Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Торта с форма на торс без ръце и крака и няколко рецепти от Дъф Голдман

Торта с форма на торс без ръце и крака и няколко рецепти от Дъф Голдман Снимка: Getty Images
Торта с форма на торс без ръце и крака и няколко рецепти от Дъф Голдман Снимка: Getty Images

Ако гледате "Бъди срещу Дъф" - състезанието между двама от най-популярните телевизионни сладкари, най-вероятно сте на страната на Дъф Голдман - защото прави по-изпипаните, творчески торти, не се изхвърля, земен е и не изглежда като обичайния шеф-гадняр, с каквито са пълни телевизиите.

И, за разлика от Бъди Валастро, умее да губи. Творец, а не бизнесмен, поне според телевизионния си образ.

Е, творчеството си има цена - по думите на самия Дъф, от чиято пекарна Charm City Cakes започва и телевизионният му успех, една сватбена торта там струва поне 1200 долара.

Но това е стойността на бутиковия продукт - когато някой поръча нещо по-лудо, като тортите, които само Дъф може да прави, цената е още по-висока, защото цялата пекарна трябва да се посвети на проекта. Не се приемат други поръчки и всички 17 души от персонала са заети с една-единствена торта.

Не знаем дали така е станало и през 2013 г., когато Дъф е правил тортата за втората инаугурация на Барак Обама. Тя все пак изглежда обикновено - предвид тортите, които Дъф прави - 7 етажа със звездите и герба на САЩ.

За собствената си сватба пекарят обаче вече се развихря - с "подводна" торта от няколко парчета, които ефирно висят от тавана. Да не говорим за всички кучета, коли, чудовища и всевъзможни фигури, претворени в торти от Дъф и екипа му.

Най-странната от тях обаче - според самия него, е поръчана от медицински сестри и е торта, представляваща манекена, който използват, за да се обучават. С всякакви рани и язви по него, при това е само торс, без ръце и крака. "Беше гнусно, но хората в медицината имат най-странното чувство за хумор, защото срещат смъртта всеки ден и просто трябва да се смеят, за да се съхранят", казва Дъф.

Освен това не смята, че е имало торта, която да не е могъл или искал да направи, особено по отношение на механиката и техническото изпълнение. Включително мотор в естествен размер с работещ дросел и едно към едно модел на детската игра Operation, с която е можело да се играе.

Отвъд шоуто, Дъф Голдман действително изглежда земен. Той е съдия в Детския пекарски шампионат по Food Network, издаде и детска книга за пекарство. Обича да рисува графити, както и да свири на бас китара. Кариерата си като пекар започва с торти, които прави вкъщи и продава по интернет, за да се издържа, докато основният му интерес е музиката.

"Откраднах няколко изображения от други декоратори на торти и ги сложих на моя сайт. Всеки път, когато някой поръчаше, например, жълтата торта с кафявата ивица и синьото цвете, я правех и сменях снимката с вече моята собствена", разказва Дъф пред радио Milk Street. И така, полека-лека, идват успехът, Charm City Cakes, посветеното на пекарната шоу Ace of cakes и Дъф става звезда.

Той е свирил в инди-рок бандата "... soihadto...", а след това в група на име Foigrock - съчетание от foie gras - гъши дроб, и rock and roll.

"Според мен в повечето професионални кухни има музиканти. Енергията, вибрациите са подобни и те привличат хората към групите. Не към музиката, а към групите, защото за да си в банда, трябва да умееш да съществуваш с други творци, а те понякога могат да са големи инати, защото си имат виждане за нещата", разсъждава Голдман.

И, за да е пълно клишето - Дъф не просто обожава да кара мотор. Той признава, че при катастрофа през 2012 година е загубил няколко пръста - явно на краката, но дори и това не го е спряло.

Логично, Дъф е фен на "Междузвездни войни" и собствената му любима торта е огромен R2-D2, който е направил за Джордж Лукас.

Понеже повечето от нас няма и да опитат подобна торта, камо ли да направят, Дъф споделя няколко по-прости и възможни рецепти, които са по силите на всеки, както и съвети за успех в кухнята.

Един от основните съвети, които той дава, е преди да започнем да правим сладки, да си подготвим кухнята и работното място - да почистим, да изхвърлим боклука, да измием приборите.

"След това си пуснете музика, извадете нужните съставки, прегледайте посудата и се уверете, че имате всичко нужно, а фурната е пусната. Трябва да имате всичко под ръка, така че, когато започнете, да не се налага да спирате, защото нямате яйца или купата е мръсна, а шпатулата - в миялната", обяснява той пред "Инсайдър" при представянето на книгата си за деца-пекари.

Тези малки неща са капани, които ви делят от успеха - доста хора се отказват по средата, защото трябва да мият купата на миксера и не им се занимава, обяснява Дъф.

Задължителното оборудване, което Голдман препоръчва, е електронен кантар за точно отмерване на съставките. Защото точната дозировка при печенето е изключително важна.

Например, ако имате везна, сложете на око поравно брашно в три чаши и ги премерете - ще установите, че всъщност тежат различно.

При някои рецепти - например за хляб, това не би било проблем, но ако искате да направите нещо по-сложно - като макарони, няма да се получи без наистина точни пропорции, обяснява Дъф. Другото полезно и евтино нещо според него е гумената шпатула. А по-амбициозните могат да си купят планетарен миксер с купа, който сериозно може да улесни живота - например при смесването на масло със захар.

Снимка: Getty Images

Всеки може да се научи да пече - просто не трябва да се плаши от крайния резултат, който трябва да постигне - например торта, която изглежда неизпълнима. "Разделете този голям проект на малки, отделни стъпки, които са лесно постижими и изведнъж всичко ще се окаже възможно", казва Голдман.

За начало, може да опитате с някои от най-лесните рецепти на Дъф Голдман.

Напукани шоколадови бисквити

Продукти за 6-8 бисквити:

125 гр. обикновено брашно

50 гр. неподсладено какао

1 ч.л. сода за хляб

Щипка сол

115 гр масло на стайна температура

100 гр обикновена захар

100 гр. кафява захар

1 яйце

1 ч.л. ванилов екстракт

150 гр. шоколадов чипс

Приготвяне:

Смесете брашното, какаото, содата и сложете щипката сол. Размесете маслото с двата вида захар, яйцето и ванилията. След това бавно смесете сухите и мокрите съставки на три етапа. Накрая добавете шоколадовия чипс като размесвате с дървена лъжица, тъй като тестото е лепкаво и плътно.

Сложете в хладилника за 2 часа. След това направете топки, като за всяка използвате по около една и половина чаени лъжици от сместа. Поръсете със захар. Печете за 12 минути на 180 градуса.

Мокровена торта

Продукти:

За блата

6 големи яйца

2 чаши и четвърт растително олио

Три четвърти чаша кристална захар, плюс една ч.л.

Три четвърти чаша кафява захар

2 чаши и четвърт обикновено брашно

2 ч.л. бакпулвер

1 и половина ч.л. сода за хляб

2 и половина ч.л. канела

Три четвърти ч.л. индийско орехче

Щипка карамфил

Три четвърти ч.л. сол

680 гр настъргани моркови

Три четвърти чаша стафиди

Три четвърти чаша нарязани орехи пекан - по желание

За крема:

4 чаши пудра захар

250 грама крема сирене на стайна температура

Чаша масло, размекнато

1 ч.л. ванилов екстракт

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете и поръсете с брашно две кръгли форми за торта от по 23 см. Смесете яйцата и олиото, добавете двата вида захар и объркайте добре. В друга купа смесете останалите съставки за тортата освен морковите, стафидите и орехите. Добавете сместа с брашното към тази със захарта и бъркайте до хомогенност. Добавете морковите, стафидите и орехите.

Разделете тестото и го сложете в двете форми. Печете 35-40 минути или докато клечката за зъби излиза чиста от центъра на тортата. Оставете да се охлади във формите за около 15 минути и извадете, за да охлади напълно.

За крема смесете всички съставки и бъркайте, докато стане гладък. Нанесете между двата блата, а след това и отстрани и върху тях, така че да покриете цялата торта.

Фокача

Продукти:

50 гр суха мая

850 гр обикновено брашно, плюс още, ако е нужно

600 гр. топла вода

Щипка сол

Царевично брашно за поръсване

Приготвяне:

В купа смесете маята с водата и изчакайте да шупне за около 7 минути. Добавете брашното - трябва да стане лепкаво и влажно тесто. Бъркайте, докато стане гладко и меко, но още е влажно и лепкаво. Добавете солта малко преди края на бъркането. Намаслете купа с олио или зехтин и сложете там тестото. Покрийте го и го оставете да се надигне за 1-2 часа на топло място. Трябва да удвои размера си.

Сложете го в хладилника за една нощ. На следващия ден сипете зехтин в тавичка с размери около 28 на 40 см. Зехтинът трябва да е доста - около половин см на дъното на тавата.

Поръсете го с царевично брашно. Сложете тестото и го разстелете хубаво по краищата. Намаслете и отгоре и го оставете да почине за още около 30 минути или докато удвои размера си. Загрейте фурната до 220 градуса. Пробийте с пръст дупки в тестото чак до дъното на тавата. Печете за 25-30 минути или докато хлябът придобие тъмен цвят, като целта е зехтинът на дъното да заври и за пържи долната част на фокачата.

За поръска може да се направи пюре от половин чаша босилек и три четвърти чаша зехтин, които да се излеят върху готовото за печене тесто. Преди печенето може да се сложи и червен лук и пармезан отгоре.

Самият Дъф казва, че ако трябваше да пече само едно единствено нещо до края на живота си, той би пекъл хляб. Като истински пекар.

 

Най-четените