Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Обядът в офиса не е това, което беше, а дори е по-хубав

В офисите все по-рядко се консумира една и съща готова храна и причината за това не са никак малко Снимка: iStock
В офисите все по-рядко се консумира една и съща готова храна и причината за това не са никак малко

Когато стане 12:00, сякаш като по команда в офиса започва да се усеща едно леко неспокойство, предизвикано от стържещите от глад стомаси. Проявява се особено силно при тези, които традиционно пропускат закуската.

Обядът на работа винаги е бил истинско предизвикателство, защото наистина е трудно всеки ден да се яде разнообразна и топла храна, която на всичкото отгоре да е вкусна и още повече - здравословна.

Ситуацията с коронавируса промени доста неща и в това отношение - особено в началото на март всички бяха объркани дали продуктите от магазина наистина биха могли да разпространяват заразата. Същото важеше и за готвената храна в столовете, приборите и посудата за хранене, а дори и солницата в заведенията, която се предава от човек на човек.

Икономическите последствия от COVID-19 освен това засегнаха и голяма част от онези малки заведения до офисите, където обедите обикновено приличаха на малки сватби. Едно от любимите ни места за хапване край офиса на Webcafe.bg например затвори врати в средата на юли.

Тъй като все още не се препоръчва събирането на големи групи на едно място, вариантите за обяд стават още по-ограничени.

Едно възможно решение на този проблем е носенето на домашно приготвена храна в офиса.

При това ако човек има добри стимули, то няма да му коства почти никакви усилия, за да го осъществи. Носенето на храна от вкъщи на работното място като че ли по едно време беше някак срамно начинание. Кутиите, пълни с боб, мусака или сарми и досега не претендират за перфектен външен вид, а често от колегите можеше да се чуе назидателна реплика за това, че цялата кухня мирише на манджа.

Светът обаче се променя, диетите също, а с това и нагласата към този тип хранене по време на работа. Все повече хора го предпочитат и има защо - ако се замислите, добрите причините да си носите храна от вкъщи не са никак малко:

Всеки ден е вкусно

Каквото и да си говорим, постигането на разнообразно меню всеки ден е трудно и понякога дори досадно. При посещението в заведението до офиса нерядко срещано явление е през цялата седмица да се въртят няколко вида ястия, от които на третия ден се чудите какво да ядете - пилешката супа от вчера или мусаката от онзи ден.

В случая носенето на храна от вкъщи ще спести цялото това всекидневно лутане и зяпане с празен поглед пред някоя топла витрина в голям супермаркет например.

Предимството на домашно приготвената храна е, че може да избирате сами менюто си. Тази свобода позволява голямо кулинарно развихряне и смели експерименти, които не изискват кой знае колко усилия, дори и много хора да се опитват да се оправдават именно с това.

Снимка: iStock

Знаеш какво слагаш в обяда си и как точно е приготвен

Зле приготвената храна навън за жалост не е рядкост, но най-лошото е, че на хората с по-слаб стомах е възможно да причини доста неприятни изживявания.

Това обядът да идва от вкъщи, особено когато лично вие сте си го приготвили (а не сте го поръчали от предния ден), ви дава абсолютната гаранция с какво и как точно се храните - от продуктите от магазина, до термичната обработка.

Лесен начин за спазване на диета и режим

Със сигурност тези, които се хранят по строго определен начин, независимо дали причината е здравословна, или някаква друга, изпитват големи затруднения, когато всеки ден трябва да се хранят навън.

Най-простата причина за това е, че съчетанието на определени продукти невинаги си пасва с режима или диетата, а и да бъдем честни - предложенията за вегетариански ястия на повечето места за хранене не са особено разнообразни.

В тази ситуация вкъщи лесно могат да бъдат набавени необходимите продукти, с които да се приготви точно такъв обяд, от какъвто имате нужда - по-малко въглехидрати, повече протеини или никакъв глутен.

Спестява пари

Ако се направи една проста сметка, колко точно от бюджета на месец отива за обеди в кръчмата до офиса, цифрата никак няма да ви хареса.

Обикновен експеримент би могъл да го докаже - всеки ден слагайте парите, които обикновено давате за обяд настрана, и в края на месеца ще видите резултата. Току-виж сте събрали за някой уикенд в СПА комплекс.

Определено невинаги си заслужава "прясно" приготвената паста, струваща 10.50 лв, когато с вкусни продукти и свежи подправки съвсем спокойно ще я пратите на дъното на класацията, сравнена с тази, приготвена вкъщи.

Единственото, в което ще се наложи малко по-голяма първоначална инвестиция, са няколко качествени и различни по размер кутии или контейнери за храна. Дори има такива, които ще запазят храната топла до самия обяд, без да се налага тя да бъде претопляна допълнително.

А и да не забравяме времето за обедната почивка, което никога не стига. Но ако приготвяте яденето си от предишния ден, то със сигурност ще спестите поне половин час, в който ще може да се насладите на други малки удоволствия. 

Колкото и да не ви се вярва, носенето на храна в офиса е заразно, а и може да бъде един приятен повод за сближаване на колектива.

 

Най-четените