Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кнедли от стар хляб - лесно и засищащо изкушение от Северна Италия

Рецептата е характерна за района на Южен Тирол Снимка: iStock
Рецептата е характерна за района на Южен Тирол

Най-северният край на Италия е място като никое друго. Табелите на населените места са с по две имена - едното на немски, а другото - на италиански, пейзажът са неземните Доломити, а културата и храната са алпийски микс от австрийски, немски и италиански влияния.

Това е Южен Тирол.

Забравете за прошуто - тук шунката се нарича шпек, равиолите се казват мезелуне и пълнежът е от спанак и рикота, а ньоките са кнедли от стар хляб.

Именно тези кнедли са едни от най-типичните и популярни храни в Южен Тирол. Наричат се канедерли на италиански и, естествено, кньодел на немски.

По принцип кнедлите са обичайно ястие за голяма част от Централна и Източна Европа със стотици вариации. Северноиталианската или южнотиролска версия също има куп прочити, но всички целят едно - лесно и засищащо усвояване на сух хляб.

Той се овкусява с шпек - сушено и леко опушено свинско, характерно за Южен Тирол, и сирене, и може да се поднесе с бульон или само с разтопено масло. Прави се изключително лесно и резултатът е учудващо вкусен като за стар хляб.

Канедерли имат куп вариации, включително и със спанак. Снимка: iStock
Канедерли имат куп вариации, включително и със спанак.

Като повечето по-стари и традиционните ястия, канедерли са проста храна, измислена, за да се оползотвори изсъхнал хляб и за тях се използват достъпни съставки като мляко и яйца, които са "споят" тестото, плюс останало сирене и изрезки от сушено месо. Възможни са и други добавки като спанак, цвекло, гъби и черен дроб.

Характерното за тези кнедли е, че са доста големи - една порция се състои от две или три топчета. А другото е, че се правят изключително лесно.

Тук ви представяме базова рецепта за направа на канедерли. Тя може да включва или не характерния за Южен Тирол шпек, а по желание той може да се замени с друг колбас - шунка, прошуто или просто някакъв салам.

Необходими продукти:

  • 200 г изсъхнал хляб с кората
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • Щипка индийско орехче
  • Парче масло
  • 1 глава лук, на ситно
  • 150 г колбас - по желание
  • 80 г сирене - ементал, гауда, фонтина или просто кашкавал, настъргано
  • 150 г брашно
  • Шепа магданоз, на ситно

За сервиране:

  • Бульон - пилешки, телешки, гъбен - според предпочитанията
  • Настъргано сирене

Начин на приготвяне:

Нарежете хляба на малки парчета, около 1 см, и го смесете с млякото. Подправете със сол, чер пипер и индийското орехче и го оставете да се накисне добре.

В това време загрейте маслото в тиган и запържете в него лука и евентуалния колбас. След това ги добавете към хляба, заедно с разбитите яйца, сиренето, брашното и магданоза. Смесете всичко добре и оставете в хладилника за около 30 минути.

От сместа направете топчета с големина на малка мандарина - по около 60-80 грама всяко. Оваляйте ги леко в брашно и ги сварете в подсолена вода на порции за около 5 минути.

Можете да сервирате в топъл бульон с настъргано сирене. Другият вариант е без бульон - "сухи" кнедли, полети с разтопено масло. Трети е леко да запържите топчетата след като се сварят и да поднесете със салата.



 

Най-четените