоре разрез под формата на Х с дълбочина около 2.5 см.

Печете до златисто за около 50-60 минути. Хлябът се яде студен и с масло.

Колканон

Снимка: Getty Images

Продукти:

  • 1 кг картофи
  • 100 гр масло
  • 140 гр нарязан бекон
  • Половин савойско зеле, нарязано на тънко
  • 150 мл сметана

Начин на приготвяне:

Сварете картофите. Отделно загрейте четвърт от маслото и изпържете бекона и половината зеле в него. Обелете картофите и ги намачкайте.

Загрейте сметаната с останалото масло и когато почти заври, я добавете към картофите и разбъркайте добре. Добавете бекона и зелето.

Бекон със зеле

Снимка: Getty Images

Продукти:

  • 1.3 кг парче пушен бекон
  • 1 глава лук, нарязана на едро
  • Дафинов лист, стръкове мащерка и магданоз
  • 2 малки глави зеле, нарязани на по 6 парчета

За соса:

  • 150 мл бульон от варенето на бекона
  • 140 мл сметана
  • 3 супени лъжици английска горчица
  • Шепа ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

Сложете бекона в тенджера с вода, добавете и билките и лука и варете за 45 минути. Отделете 150 мл от бульона. Добавете нарязаното на части зеле и гответе още 10-15 минути, докато зелето омекне.

За соса смесете бульона и сметаната и загрейте на котлона. Оставете ги да врят за няколко минути и добавете горчицата и магданоза и овкусете със сол и пипер.

Бекона нарежете на парчета и поднесете със зелето и соса. Може да добавите и варени картофи.

Боксти - картофени палачинки

Снимка: Getty Images

Продукти:

  • Чаша и половина настъргани сурови картофи
  • Чаша обикновено брашно
  • Чаша сварени и намачкани картофи
  • 1 яйце
  • Супена лъжица мляко

Начин на приготвяне:

Смесете брашното и двата вида картофи. Отделно разбъркайте яйцето и млякото и после ги добавете към картофите. Подправете със сол и пипер.

Оформете палачинки от сместа и ги изпържете.

Коктейл Ирландски кактус

Да, кактус, защото става дума за леко необичайната, но лесна комбинация от текила и ирландски крем-ликьор.

Сладкият ликьор скрива леко, но не напълно текилата и вкуса на агаве - той се появява на заден план. Това е чудесен начин да се насладиш на текила под формата на един десертен коктейл.

Комбинацията е 1 част текила към 2 части ликьор.

Уиски с тоник

Снимка: Getty Images

По-лесно и неочаквано от това няма накъде. Вкусът е също толкова стимулиращ, лек и въздушен като класиката джин с тоник.

Коктейлът е известен и като леприкон, и, естествено, трябва да е с ирландско уиски. Подходящ е дори към вечерята, особено ако тя също е традиционна ирландска храна.

Пропорциите са 1 част уиски към 2 или 3 части тоник. Сервира се с резенче лимон.

"Гинес" мартини

Снимка: Getty Images

Реално няма особена връзка с мартини, но звучи доста изкусително, а и силничко.

Съставките са 50 мл тъмен ром, шепа лед, 25 мл студено еспресо, 25 мл водка, 25 км шоколадов ликьор и 100 мл "Гинес" или друга тъмна бира.

Всичко се разбърква добре в кана и се разпределя в две чаши. Може да се гарнира с покрити със шоколад зърна кафе.

Наздраве!

 

Най-четените