Здравейте,
Яйца по панагюрски е един от любимите на българите аламинути. Най-сложното в него е сосът.
Затова започнете от него, яйцата стават много бързо.
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете киселото мляко, ситно нарязаните скилидки чесън, част от пресния чесън, нарязан на тънки колелца и копър.
Посолете и подправете с малко черен пипер. Разбъркайте добре и оставете настрана.
В голяма тенджера кипнете подсолена вода. Налейте оцета и оставете да заври добре.
Свалете тенджерата от котлона и внимателно, от ниско, почти до самата вода счупете яйцата.
Не слагайте повече от 3 наведнъж, за да не се слепят едно за друго.
Върнете тенджерата на котлона и варете около 5 минути. Времето за варене зависи от това колко твърдо сварени обичате яйцата.
Ние варихме 4-5 минути, за да останат леко рохки отвътре.
Преди да извадите яйцата от водата, в чиния или голям съд сложете като подложка соса от кисело мляко.
С решетъчна лъжица внимателно разбъркайте яйцата и ако са залепени за дъното, леко ги повдигнете. Но след като са се варили известно време - за да не разкъсате жълтъка.
Извадете, като отцедите добре водата и подредете върху млякото.
След като сте готови с всички яйца, отгоре поръсете с натрошеното сирене.
В малък тиган или касерола, налейте 1 с.л. зехтин и разтопете маслото. Котлонът не трябва да е много силен, за да не се препържи.
Добавете червения пипер и разбъркайте. Не дръжте на котлона повече от 30 секунди, за да не изгори.
Полейте яйцата обилно със соса. Поднесете с пресен хляб.
Ние приготвихме хлебчета със сушени домати.
Добър апетит.
Ами едната баба на мъж ми беше от Панагюрище... Тя такива яйца по панагюрски не ни е готвила, но ето рецептата за нейните яйца, които наричаше "Лучено"... Продукти: масълце, колкото решите на брой яйца,1 кофичка кисело мляко, скилидка чесън, сол и червен пипер. /по желаие и черен/ Масълцето се запържва леко, яйцата се разбъркват, поръсват се със сол, червен/чер пипер. /абре бъркани яйцЪ - кво да обяснявам / Тигана се дърпа от котлона. През това време сме "разджуркали" кофичката кисело мляко и в нея слагаме пресованата или ситно накълцана скилидка чесън /може и повече, ако няма да се целувате/ и заливате яйцата. На моето семейство му е многа вкусно...
*Не слагайте повече от 3 наведнъж, за да не се слепят едно за друго.* На мен това специално не ми е проблем, така и така в една и съща чиния отиват Иначе добре за съвета, че червения пипер в зехтина трябва да се кипне за не-повече от 30 секунди. Че аз за първи път като правих бая го препържих и то така му се губи вкуса! Лесна рецепта, много полезна. Задължително е да яде цялото семейство - главно заради чесъна!