Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Как да познаем прясното месо и къде да го намерим

Lidl ни улеснява в търсенето и въвежда още по-строг контрол на качеството Снимка: Лидл
Lidl ни улеснява в търсенето и въвежда още по-строг контрол на качеството

Дълбоко убедена съм, че най-балансираната диета е домашното хранене. Да приготвиш всичко сам, лично да избереш продуктите, сам да решиш какво и колко да сложиш в ястието, и то да излезе изпод твоите ръце. Да вложиш усилие, но и любов и да превърнеш тази храна в най-вкусната.

Дори когато нямам време, след дълъг работен ден, приготвям нещо бързо и лесно - пържоли на скарата, риба във фурната или просто изпичам кюфтета, и поднасям това на семейството си - топло и минало през моите ръце.

Защото вярвам, че домашната храна е от изключителна важност за един дом, и искам да предам това и на дъщеря си. Да я науча да познава храната, да умее да я избира и приготвя и да не се плаши от печката.

У нас този процес започва винаги от Lidl - изборът на моето семейство за хранителни продукти. Пазаруваме оттам всичко, защото знаем, че ще е прясно, качествено и на достъпна цена.

Отдавна съм се уверила, че мога да разчитам на продуктите от прясно месо и риба от собствените марки на Lidl и вземам от изложените в хладилниците кутии, без да се замислям. Знам, че пържолите, филетата и бутчетата на марките "Порция свежест" и "Грил майстор" ще са качествени и пресни - просто защото винаги са такива.

Как познавам прясното месо и риба:

Свежото свинско месо трябва да е бледорозово, телешкото - яркочервено, а пилешкото - почти бяло до светлорозово.

Трябва да изглежда влажно, но не и лепкаво или мазно. Ако е прясно, мазнината е бяла до кремава. Ако жълтее или сивее - продуктът не е толкова свеж.

Миризмата не бива да е отчетлива и като цяло е почти незабележима.

При допир прясното месо е еластично и стегнато, натиснато с пръст връща формата си бързо.

При рибата очите трябва да са бистри, изпъкнали и да блестят.

Месото и кожата трябва да са лъскави, стегнати и еластични и при натиск да възвръщат формата си.

Магазинът никога не ме разочарова. Напротив - държи на моето мнение и обратната връзка. Веригата е направила проучване сред клиентите си и на база определените за важни критерии от самите потребители е въвела допълнителен контрол при проследяването на качеството на месото и рибата на собствените си марки.

Близо 30 000 клиенти на Lidl са участвали в проучването в приложението Lidl Plus. Те са определили като водещ критерий за качество свежестта на месото - тя е показател за 27% от участниците в анкетата. Но второ място е външният вид, следват цветът, чистотата и целостта на опаковката.

При прясната риба най-важен показател за клиентите е външният вид - с цели 38 на сто от отговорите. Следват свежест, цвят, вкус, цялост и чистота на опаковката, и мирис.

Именно по най-важните за потребителите критерии Lidl въвежда допълнителен контрол за качеството на пресните месо и риба. Към всички рутинни вътрешни проверки вече има и допълнителни 50 извънредни инспекции годишно.

Те се изпълняват от външен одитор - световния лидер в контрола на качеството SGS - и се осъществяват в складовете и магазините преди продажба.

Инспекторите на SGS следят за качеството по 15 критерия, които почти изцяло съвпадат с посочените за най-важни и от клиентите. Самите клиенти пък могат - освен с небцето и стомаха - да се уверят в грижата, която се полага за продуктите и докато пазаруват - инспекциите се извършват пред тях, в работното време на магазините, и от хладилниците, от които всички пазаруваме.

Нещо повече - SGS прави проверките без предупреждение за конкретния склад или магазин, за да се гарантира обективност. Независимите тестове се осъществяват чрез сензорен анализ на външен вид, цвят, свежест, цялост и чистота на опаковката, температура на съхранение и др.

Което пък означава, че когато тези дни се отбия за продукти за вечеря, мога спокойно да пропусна ритуала със собствения си сензорен анализ и просто да търся логото за качество "Гаранция за качество SGS - световен лидер в контрола".

И тъй като домашната храна трябва да е разнообразна, за да не омръзва, често освежавам личния си репертоар като се възползвам от големия избор от рецепти, които Lidl услужливо ми предлага на сайта си.

За следващите дни съм се насочила към две от предложенията на шеф Иван Манчев за лесни и здравословни рецепти - за добруджанска яхния с пиле и за печена пъстърва с праз лук и домати.

Избирам тези ястия, защото и при двете вкусът идва от основната съставка - месото. А с гаранцията на Lidl за свежест и качество то ще блесне и ще бъде апетитно, без много-много допълнително овкусяване.

И за двете залагам на "Порция свежест" със знака за качество от SGS. Lidl освен това ми гарантира, че и рибата, и пилето са от добре подбран производител с международен сертификат IFS или BRC, и съответно произведени и съхранени при подходящи условия. И са минали и през стриктен вътрешен одит на самата верига и лабораторни анализи за качество и безопасност.

А най-много ми допада това, че и пъстървата, и пилешките бутчета, които ще ползвам за яхнията, са пакетирани в опаковка, която осигурява защитна атмосфера със специален газ, който предпазва от замърсяване и държи месото свежо по-дълго време. Така продуктите са само мои и възможно най-чисти.

Ето и двете рецепти, с които смятам да гостя семейството си в следващите пролетни вечери:

Печена пъстърва с праз лук и домати

Снимка: Лидл

Необходими продукти за 4 порции

  • 4 бр. пъстърва
  • 300 г праз лук
  • 4 бр. домати
  • 2 бр. зелени чушки
  • 1 стрък магданоз
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • 60 мл олио
  • 30 г краве масло
  • 250 мл зеленчуков бульон
  • 2 листа девесил
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарязваме праза, чушките и доматите на едро, а чесъна на дребно. В тиган със загрятото олио запържваме до омекване лука и чушките с малко черен пипер, сол и оцет. След това прибавяме доматите, а накрая и чесъна с малко масло и магданоз.

Измиваме и почистваме рибата и я подсушаваме. Мажем я отвътре с масло и овкусяваме със сол, черен пипер и девeсил. Намазняваме с малко олио и масло тавичка и поставяме пъстървата вътре. Отгоре сипваме зеленчуците и заливаме с бульон. Покриваме с фолио и печем на 180° C за 15 минути.

За рецептата са необходими около 40 минути, което я прави идеална за делнична вечер.

Добруджанска яхния с пиле

Снимка: Лидл

Необходими продукти за 4 порции:

  • 4 бр. пилешкo бутче
  • 8 бр. червени чушки
  • 2 скилидки чесън
  • 1 бр. зелена чушка
  • 2 бр. зелени люти чушки
  • 30 г краве масло
  • 40 мл олио
  • 50 г брашно
  • 300 мл зеленчуков бульон
  • 1 връзка магданоз
  • 3 бр. домати
  • 1 глава лук
  • сол
  • черен пипер
  • 1 щипка червен пипер
  • 1 щипка захар

Начин на приготвяне:

Овалваме пилешките бутчета в брашно, запържваме ги в загрятото в тенджера олио до златист цвят, след това ги изваждаме.

Нарязваме зелената и червените чушки на кубчета, лютите - на малки парченца, а лука - на дребно. В същата тенджера задушаваме зеленчуците, добавяме маслото и брашното и задушаваме още малко. Настъргваме 2 скилидки чесън и овкусяваме с червен пипер, сол и щипка захар, за да се неутрализира лютото.

Наливаме предварително приготвения зеленчуков бульон, за да се получи сос, и връщаме пилето. Добавяме доматите, нарязани на кубчета, и готвим поне 30 минути до пълното сваряване на месото. Накрая прибавяме връзка накълцан магданоз.

Рецептата изисква около 1 час и 20 минути, така че смятам да пробвам тази яхния през почивните дни - когато готвя заедно с дъщеря си. Така и тя ще научи нещо хем лесно, хем типично домашно.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
Тагове: месо, ad block, lidl
 

Най-четените