В седмицата на празника на жените - 8 март, тематично обръщаме внимание на един класически коктейл, който неминуемо е свързван с жените, излизанията по женски и с модерния и все пак нежен женски стил - Космополитън.
Наистина, много малко питиета могат да се похвалят с толкова голяма слава, колкото има Космо. Разбира се, огромна роля тук имат "Сексът и градът" и Сара Джесика Паркър, които превръщат тази класика в истинска икона на женските питиета.
Но много преди да се утвърди, тази сладко-кисела розова комбинация от водка, сок от лайм, ликьор Коантро и сок от боровинки е претърпяла множество трансформации.
"Пивки петъци"
Рубрика на Webcafe.bg, в която ви срещаме с познати и непознати коктейли, за да завършвате седмицата по един приятен начин.
Как се появява тази напитка е спорен въпрос, като нейните корени могат да се намерят още в 30-те години на XX век - епохата точно след края на Сухия режим в САЩ.
През 1934 г. Чарлз Кристофър Мюлър и Андрю Майлс Дейвис публикуват мащабен труд от седем тома, озаглавен "Pioneers of Mixing at Elite Bars: 1903-1933", в който събират коктейлните рецепти на едни от най-големите бармани към онзи момент.
Сред тях, без посочен автор, попада и Cosmopolitan Daisy (Космополитната маргаритка) - комбинация от 45 мл джин Gordons, 15 мл трипъл сек ликьор Коантро, 30 мл лимонов сок и една бар лъжица сироп от малини. Съставките се поставят в шейкър с лед, раздрусват се енергично и се сипват в коктейлна чаша.
Добре известна истина е, че след представянето на водката в САЩ през 50-те тя започва да се използва в много познати коктейли вместо популярния дотогава джин, както става с познатото мартини, коктейла Гимлет и други популярни напитки.
Въпреки това е трудно да се прецени до каква степен Cosmopolitan Daisy е повлиял върху създаването на познатата днес рецепта, но подобни комбинации започват да се появяват активно на различни места в САЩ, особено през 70-те и 80-те.
И тук започват да се появяват претенциите за авторство. Една от тях идва от бармана Нийл Мъри от ресторанта Cork & Cleaver в Минеаполист. Той твърди, че през 1975 г. е изобретил Космополитън като вариация на друг популярен коктейл - Камикадзе.
Камикадзе представлява комбинация от 30 мл водка, 30 мл Коантро и 30 мл сок от лайм, като към това Мъри казва, че е решил да добави сок от боровинки. Когато представя идеята си пред клиент, той възкликнал: "О, колко космополитно звучи това!", откъдето дошло и името.
След като пътува няколко години из САЩ и работния в различни барове, през 1983 г. той вече е в Сан Франциско, където отваря бар Elite Cafe. Именно там Космополитън, по думите му, започва да придобива популярност.
Версията на Космополитън, която Мъри сервира на клиентите си, включва:
- 45 мл водка Gordons;
- 22,5 мл подсладен сок от лайм (Rose's Lime);
- 22,5 мл трипъл сек ликьор Leroux;
- 15 мл сок от боровинки.
Коктейлният историк Гари Ригън приписва оригиналната рецепта за Космополитън на Черил Кук, която е барман в ресторант Strand в Саут Бийч във Флорида. В писмо до Ригън тя разказва историята за това как е създала напитката през 1985 г. или 1986 г.
"Това, което ме порази, беше броят на хората, които си поръчваха Мартинита, само за да ги видят как държат в ръката си чаша за мартини. Когато осъзнах това, то ми даде идеята да създам напитка, която всеки да може да вкуси и да е визуално зашеметяваща в тази класическа чаша. На това се основава Космополитън", споделя Кук в писмото.
В нейната рецепта се използва цитрусовата водка на Absolut - Absolut Citron. Макар тя официално да е представена на пазара през 1988 г., в средата на 80-те Absolut тестват напитката пробно в Маями, което прави историята достоверна.
Както сама описва рецептата си, Кук използва: "Absolut Citron, капка трипъл сек ликьор, капка Rose's Lime и достатъчно сок от червена боровинка, за да стане напитката достатъчно красиво розова".
Макар Мъри да създава своята напитка около десетилетие преди Черил Кук, именно нейната версия се смята за тази, която се налага.
Причината за това е, че двамата бармани, които успяват да разпространят коктейла и да го направят по-известен - Тоби Чекини и Мелиса Хъфсмит-Рот, го създават върху лошо описана версия на рецептата на Кук.
Така през 1989 г. в своя бар Odeon в Манхатън те започват да сервират коктейл Космополитън в който има 60 мл водка Absolut Citron, 30 мл Коантро, 30 мл сок от лайм и 15 мл сок от червена боровинка.
Именно тази рецепта остава записана и в барманските наръчници като The New York Bartender's Guide на Сали Ан Берк от 1994 г. и в сп. "Гурме" от 1995 г.
Ако говорим обаче за истинска популярност, която прави Космополитън редовното питие на младите жени, излезли на бар, причината е една - сериалът на Дарън Стар "Сексът и градът" със Сара Джесика Паркър.
Нейната героиня Кaри Брадшоу редовно си поръчва Космополитън, когато излиза вечер с приятелки. А предвид култовия успех на сериала по онова време, скоро след излизането му в баровете из САЩ, а и по целия свят започват да валят поръчки за Космо.
Международната барманска асоциация представя следната рецепта за Космополитън:
- 40 мл водка;
- 15 мл Коантро;
- 15 мл сок от лайм;
- 30 мл сок от боровинки.
Съставките се слагат в шейкър с лед и се раздрусват енергично за 10-15 секунди. Прецежда се в коктейлна чаша, може да е предварително изстудена във фризер или с лед. Добавя се тънко парче лимонова кора за украса или колело лайм.
Напитката има наситен розово-лилав цвят от боровинковия сок, а вкусът е комбинация от сладко, кисело и леко тръпчиво, което действа особено освежаващо. Може да се пие както вечер в бар, така и в мързеливия петъчен следобед, когато човек си е свършил работата и просто чака уикендът да започне.
Както се вижда дотук, вариациите с Космополитън са много, особено що се отнася до съотношението на съставките.
Когато правите сами този коктейл, трябва да прецените колко кисел го искате (и да намалите или да увеличите количеството сок от лайм според това) и колко алкохолен да е. Тук е особено важно да се види съотношението между сок и водка, което може да направи напитката по-силна или по-плодова и лека.
Коантро е много приятен френски ликьор, комбинация между гроздов дестилат и сладки и горчиви портокали. Той добавя плътност на коктейла, но не трябва да се прекалява с него, за да не се превърне в доминиращата нотка тук.
Друга вариация може да дойде от смяната на вида сок, тъй като у нас намирането на сок от червени боровинки или просто от боровинки изисква търсене. Ако искате нещо бързо, можете да използвате комбинация от различни горски плодове или дори сок от касис (който ще даде малко по-тъмен вид на коктейла).
Вместо Коантро можете да използвате друг вид трипъл сек ликьор. А ако сте фенове на по-класическия и old school характер на коктейлите, можете да замените водката с джин.
Важното е, когато намерите своята перфектна рецепта, да ѝ се насладите максимално, но с мярка!
---
Ако си приготвите този коктейл, споделете снимката с резултата с нас - тагнете ни в сторито си в Instagram или ни я изпратете на info@webcafe.bg.
[[article:153807,]]