Яйца по панагюрски

Здравейте,

Яйца по панагюрски е един от любимите на българите аламинути. Най-сложното в него е сосът.

Затова започнете от него, яйцата стават много бързо.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете киселото мляко, ситно нарязаните скилидки чесън, част от пресния чесън, нарязан на тънки колелца и копър.

Посолете и подправете с малко черен пипер. Разбъркайте добре и оставете настрана.

В голяма тенджера кипнете подсолена вода. Налейте оцета и оставете да заври добре.

Свалете тенджерата от котлона и внимателно, от ниско, почти до самата вода счупете яйцата.

Не слагайте повече от 3 наведнъж, за да не се слепят едно за друго.

Върнете тенджерата на котлона и варете около 5 минути. Времето за варене зависи от това колко твърдо сварени обичате яйцата.

Ние варихме 4-5 минути, за да останат леко рохки отвътре.

Преди да извадите яйцата от водата, в чиния или голям съд сложете като подложка соса от кисело мляко.

С решетъчна лъжица внимателно разбъркайте яйцата и ако са залепени за дъното, леко ги повдигнете. Но след като са се варили известно време - за да не разкъсате жълтъка.

Извадете, като отцедите добре водата и подредете върху млякото.

След като сте готови с всички яйца, отгоре поръсете с натрошеното сирене.

В малък тиган или касерола, налейте 1 с.л. зехтин и разтопете маслото. Котлонът не трябва да е много силен, за да не се препържи.

Добавете червения пипер и разбъркайте. Не дръжте на котлона повече от 30 секунди, за да не изгори.

Полейте яйцата обилно със соса. Поднесете с пресен хляб.

Ние приготвихме хлебчета със сушени домати.

Добър апетит.

Тагове: яйца, храна, home cusine
#1 lele male 25.10.2012 в 14:33:27

Ами едната баба на мъж ми беше от Панагюрище... Тя такива яйца по панагюрски не ни е готвила, но ето рецептата за нейните яйца, които наричаше "Лучено"... Продукти: масълце, колкото решите на брой яйца,1 кофичка кисело мляко, скилидка чесън, сол и червен пипер. /по желаие и черен/ Масълцето се запържва леко, яйцата се разбъркват, поръсват се със сол, червен/чер пипер. /абре бъркани яйцЪ - кво да обяснявам / Тигана се дърпа от котлона. През това време сме "разджуркали" кофичката кисело мляко и в нея слагаме пресованата или ситно накълцана скилидка чесън /може и повече, ако няма да се целувате/ и заливате яйцата. На моето семейство му е многа вкусно...

#3 Borracho 25.10.2012 в 16:10:45

*Не слагайте повече от 3 наведнъж, за да не се слепят едно за друго.* На мен това специално не ми е проблем, така и така в една и съща чиния отиват Иначе добре за съвета, че червения пипер в зехтина трябва да се кипне за не-повече от 30 секунди. Че аз за първи път като правих бая го препържих и то така му се губи вкуса! Лесна рецепта, много полезна. Задължително е да яде цялото семейство - главно заради чесъна!

Новините

Най-четените