Яйца по панагюрски

Здравейте,

Яйца по панагюрски е един от любимите на българите аламинути. Най-сложното в него е сосът.

Затова започнете от него, яйцата стават много бързо.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете киселото мляко, ситно нарязаните скилидки чесън, част от пресния чесън, нарязан на тънки колелца и копър.

Посолете и подправете с малко черен пипер. Разбъркайте добре и оставете настрана.

В голяма тенджера кипнете подсолена вода. Налейте оцета и оставете да заври добре.

Свалете тенджерата от котлона и внимателно, от ниско, почти до самата вода счупете яйцата.

Не слагайте повече от 3 наведнъж, за да не се слепят едно за друго.

Върнете тенджерата на котлона и варете около 5 минути. Времето за варене зависи от това колко твърдо сварени обичате яйцата.

Ние варихме 4-5 минути, за да останат леко рохки отвътре.

Преди да извадите яйцата от водата, в чиния или голям съд сложете като подложка соса от кисело мляко.

С решетъчна лъжица внимателно разбъркайте яйцата и ако са залепени за дъното, леко ги повдигнете. Но след като са се варили известно време - за да не разкъсате жълтъка.

Извадете, като отцедите добре водата и подредете върху млякото.

След като сте готови с всички яйца, отгоре поръсете с натрошеното сирене.

В малък тиган или касерола, налейте 1 с.л. зехтин и разтопете маслото. Котлонът не трябва да е много силен, за да не се препържи.

Добавете червения пипер и разбъркайте. Не дръжте на котлона повече от 30 секунди, за да не изгори.

Полейте яйцата обилно със соса. Поднесете с пресен хляб.

Ние приготвихме хлебчета със сушени домати.

Добър апетит.

Тагове: яйца, храна, home cusine

Новините

Най-четените