Приятен престой в България!

Здравейте,

Не дочаках да ми пуснете регистрация от сайта ви, а пък ми се искаше да напиша и споделя това мое мнение с вас - работещите в този сайт (изключвам напоследък рекламите на Бареков, които ме преследват постоянно), защото той - сайтът - ми е като глътка чист въздух в замърсена София.

Прибирам се от Милано - град в Италия (да не звучи високопарно, но много хора не знаят къде е), посреща ме Терминал 1. Сега, за да няма ядосани или такива, които смятат, че съм писала тенденциозно, си живея в България, родена и израсла в София. На 45 години съм, омъжена, с пубертетка на 15 г. (адски ми е трудно!!!).  Та, след един прекрасен престой  - само за 5 дни - в този великолепен, чист и уреден град - се връщаме, кацайки на летище София, както писах на Терминал 1.

Първото, с което се сблъскахме след слизането ни от рейса на самолета, беше миризмата на цигари - ама не такава, която се прокрадва, когато ти е забранено да пушиш на митница и багажно, а откровена миризма на цигари, изпушени вътре в митница, преди да пристигне самолетът.

Това го няма никъде в Европа! Когато е забранено, просто се спазват законите без коментари. И на мен не ми е комфортно да карам с 80 км, когато имам нова, готина и без дупки магистрала, но спазвам законите.

Второто, с което се сблъсках, е табела на АБСОЛЮТНО ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, с телефон за спешна помощ 112. И да иска един чужденец при нужда от помощ да се обади на някой - не може да разбере, че това е номерът.

Третото, което ни направи силно "впечатление", е БИДОН БЕЗ зеле, празен, но точно пред будките на митничарите, които проверяват паспортите! Понеже съм си българка, разбрах, че наскоро е валяло, покривът тече и "нЕма начин да се оправимЕ по друг начин". За киселите физиономии на обслужващия персонал и фалшивите таксита - не искам и да говоря.

Но идеята изобщо да седна и да напиша нещо за първи път през живота си е днешната новина - ще премахват забраната за тютюнопушене. И да, щели да я премахнат само в нощни заведения след  22.00 часа, да, ресторантите щели да си делят помещенията - за пушачи и непушачи...

Това сме го видели вече. Държа да отбележа, че аз съм откровен пушач. НО имам дете - тийнейджър, която засега не пуши. Отиваме преди забраната в  ресторант с отделни помещения - за жалост, те, непушачите, са по-малко (не вярвам да има пушач, който да си пожелава детето му да пуши), и собственикът решава, че няма сметка от тях.

Без да попита може ли (досега говорихме за българщината, зелето и т.н.), той просто слага пепелници на съседната маса и там се пуши. От там ще вземе пари. След забраната - отивам с компания пушачи в "Яфата" (уж добро заведение) на бул. "Дондуков".

Ние, пушачите, спазваме закона и излизаме на студа (май беше февруари) да пушим навън. В нашата зала има вътрешна стая, в която $тайно" се пуши. Когато излезе някой от тази заличка до тоалетна - ние все едно сме пушачи - дишаме дим, но без да имаме права да пушим.

Та за това говоря - аз не понасям да ми се обяснява как пушачи нямало да пречат на непушачи. Особено две особи, на които май за това са купени депутатски места в сегашния парламент.

Ами то най-добре да строим АЕЦ "Белене" - въпреки референдума, който показа, че българинът е против, да премахнем забраната за тютюнопушене и накрая с почести да ни изгонят и от Европейски съюз.

P.S. До завчера плюхме чешкото момче, представило България като тоалетна, довчера плюхме филм на BBC, който представя държавата ни като рай за алкохола. Много се надявам да няма нужда да се оправдаваме утре, че ЧАСТИЧНО забраняваме тютюнопушенето, ама раят е навсякъде по нашите заведения.

Хайде, отивам на балкона да изпуша една, че много ми дойде. Приятен престой в България!

#2 Rodrigo Diaz de Vivar 04.10.2013 в 16:07:52

Много мъка има по този свят ... 1. Там където слизате от "рейса на самолета", не е ""митница", а "Терминал - пристигащи". Най-близката точка за митнически контрол е доста по-навътре и със сигурност ти не я виждаш, такава е идеята. Виждаш огледала. Ако има нужда от проверка, тогава ще се запознаеш с тях. И като не ти е комфортно, провери откъде идва миризмата и се оплачи на ръководството на аерогарата. Че не ти е комфортно. Или, че те обливат топли вълни. 2. На какъв език трябваше да е табелата 112? И на колко езика? Така, като се поогледа, не видя ли поне един униформен, с каквато и да е униформа, и да го попиташ на език, който знаеш, кой е националния телефон за спешна помощ, защото имаш нужда от медицинска помощ? А можеше и да припаднеш артистично. 3. "БИДОНА БЕЗ ЗЕЛЕ" не е пред "будките на митничарите, които проверяват паспортите". Тези, "които проверяват паспортите", не са "митничари", те" са полицаи, служители на гранична полиция, нямат нищо общо с митницата. Митничарите са на друго място. Нататък няма да коментирам ....

#3 nice to mityou 04.10.2013 в 16:10:22

Понеже всички прогресивни медии с наслада дават думата на противниците на този гаден навик бих се радвал и на най-елементарно уважение към изстрадалите пушачи. Просто им дайте възможност да се тровят насаме. Оставете ги да си направят заведения за пушачи и да си пафкат там на воля, да си смърдят и прочие. Свободата трябва да е за всички, не само за правоверните...или не?

#4 паяка 04.10.2013 в 16:53:10

и на сухопътен вход на Гърция , на чист гръцки са написали телефона им за спешна помощ- 7...

#5 Borracho 04.10.2013 в 16:54:02

Софийското летище не мирише на цигари. Последния път като кацнах там, докато си чаках багаша в залата миришеше на трева (мерихуана, ганджа, канабис и т.н.). Крадците (чисти българи, разбира се назначени с връзки) докато Ви пребъркват багажа за каквито и да е неща по-ценни от 20 лева си пафкат и тревица

#6 Theodora 04.10.2013 в 17:35:59

Хммм мисля,че 112 е телефон за цяла Европа (ако не бъркам). Така,че тази табелка си е добре. Аз не мога да разбера нещо друго. Говорят, че по-голяма част от хората за ЗА забраната за пушене. Ами вместо празно тракане по клавиатурите, просто всички ЗА да сядат в залите за непушачи (ако пак ги върнат). Мисля си обаче, че въпреки ЗА-то пак ще седнат да си пафкат цигарите с кеф вътре в кръчмите. И накрая....като не е приятен престоя в България - териминал 1 и 2 работят по 24/7.

#7 Прокопи 04.10.2013 в 17:44:43

Владимирова, Дори и сега като има забрана в заведенията пак се пуши, както казват: На ваша отговорност.

#8 Борката 04.10.2013 в 18:17:16

Тааа па...А ма офсо у метрото у Милано влазАла ли си бе?Е как благоухае там ,а?Кво се праиш на ощипана?А за информация обръщала ли си се към транспортни служители?Много са мили-бетер говеда!А в обществена тоалетна влизали ли сме във великото Милано? Ае аман от недоебани принцеси-всичко им на криво!

#11 Виктори 05.10.2013 в 01:57:45

Интересно, дали в Милано пише на български кой и номерът на бърза помощ. Нали затова се въведе 112 - защото е международен. Милано не е образец за чистота, да не говорим за Рим. Терминал 1 е старото летище и е нормално да протече някъде.Колкото до пушенето - закони се приемат, когато е осигурено спазването им. В противен случай те стават пожелателни.

#12 pueblo 05.10.2013 в 03:19:40

верно ли, много хора не знаят де е милано????????? може,ама не са българи сигурно............аз попне такава гигантска тъпотия не бях чул скоро........ а тва ,че чалгария е кенеф- спор няма лошото е,че няма кой да пусне водата

#13 MacAllister 05.10.2013 в 03:36:48

Ъъъъ не, ако човек наистина мисли това, за което говори ще натърти на темата, а не на "детайлите" къде е ходил. Дамата очевидно страда от разпространената у нас болест "що не е като в ""нормалните"" страни". Напомням на дамата, че нормалните страни все повече изпадат икономически благодарение на лудото бачкане на една определено "ненормална" страна с огромно население, с фабрики-казарми и хора готови да се блъскат като сардели в метро, трамваи, автобуси - каквото има на съответното място, за да ходят и да бачкат като луди. 90% от нехранителните продукти, които купува дамата идват от там, а богатството във формата на доверие, че "тия могат да изработят нещо, от което друг има нужда" изтича от витрините, които тя очевидно харесва. Probably, just for the sake of the argument, I'd say that the "normal" probably does not work as advertised.

#14 Дебел 05.10.2013 в 11:09:20

Както винаги се случва във всеки български форум или блог,като си напишеш мнението веднага се намират поне десет човека да ти кажат колко си прост,недоклатен и т.н.

#15 Някой 05.10.2013 в 11:23:57

Албенче,само не ми казвай,че в Милано / в частност / не се пуши,че много ще ти се смея. Обади се следващият път като дойдеш да те поразходя,че нещо много си се объркала и за пушенето,и за чистотата и за какво ли не. Обещавам да те водя само на места,на които сменят пепелниците,защото в повечето не си правят този труд И в метрото,което някой справедливо и точно беше описал,и там ще постоим,да видим дали няма да се отрази на чувствителния нос

#16 Някой 05.10.2013 в 11:26:44

И още нещо,цифри превеждат ли се ? Не,че нещо,ама 112 е единен европейски номер !!!

#18 Мина 07.10.2013 в 00:19:55

WHAAAAT!???? Отменили са забраната! Ама, че тъпанари!!!

#20 Rodrigo Diaz de Vivar 07.10.2013 в 06:29:29

Малко допълнителна информация за "столичанката", била в Милано [град в Италия]. "112 е ключов елемент от безопасността на гражданите. Всеки европеец трябва да знае този номер и как да го използва, за да получи спешна помощ." Майк Амароса - председател на Фондация „112” Информация за 112 [България] - http://www.112.mvr.bg/Tel_112/default.htm Информация за 112 [на английски] - http://www.112foundation.eu/view/en/index.html

Новините

Най-четените