Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Минестроне - супата, с която италианците живеят до сто години

Едновременно вкусно и леко ястие Снимка: iStock
Едновременно вкусно и леко ястие

За тази супа дори няма точна рецепта.

Въпреки това италианците се кълнат, че тя е ястието, което им помага да доживеят дълбоки старини. Толкова са пристрастени към нея, че могат да я похапват не само за обяд или за вечеря, но и като засищаща солена закуска.

Минестроне е супа, която е едновременно вкусна и лека.

Хем е богата на аромати, хем се готви лесно и всичко се случва без усилия. Докато италиански класики като паста и лазаня изискват време и няколко котлона, минестроне къкри кротко на един котлон, докато в дълбоката тенджера всички съставки освобождават вкусовете си.

Както редица италиански ястия, и супата минестроне е започнала като бедняшко ястие.

Снимка: iStock

Сега според изследователи като Дан Бютнър, усилено изучаващ кухнята на Сините зони на дълголетието, тази супа е сред най-добрите и полезни рецепти, които можем да поднесем на семейството си. Самият Бютнър уточнява в статиите си по темата, че обожава минестроне за закуска.

При едно от пътуванията си из Сардиния писателят се среща със семейство дълголетници, които му казват, че всеки ден ядат минестроне и са сигурни, че то е ключът към столетието.

Една от причините е, че супата има перфектен баланс между протеини, въглехидрати и зеленчуци.

Имаме протеините от боба, броколито и карфиола. Засищащи въглехидрати идват от пастата и картофите, към което се прибавят листни зеленчуци, морков, домат и зехтин. Заедно с това идва и изобилие от фибри, които са невероятно полезни за стомаха и чревното здраве.

От друга страна в купа минестроне има едва около 120-150 калории и почти никакви мазнини.

Не на последно място, в супата имаме свободата да сложим съставки според наличностите в хладилника и диетата, която следваме. Минестроне може да е предимно със зелении и по-малко боб и картофи, за да не съдържа твърде много въглехидрати.

Би могла да е изцяло вегетарианска или веган супа, но в някои рецепти се среща италианска наденица или някакво останало печено или сварено месо.

Снимка: iStock

Бютнър посочва и още един плюс на минестроне - супата е с евтини продукти за разлика от други здравословни рецепти.

Той вижда, че съвременните хора често използват времето и парите като оправдание да не се хранят здравословно. Затова е убеден, че всеки, който следи за здравето и фигурата си, трябва да се научи да приготвя минестроне или поне своя версия на супата, която да похапва.

Минестроне е и от онези ястия, които са по-вкусни на следващия ден, защото вкусовете се обединяват и хармонизират.

Затова е идеална и за обяд в кутия, който да си носим в офиса и така хем да обядваме здравословно, хем да спестим още малко средства.

Бютнър не предоставя своя конкретна рецепта за минестроне, но пък една от най-големите знаменитости на италианската кухня - Надя Катерина Мунно, Кралицата на пастата - се разравя в тефтерите на баба си. Там тя намира една от най-автентичните рецепти за супата такава, каквато семейството ѝ я приготвя.

Снимка: iStock

Необходимите продукти ориентировъчно са:

  • 1 средна глава лук - накълцана
  • Няколко скилидки чесън - накълцани
  • 1 голям морков - на не много малки кубчета
  • 2 стръка целина - на не много малки кубчета
  • 1 чаша белени и намачкани домати (може и от консерва)
  • 1 чаша сварен боб (може и от консерва)
  • 2 големи картофа - на кубчета
  • ½ глава броколи - накъсана
  • ½ глава карфиол - накъсана
  • Зелении - зеле, кейл, спанак, манголд, лапад
  • 2-3 шепи дребна паста
  • Подправки - сол, пипер, босилек, розмарин, дафинов лист

Начин на приготвяне:

В тенджера с дълбоко дъно се запържват лукът и чесънът, а като омекнат - се добавят морковите и целината. След това се изсипват доматите и се подправя с малко сол, пипер, босилек и розмарин.

Следват картофите, броколито и карфиола и зеленчуците се заливат с литър гореща вода или горещ бульон. Надя уточнява, че предпочита да използва домашен зеленчуков бульон, който придава по-богат и наситен вкус.

Супата се вари на среден огън, докато всичко омекне, след което в нея се слагат бобът, зелениите и пастата. Отново се подправя като се слагат и 1-2 дафинови листа.

Готви се до омекване на пастата и се сервира с малко настърган пармезан и с филия хляб.

В минестроне могат да се прибавят и чушки, зелен боб, тиквички, грах, царевица, маслини, сушени домати. Бихме могли да използваме няколко вида дребна паста или вместо нея да сложим тортелини за още по-разточителен вкус.

А резултатът от всичко гореописано е супа, която дълголетниците предпочитат.

 

Най-четените