Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Вадете шейкъра - пет лесни домашни коктейла, които да пробвате още този уикенд

Брънчът е ясен, но какво правим с коктейлите... Снимка: iStock
Брънчът е ясен, но какво правим с коктейлите...

Освен ако категорично не сте си забранили социалните мрежи, сигурно сте забелязали, че изолацията е предизвикала вълна от кулинарни подвизи. Редица потребители сред близките ви и не толкова близки приятели се надпреварват да показват бухнали питки, засукани баници и меса, приготвени с дъхави подправки.

На прага на уикенда обаче мисълта ни отлита не в посока на тежките трапези, които започнаха да омръзват, а към питиетата.

Точно така - време е за коктейл!

Само че не говорим за онези сложни изпълнения от баровете, за които са ви необходими десетки съставки, все пак живеем в по-особена ситуация.

Това не означава, че не можете да си спретнете някой наистина вкусен коктейл в домашни условия. За да не се увличаме с алкохолния градус, препоръчваме по-леките смеси, в които няма няколко вида твърд алкохол, притъпен от сладки сиропи и безалкохолно.

За един хубав, свеж коктейл, подходящ дори и за брънч, са ви необходими съставки, които най-вероятно вече имате вкъщи, малко сръчност и един любителски шейкър. 

Е, и малко насоки и идеи. Ето няколко от нас...

Снимка: Instagram @ HomeBarCrawl

"Мимоза"

Класическият коктейл "Мимоза" включва скъпо шампанско, прясно изстискан портокалов сок и няколко капки рядък портокалов ликьор. Сервира се на брънчове с приятелки, като питие за "Добре дошли" на лъскави събития и в първа класа на самолетите. Както казахме, в условия, близки до карантина, ще импровизираме със съставките, но не и с вкуса.

Шампанското съвсем спокойно може да бъде заместено с бяло пенливо вино, като единствената препоръка е да гледате да е от нова реколта (най-късно от предходната година). Дори можете да комбинирате любимо бяло вино с малко газирана вода, за да постигнете желания резултат.

Оттам нататък към 2/3 чаша с шампанско (вино) добавяте портокалов сок, за предпочитане все пак да е прясно изцеден. По принцип портокаловият ликьор никак не е задължителен, но ако ви липсва допълнителна доза сладост, лъжичка кафява захар върши чудеса. Разбърквате внимателно, наливате в чаша за шампанско и сте готови.

"Бял руснак"

Снимка: Instagram @ QuarantineCocktails

Този коктейл е любимия на Големия Лебовски и има защо - това е идеална комбинация между любимия ни вкус на сметана, силния аромат на кафето и финия алкохолен завършек, който идва от водката. Оригиналната рецепта е за 30 грама водка, комбинирана със също толкова течна сметана (неподсладена!) и ликьор с вкус на кафе. Тук задължително ще ви трябва шейкър, за да смесите добре съставките.

Изсипвате вътре водката, течната сметана и няколко кубчета лед. Ликьорът с вкус на кафе не е често присъствие в шкафа с алкохол, а и не е незаменим - вместо него слагаме две лъжички силно и подсладено еспресо. Разклащаме здраво шейкъра, за да се смеси добре всичко и сметаната да се сгъсти леко, прецеждаме в чаша и добавяме лед на вкус.

"Бял руснак" търпи най-различни вариации, които можете да пробвате, ако сте експериментаторски настроени. Някои професионални бармани разбиват предварително сметаната, за да постигнат още по-кремообразна текстура. Мацките, които са вечно на диета, пият вариация, наречена "Анна Курникова", която се прави с обезмаслено мляко, а не със сметана. Тези, на които не им пука за калориите, заместват сметаната с ванилов сладолед. Кой вариант да си направите - изборът е изцяло ваш.

"Джон Колинс"

Снимка: Instagram @ Widow_Jane

Това е коктейл, който датира още от нелегалните барове по време на Сухия режим и който е идеална компания за разточителен брънч, бавен следобед или уютна вечер с половинката. Едновременно лек и свеж като вкус, но и тръпчив, заради уискито в него. В първоначалната рецепта има захарен сироп, който съвсем умишлено ще пропуснем, за да заложим на цитрусовите нотки.

Сипвате в шейкъра 50 мл уиски, 30 мл прясно изцеден лимонов сок и лед и разклащате здраво за 10 секунди. След това прецеждате в чаша, добавяте лед и доливате догоре с газирана вода. Можете да допълните с настъргана лимонена или портокалова кора, както и с коктейлна черешка, но и без тях вкусът е превъзходен.

Оригиналната версия на коктейла се е правила с джин, но неговият аромат не допада на всеки. Някои бармани заместват газираната вода с тоник, така че можете да опитате и този вариант.

"Monkey Jam"

Снимка: Pinterest

Свежа комбинация, която като че ли е изобретена от българин, макар че произходът й отново може да бъде проследен до Сухия режим. Това е коктейл, за който всяко време от денонощието, без ранна утрин, е подходящо, защото е лесен за правене, с достъпни съставки и чудесен, цитрусово-алкохолен привкус.

За целта вадите шейкъра и в него сипвате лед, 50 мл уиски, 20 мл прясно изцеден лимонов сок и две чаени лъжички мармалад или конфитюр, какъвто ви се намира в шкафа. Разклащате много силно, докато всичко това се смеси добре и прецеждате в ниска чаша, добавяте лед, лимонови или портокалови корички и доливате с газирана вода. Отпивате и усещате вкус на нирвана.

В някои нюйоркски барове към тази комбинация добавят и няколко глътки червено вино, а в други допълват с бяло вино, вместо с газирана вода. Така обаче коктейлът става доста по-силен и тежък и затова експериментите в подобна насока не са препоръчителни.

"Caribbean Cooler"

Снимка: Pinterest

Остана ли ви още сметана от "Белия руснак"? Ето какво още да опитате с нея - коктейл, който е чудесен заместител на десерта, а в същото време се приготвя с малко и достъпни съставки и се забърква далеч по-бързо от който и да било сладкиш.

В шейкър сипвате лед, 50 мл ром и 120 мл течна сметана. Оттам нататък процедурата вече е позната от предишните коктейли - разклащате здраво, прецеждате в чаша, за предпочитане е тук да е коктейлна, и добавяте лед. Коктейлът задължително се украсява отгоре с настърган шоколад, а някои добавят и резенчета банан и портокал за разкош.

В някои случаи част от сметаната се замества с пюре от банан за по-плътна текстура. Можете да заместите и с ванилов сладолед, ако не се опасявате, че комбинацията ще стане твърде сладникава. Наздраве!

И в заключение припомняме, че колко и да е вкусен определен коктейл, той трябва да се консумира не само с удоволствие, но и с мярка.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените