Французите го могат - да вземат напълно обикновен наглед продукт и да го превърнат в кулинарен шедьовър.
Скромните картофи не правят изключение, даже напротив. Легенди гласят, че в първите часове на обучение в кулинарната академия "Льо Кордон Бльо" в Париж курсистите се учат само на две неща - как да белят и режат лук и как да готвят картофи.
Чак когато усвоят френските ястия с картофи до съвършенство, преминавали към ястията с меса и морски дарове.
Не можем да твърдим със сигурност дали митът е верен, но сме убедени, че френските рецепти с картофи са едни от най-изкусителните. Ето 4 от тях:
Картофи Фондан

Да не се бърка със сладкия фондан, с който се покриват и декорират тортите. Картофите Фондан са ястие от френската провинция, чиято техника, веднъж усвоена, води до апетитен резултат и щастливи сътрапезници всеки път.
За 4 порции като гарнитура ни трябват 4 големи картофа, по възможност с правилна цилиндрична форма. Режем връхчетата им, така че да се образуват големи картофени пънчета, които подреждаме в тиган с парче масло и малко зехтин.
Около картофените парчета подреждаме намачкани скилидки чесън и розмарин и подрпавяме със сол и пипер. Когато картофите са готови от едната страна, обръщаме и заливаме с чаша зеленчуков бульон.
Готвим под капак за 25-30 минути и сервираме топли.
Картофи Дофиноа

И тук зад мелодичното засукано име се крие семпло ястие с картофи и сметана. За тази рецепта би било добре да имаме V-образно ренде или ренде тип "мандолина", за да направим картофите на истински тънки резени като за чипс. На ръка обаче не е невъзможно да постигнем същото.
Килограм картофи се реже на тънки резени и се слагат да се варят в смес от 300 милилитра прясно мляко и 300 милилитра пълномаслена сметана. Подравят се със сол, черен пипер, индийско орехче и се пускат един-два дафинови листа и няколко смачкани скилидки чесън.
••• С ето тази супа италианците лекуват настинки, а и не само:
Картофите се варят на среден към слаб огън и се разбъркват внимателно, за да не залепнат. Когато омекнат, но не са напълно сварени, се изсипват в намаслен съд за печене и се подреждат на пластове.
Млечната смес се прецежда и се изсипва отгоре, след което гратенът се пече на 160 градуса за около 50 минути.
След изваждане от фурната, картофи Дофиноа се оставят да поизстинат, за да се разрежат на по-красиви парчета.
Тартифлет

Тартифлет вече излиза от полето на гарнитурите и се превръща в питателно основно ястие с картофи, сирена, лук, бекон и сметана. В по-официалната си версия се реди прецизно като картофи Дофиноа, за да стои на красиви пластове, но вкусът не страда и ако картофите са разбъркани с останалите съставки.
Килограм картофи се бели, реже на филийки и вари в подсолена вода. Вади се и се отцежда, а през това време в дълбок тиган се запържват 2-3 големи глави лук с 1-2 скилидки чесън. Подправя се със сол и пипер и се добавят 500 грама бекон на кубчета.
••• Имамбаялдъ - толкова вкусно ястие, че чак и имамът припада:
След като беконът се запържи, в сместа се добавят и 200 милилитра сметана и 200-300 грама меко жълто сирене - камембер, бри, комте или друго. Картофите се подреждат в тава за печене и се заливат със сместа от сметана, лук и бекон.
Пече се на 170 градуса до получаването на златиста коричка. По желание се ръси с още малко сирене и се дозапича. Тартифлет се сервира леко охладен.
Алиго

Това лепкаво картофено пюре пленява сърца и небца като никое друго.
Става изключително лесно, като за целта белим и режем на грубо 1 килограм картофи. Слагаме ги да се варят до пълно омекване в силно подсолена вода - самата вода трябва да е солена на вкус, ако отпием от нея.
••• Рецептата за японски чийзкейк като за императори е тук:
След като картофите са омекнали и вървят към разваряване, ги вадим, отцеждаме, смиламе на много ситно и веднага ги връщаме в тенджерата с 5-6 супени лъжици масло и няколко смлени скилидки чесън.
Маслото се разтопява и светкавично към сместа се добавят и чаша сметана и 500 грама сирене по избор - бри, камембер, ементал на ситно, комте, грюер. Бърка се енергично, докато се образува гладко и лепкаво пюре и се сервира горещо.