Кетото е тук, за да остане като един от най-хитовите режими за отслабване.
Огромният му плюс е, че то е лесно за спазване - намалява се до абсолютния минимум приемът на въглехидрати за сметка на приема на мазнини. Макронутриентите се следят с лекота с някое от десетките приложения, които са налични из магазините за апове.
Но освен това според постулатите на кето трябва да следим и да приемаме максимално качествени мазнини и протеини, както и да си подбираме внимателно източниците на въглехидрати.
Поне така беше, преди да се появи така нареченото мръсно кето.
При него фокусът се измества и са позволени и храни, които са ниски на въглехидрати и високи на мазнини, но освен това са и силно преработени и обикновено идват пакетирани в шарени опаковки.
В това число попадат колбаси, топени и пушени сирена, печени осолени ядки, газирани напитки с подсладители, позволени при кето.
Чудесен пример за това са кренвиршите или пък наденици тип лионска.
В сто грама кренвирши има под 2,5 грама въглехидрати, понякога и около грам. В една лионска наденица има три грама въглехидрати, така че от гледна точка приема на макронутриенти тези храни са допустими.
Мръсното кето в случая не се интересува от произхода и качеството на продуктите, от съдържанието им на сол или на вредни мазнини, а само от макронутриентите им.
Основният плюс на мръсното кето е, че може да се прилага при "спешни ситуации", в които сме в движение и нямаме избор от много храни.
Това са онези моменти, в които не искаме да нарушаваме състоянието на кетоза с излишни въглехидрати, само че нямаме и достъп до качествени храни като прясно месо, риба, морски дарове, яйца и зеленчуци.
Ако например сме във верига за бързо хранене, можем да си поръчаме хамбургер, но без хлебчета - само кюфте, сирене и зеленчуци. Отново ще приемем малко въглехидрати, а подобно на примера с кренвиршите и лионските наденици ще сме направили и компромис с качеството на храната.
И, да, има хора, които са на мръсно кето постоянно, без да си дават сметка за минусите.
А основният минус е, че в преработените храни никога не можем да сме сигурни за точните съставки и дали въглехидратите и калориите са отбелязани акуратно на етикета.
Преработените храни обикновено имат и високо съдържание на сол, което може да спъне загубата на килограми.
Отнася се най-вече за колбасите, купешките заготовки за скара и фурна и сирена като топено сирене и сирене с добавени вкусове, но не само. Когато приготвяме сами храната си пък, контролираме количеството сол и подправки спрямо вкуса и режима ни.
С приема на прекалено много готови храни рискуване и да се лишим не само от въглехидратите, а и от протеини и мазнини, което също ще забави отслабването.
Затова специалистите препоръчват да се въздържаме от мръсното кето и ако решим да изпробваме този режим, да заложим на пресни храни, сготвени у дома.