Картофите в България са на почит.
На родна почва са се родили пататникът и барабойникът (вид баница с картофи), а освен това трудно можем да се сетим за човек, който не обожава картофени кюфтета, пържени картофи, картофено пюре и пълнени картофи.
На изток любовта към картофите не стихва - дотолкова, че за тази рецепта спорят Русия, Беларус и Украйна.
Наричат ги "драники" заради рендосаните картофи, които са в основата.
Това са вкусни картофени палачинки, които едно време са се приготвяли като питателна закуска преди тежък селски труд, а сега служат и за предястие, а защо не и за леко основно ястие.
Сервират се със сирене, с малко разтопено масло или със заквасена сметана с лук и чесън.
В спора от коя точно нация идват драниките за момента печели Беларус, където се отглеждат идеалните за тези палачинки сортове картофи.
Те трябва да са с високо съдържание на нишесте и ниско водно съдържание, за да се получат палачинките плътни и вкусни.
Във възможно най-старите рецепти за драники не се слагат брашно и яйца и нишестето е било съставката, която е обединявала всичко в малки апетитни кръгчета настъргани и запечени картофи.
Тези оригинални рецепти посочват, че палачинките се правят само от картофи, лук, сол и малко олио за запържване.
Впоследствие започват да се появяват и драники с яйца и брашно за спойка, добавят се и моркови, гъби, зеле на ивици, разнообразни подправки. Преди палачинките са били приготвяни на плочи, подобни на нашите сачове, но сега в една модерна кухня и един хубав тиган би свършил прекрасна работа.
Важно е тиганът да е с незалепващо покритие, защото иначе печенето на драниките ще се превърне в изпитание за нервите.
За една доза драники са ни необходими:
- 1 килограм картофи
- 1 голяма глава лук или 2 по-малки
- Олио
- Сол
Начин на приготвяне:
Картофите се белят и се настъргват на едро ренде. Ако пуснат прекалено много течност, се отцеждат през тензух леко.
След това към тях се настъргва и лука и сместа се омесва добре с щипка-две сол. В тиган се сгорещява малко олио, загребва се от картофената смес и се оформя в кръг. Пържи се до златисто и от двете страни.
За по-модерния вариант на драники към картофената смес се прибавя едно яйце и две супени лъжици брашно. Може да се прибави и малко чесън, черен пипер, червен пипер, зелени подправки, други зеленчуци, макар че това вече отдалечава твърде много палачинките от оригинала им.
Добра идея е и след изпичането да се отцедят на кухненска хартия за кратко.
Драники се сервират със заквасена сметана или чеснов сос.
По-вкусни са топли-топли, току-що извадени от тигана, както е и с повечето картофени ястия.