Бетон са

Честито. България по всяка вероятност ще има за президент и вицепрезидент две профита- Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Не като политици, а всеки в своята си област - като бизнесмен и магистрат.

Съболезнования на семействата им. Властта не е простила никому.

По време на 5-годишния си мандат те ще се депрофесионализират. Професионалните подмазвачи около тях, политическите интриги и камерите, вперени непрекъснато, ще вкаменят физиономиите им, както се случи с Георги Първанов.

Изборът на Бойко Борисов и ГЕРБ е умен и неслучаен предвид аргумента, заявен от премиера:

"Те са, защото искаме модерна визия на България". А подобен лозунг едва ли би се вързал с личност като вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов например.

Въпреки милиционерския и донякъде "простонароден" облик на партия ГЕРБ, не може да се отрече, че като двойката на ГЕРБ за президентските избори е най-представителна - и най-различна. Дори като говорене.

Ако Плевнелиев успее да овладее самолюбието и радостта от издигането си, което все пак му проличава, и запази не-политическия си стил на говорене, без клишетата, с които ни заливат останалите, ще е плюс за него.

Лошата новина за него е, че за разлика от първата му година на поста, когато показваше собствен стил и характер, сега се появяват едни леки подмазвачески нотки към премиера-лидер и един уклон към харесване, типичен за политиканите, от които той би искал да се разграничи.

Професионалисти досега не са били издигани за подобни постове, запазени явно за професионални политици.

Освен в годините след прехода, когато случайни - и неслучайни експерти, се оказваха на политически постове просто защото вълната/или пяната ги издигаше.

Но вече е 2011 г. и съвършено целенасочено Бойко Борисов и ГЕРБ издигат хора като Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Две личности с успешна биография зад гърба си - в личен и професионален план, за чието осъществяване не са длъжници на разни партии - така както е при Меглена Кунева и Ивайло Калфин например.

В крайна сметка всеки един от нас иска това за себе си, за своите деца, нали?

Вероятно тази точка е крайната в развитието на хора като плевнелиев и попова - експерти, професионалисти, изобщо успели хора в своята си професия.

Рязко контрастиращи с хора като Цветан Цветанов например, които дълго време са търкали бюрата в канцеларии, и популярността им се дължи на изгряващата звезда на Бойко Борисов.

Двойката на ГЕРБ рязко контрастира с останалите, които могат да й бъдат реални конкуренти - Ивайло Калфин и все още неизвестно вице (което показва големи колебания в партия, която - по думите на лидера й, е дала толкова много кадри на България...), Меглена Кунева и Любомир Христов, доволно непознат на мнозинството българи, и едни съвсем познати кресльовци от парламента - Волен Сидеров и Павел Шопов. Румен Христов по-добре да не го броим.

Една футуристична прогноза гласи, че текстът, писаното слово като такова ще изчезне окончателно до средата на този век, за да бъде заменено от визуализираната, екранна информация.

Така че, ако се абстрахираме от биографиите, да видим какво виждаме. Едни доволно симпатични хора.

Прагматичното излъчване на Плевнелиев в комбинация със стилизираната строгост на Попова, която не отнема от женствеността й (фактът, че не си боядисва косата - закачка, която Диана Найденова направи с нея преди време, е плюс).

Слаби и елегантни, съвсем не окръглящи се като повечето политици, престояли достатъчно на власт. Ерго, хора на действието, хора в движение...

Изглеждат добре, когато се усмихват, да продължават до края на кампанията. Изглеждат различни, защото политиката още не е успяла да им наложи лустрото, на което в България е толкова трудно да му се намери мярката.

В смисъл, че на мнозина от колегите им, когато решат да се правят на естествени, им личи, че играят. Виж Надежда Нейнска (Михайлова).

Всеки от тях притежава свой собствен изказ, който се разпознава - от слушателя и зрителя. Като фраза, интонация, начин на подреждане на думите.

Изобщо имат всички външни белези на победители. Но какво, по дяволите, ще търсят хора като тях на "Дондуков" 2?

#1 sake 05.09.2011 в 09:14:08

Чудя се ,за какво му е на Плевнелиев да става президент-политически инструмент в ръцете на Борисов ли ,или защото му са малко милионите? Нека си строи пътища.

#2 Ближи си сладоледа 05.09.2011 в 09:22:49

Малка корекция в констатацията на Диана Найденова, така добре предадена от автора: Вчера госпожа Попова се появи в ефира на тв7 .....с боядисана коса! Може би това е началото на края?

#4 iii_krv 05.09.2011 в 10:07:57

Снимката е малко нещо като статуята "Рабочий и Колхозница" (Worker and Kolkhoz Woman) - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6a/Worker_and_Kolkhoz_Woman%283%29.JPG

#5 Мария-2 05.09.2011 в 10:49:47

До сладоледа. Гледах интервюто. Косата на жената си е сива. Така започва пропагандата. Вечните политици на България приписват своите грехове на новото правителство. Не мога да си представя в политиката да се връщат наглите, самовлюбени, арогантни ухилки. Спомнете си "седянката".

#7 Мария-2 05.09.2011 в 11:24:53

Направо са се циментирали... За съжаление по-добри няма. Бих гласувала за Светльо, но не искам да разводнявам гласовете за ГЕРБ и да дам шанс на Станишев, Първанов и , о ужас, на Петров.

#8 Svetli44 05.09.2011 в 11:31:28

Иван: Интелектуалец, учен, обществен деятел, който е добре познат като име в сферата на своята дейност на световния елит, който ще го припознае и като държавник. Няма ли поне един такъв в нашата бедна, обрулена държава? С какво отстъпва Плевнелиев? Човекът сам си е постигнал всичко, започнал в Германия буквално от нулата (препоръчвам ти да гледаш интервюто му по БТВ).

#9 bareta 05.09.2011 в 11:38:42

Иван ли си, Мирчо ли си (нюзбг), дай пример - май визираш някого, или себе си

#10 Di 05.09.2011 в 11:42:40

И на мен ми харесват като личности, но и аз не разбирам какво ще търсят там. Силно се надявам ББ да е прав като казва, че зад гърба им в министерствата стоят здрави екипи, които ще си останат там, щото някак си по ми се чини професионалистите и експертите да водят политиката на страната, вместо да изпълняват представителни функции.

#13 Мария-2 05.09.2011 в 12:07:13

Иване, тази номинация не ми прилича на тандема Путин - Медведев.

#14 Оня Дето Го Трият 05.09.2011 в 12:20:20

Тия двамцата са подходящи за всичко друго, но не и за президенти! Пешо Коня и Гоце въпреки всичките им кусури, поне някаква осанка и уверено държание имаха. Някак си ми е трудно да си представя Плевнелиев и Попова застанали до Обама. Нещо боди ленгуидж-а куца.....а няма к'во да се лъжем, това е сред най-важните черти за "бащата на нацията". На мен ми приличат на майка и син излезли заедно на разходка

#16 Мария-2 05.09.2011 в 12:26:12

Путин вкара Медведев по скоро за да си осигури вечен мандат. Да се менькат на няколко години.

#17 Мария-2 05.09.2011 в 12:29:02

Не знам за осанката на Гоце... Гоце от самото начало предизвиква в мен само погнуса. В Индия обаче го обявиха за секс символ. Въпрос на гледни точки.

#19 Мария-2 05.09.2011 в 12:32:04

И... в лоялността няма нищо лошо. Това да не е порок. Много ми е чудно, какъв избор трябваше да направи Борисов за да не го обвинят в търсене на лоялност?

#20 Ближи си сладоледа 05.09.2011 в 12:44:24

Мария, гледала си и нищо не си видяла. Извинявай за констатацията, но тя е продиктувана от твоето писъмце. А сега по същество, всяка жена която посещава професионален фризьор знае, че освен основното боядисване, фризьорите накрая слагат така наречената обливка, която е придава определен нюанс на основния цвят. Тази процедура е един вид вторично боядисване. Та, в тоя ред на мисли, въпросната дама е с внимателно третирана коса, тази процедура може да бъде направена само от професионалист, не от кварталната бръснарка. Мила, ми Мария, ако се вгледаш ще видиш, че Попова е с обливка на косата, което засилва сребристите нотки в гривата й, без да променя драстично визията . Това според мен е търсен ефект от нейния екип, хем да я тунинговат, хем да не си личи. Факта, че е направена промяна в тона на косата, непосредствено преди обявяването на кандидатурата, означава само едно: държим прекалено много да се представим добре, а това според мен вече е подмяна на ценностите, които афишират че проповядват и защитават. Защо не го направи преди? Защо го прави сега?

#23 bareta 05.09.2011 в 12:57:33

Абе, сладоледа, какви са тия глупости - ти ако знаеш, че цяла България ще те гледа няма ли да се погрижиш за външния си вид??? Или ти си над тези неща....

Новините

Най-четените