Ставаш сутрин и първата ти мисъл е колко те цепи главата или колко ти тежат клепачите. И какво? Единственият лек е кафето. Едно "3 в 1" и хайде, вече може да погледнеш слънцето. Да, ама не.
Качеството гарантира събуждането
Омръзна ми да гледам реклами за кафета, от които гърдите растат, простатите вече не се обаждат, семейства се създават, всички са щастливи и усмихнати и всичко е пейсърце. Само маркетингови залъгалки за безработни домакини и отчаяни съпруги, които търсят да убият времето мужду двата турски сапуна със съседката и чаша кафе.
Разбира се, тази напитка носи удоволствие, но стига да се приготви по съответния ред и да е с високо качества. Машината със стотинки или кафето за левче опаковката едва ли ще ти предложи истинско събуждане.
У нас за кафето се знаят предимно научните факти. Как действа на организма, какви реакции предизвиква и какви ползи и рискове крие консумацията му. Но кафе културата е ниска като гъбка сред храсталаци. Познанията как да се пие, кога и с какъв десерт липсват на повечето българи.
Наливане с кафе или 30 мл на екс
Американците предпочитат да се наливат с кафе. Пазарната философия е абсолютен господар над силите на милионите американци, които се морят ли, марят в името на националната икономика. Но не си машина, човече! Рекламата лъже. Затова американци пиели големите кафета, минали през метален филтър. Като количество много, като качество - сравнително слабо.
Италианците и като цяло западноевпопейците пък пият кафето като шот. 1 глътка, 30 мл, цял ден бодрост. Няма какво да се разправят да лжат часове наред цяла чаша с живителната течност.
По същия начин пият кафето и в арабския свят - в съвсем малки чашки, на добре премерени глътки.
Българите. Те предпочитат дългите кафета, в които да добавят мляко, мед, сметана, захар, канела и още куп неща, за да могат директно да пропуснат закуската. А експертите препоръчват кафето да се пие без захар, защото така вкусът му ще е максимално автентичен.
Голям фал в познанията на българина за кафето са тези, свързани с лате специалитета. Повечето мислят, че това е кафе с мляко, но това е само едната страна на нещата. Защото и капучиното е същото, само дето млякото е под формата на пяна. И така заблудените съвсем лесно се пързулват.
Това да се вземеш кафе за работа е хубав номер, с който да покажеш, че бързаш да трупаш опит и умения, ама позата е излишна, ако лижеш кафето цял ден. Свареният живителен сок е годен до час, след това не пиеш кафе, а... неговия труп - блудкавата течност прилича на кафето отчасти по цвят и отчасти по мирис. И като цяло - кафето се пие бързо, а не часове наред в сепарето в някое заведение.
Десертите
Относно десертите. Драги кофеинозависими, правилото е храната да не е по-сладка от кафето. Към кафетата с лешникови, карамелени или шоколадови нотки в аромата най-добре си пасват кексовете и бисквитките. Към тези със земни аромати като кора от дървета, пръст и цитруси (Да, има такива. Не се чуди, а опитай.) вървят пък крушите, сирената и чийзкейк.
На кафето с по-ниска плътност е добре да се насладиш следобед или по време на десерта след вечеря. А сутрин пий с по-висока плътност. А какво е това животно, се пита. Най-лесното обяснение е с примера за пълномасленото и обезмасленото мляко - едното има по-плътен и наситен вкус, а другото е като вода. Същото е и с кафето.
Изобщо кафето е необходимост и мания, но се консумира неподходящо.
Кафе специалитети може да се намерят на най-малко вероятните за това места, но експериментирай. Разбира се, в кварталното кафе не очаквай сюрпризи. Но не си мисли, че и в световноизвестни вериги ще намериш първокласна напитка. Бошлаф, е казал Бай Ганьо!