"Някой е прочел блога ми и е казал за него на майка си. Тя е казала на своите приятелки. Те, от своя страна, са казали на своите приятелки...".
Така започва историята на една симпатична американска домакиня, която в момента е начело на империя за милиони долари. Тя е Рий Дръмънд, която е позната на българските фенове на кулинарията като "Гражданката в ранчото" (на английски - The Pioneer Woman).
Първоначално Рий няма никакво намерение да поддържа кулинарен блог. Годината е 2006-а и тя е майка на пет деца на възраст от 1 до 7 години. Дръмънд сама обучава децата си, които растат в идилично ранчо в Оклахома.
Един ден мъжът ѝ решава да вземе със себе си децата и Рий за първи път остава сама часове наред.
За нея блоговете не са нещо непознато - пред "Форбс" казва, че тогава чете няколко такива за домашно обучение на децата и тяхното възпитание. Особено любим ѝ е блог на самотна майка на тризнаци, която също учи децата си вкъщи.
Това говори достатъчно за любовта на Дръмънд към семейството ѝ, защото преди брака тя е бизнес дама от Лос Анджелис.
Родена е като Ейми Лий, но всички ѝ казват накратко Рий. Завършва колеж в Лос Анджелис, учи журналистика в Калифорнийския университет, след което се прехвърля на право. Именно тогава среща бъдещия си съпруг - Лад Дръмънд, и всичко се променя.
"Не знаех нищо за добитъка, защото бях отраснала покрай голф игрището. Но, по дяволите, бях влюбена. Ако моят мъж е замесен, навита съм да съм с него където и да било", споделя Дръмънд в блога си в един момент.
Първоначално блогът ѝ, който също се казва The Pioneer Woman, служи именно за това - нещо като личен дневник, който Рий смята, че четат само майка ѝ и скромна група близки приятели. Вътре няма рецепти, а само признания на Дръмънд и размишления около ежедневния живот в ранчото.
Първата рецепта идва година след основаването на The Pioneer Woman и се нарича "Как да си приготвим стек".
Напътствията ѝ са за "сочна и вкусна пържола, одобрена от каубоите". Рецептата е елементарна - хубаво прошарено парче рибай стек, оребрен чугунен тиган, сол, пипер, лимон и масло. "Ако готвите това за приятеля си, той ще ви предложи", пише в страницата си Дръмънд.
Изведнъж редица читатели започват да я молят да споделя още рецепти от ранчото, други ѝ пращат своите любими ястия и трикове и блогът на Рий потръгва в кулинарна посока.
Година след "Как да си приготвим стек" на пазара излиза първата книга на Дръмънд, която веднага става бестселър. Читателите харесват лесните рецепти с достъпни съставки, които са близо до вкуса на всеки американец, разбирайте - телешко, бургери, текс-мекс кухня, американски палачинки и така нататък.
Всяка рецепта е лично изпробвана от Рий, преди тя да я пусне в блога си или да я задели за следваща книга.
Така американката стига и до собствено предаване - отново на име The Pioneer Woman - по Food Network, което не спира да снима дори и по време на пандемията, когато снимачният ѝ екип е заместен от децата ѝ.
За разлика от нейни конкуренти, Дръмънд е откровена, че невинаги нещата в кухнята ѝ се получават. Пред Mashable признава, че е имало предавания, за които ѝ се е налагало да готви два пъти едно и също ястие, докато започне да изглежда достатъчно апетитно пред камерите.
Някои я критикуват, че нерядко използва полуфабрикати в рецептите си, но Рий е категорична - дайте си шанс да готвите по възможно най-лесния начин.
"Вярвам, че ако човек се насилва да приготвя всеки продукт от нулата, в един момент може да се парализира от толкова мислене и въобще да се откаже да готви", пише Рий в блога си. Там тя припомня, че все пак има да готви за седем човека и това лесно би се превърнало в кошмар, ако не оптимизира времето си.
Двете неща, които смята за истински важни в кухнята, са хубав остър нож и заготовки на необходимите продукти.
За Рий Дръмънд обаче бизнесът отдавна е както в, така и извън нейната кухня, защото продава брандирани продукти като ножове, дъски, бъркалки, тенджери, а и притежава собствен ресторант.
От известно време продава и собствена модна линия блузи и туники, собствена марка кафе и ръководи малка пекарна, която се намира до ресторанта ѝ в град Похъска, Оклахома.
Занапред от нея могат да се очакват и по-диетични рецепти. Рий не крие, че любимата ѝ кухня е текс-мекс с много месо, пикантни сосове, пържени крилца и тортили. В последната година обаче успява да свали 25 килограма като намалява порциите и следи по-внимателно калориите.
"Не мога дори да изкажа колко добре се чувствам, но ще се опитам да помогна на всеки, тръгнал по моя път", заявява в блога си Дръмънд.