Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Драники - беларуски картофени палачинки за ударен старт на деня

Драники - беларуски картофени палачинки за ударен старт на деня Снимка: iStock

Картофите в България са на почит.

На родна почва са се родили пататникът и барабойникът (вид баница с картофи), а освен това трудно можем да се сетим за човек, който не обожава картофени кюфтета, пържени картофи, картофено пюре и пълнени картофи.

На изток любовта към картофите не стихва - дотолкова, че за тази рецепта спорят Русия, Беларус и Украйна.

Наричат ги "драники" заради рендосаните картофи, които са в основата.

Това са вкусни картофени палачинки, които едно време са се приготвяли като питателна закуска преди тежък селски труд, а сега служат и за предястие, а защо не и за леко основно ястие.

Снимка: iStock

Сервират се със сирене, с малко разтопено масло или със заквасена сметана с лук и чесън.

В спора от коя точно нация идват драниките за момента печели Беларус, където се отглеждат идеалните за тези палачинки сортове картофи.

Те трябва да са с високо съдържание на нишесте и ниско водно съдържание, за да се получат палачинките плътни и вкусни.

Във възможно най-старите рецепти за драники не се слагат брашно и яйца и нишестето е било съставката, която е обединявала всичко в малки апетитни кръгчета настъргани и запечени картофи.

Тези оригинални рецепти посочват, че палачинките се правят само от картофи, лук, сол и малко олио за запържване.

Впоследствие започват да се появяват и драники с яйца и брашно за спойка, добавят се и моркови, гъби, зеле на ивици, разнообразни подправки. Преди палачинките са били приготвяни на плочи, подобни на нашите сачове, но сега в една модерна кухня и един хубав тиган би свършил прекрасна работа.

Важно е тиганът да е с незалепващо покритие, защото иначе печенето на драниките ще се превърне в изпитание за нервите.

Снимка: iStock

За една доза драники са ни необходими:

  • 1 килограм картофи
  • 1 голяма глава лук или 2 по-малки
  • Олио
  • Сол

Начин на приготвяне:

Картофите се белят и се настъргват на едро ренде. Ако пуснат прекалено много течност, се отцеждат през тензух леко.

След това към тях се настъргва и лука и сместа се омесва добре с щипка-две сол. В тиган се сгорещява малко олио, загребва се от картофената смес и се оформя в кръг. Пържи се до златисто и от двете страни.

За по-модерния вариант на драники към картофената смес се прибавя едно яйце и две супени лъжици брашно. Може да се прибави и малко чесън, черен пипер, червен пипер, зелени подправки, други зеленчуци, макар че това вече отдалечава твърде много палачинките от оригинала им.

Добра идея е и след изпичането да се отцедят на кухненска хартия за кратко.

Драники се сервират със заквасена сметана или чеснов сос.

По-вкусни са топли-топли, току-що извадени от тигана, както е и с повечето картофени ястия.

 

Най-четените