Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ааа, за баницата ли питате...

Да сте чували някой да пълни мусака с късмети за Нова година? Снимка: iStock
Да сте чували някой да пълни мусака с късмети за Нова година?

Колко неща би трябвало да може да прави една жена?

Ако вярваме на популярния виц, седемдесет, с мусаката в това число. Съгласни сме, мусаката е хубаво нещо, но да сте чували някой да пълни мусака с късмети за Нова година? Точно така, далеч над нея стои нейно величество - баницата! Никоя мусака не може да докара този аромат на масло, сирене и домашен уют все пак.

Едно време е било въпрос на чест момата да извади точилката, да я размаха така, че и хлебарките да се разбягат по ъглите, и да спретне една тава пръхкави кори, па да ги напълни, да ги натика в пещта и да ги превърне в гореща, уханна, току-що опечена баница.

После семейството се събира около масата, яде и реве, както се казва в рекламите. Или рови яростно за паричката, ако е Нова година.

На момите, които не са можели да правят баница, се е гледало със снизхождение и с надеждата в някоя друга област поне да са сръчни.

Някои неща не се променят с времето. Е, сега поне има готови кори по магазините, което значително улеснява правенето на баница в домашни условия, без да отиде цял почивен ден, в който потта и сълзите гòрко капят в кашата, която не иска и не иска да стане на тесто, камо ли на кори.

В края на занятието се оказвате гладни, изнервени и оплескани с брашно до ушите, след което звъните и си поръчвате суши с пет вида риба и повече уасаби, поне да знаете защо плачете.

Виж, с готовите кори баницата става бързо и лесно. Вита, наложена, редена, неподредена, бъркана - всякак се получава. Ако не от първия път, то от двадесетия все ще се стигне до нещо, което е подходящо за ядене поне с лъжица. 

Е, разбира се, има и изключения, при които баницата не става и не става, но тук често проблемът е в пишман готвача, а не в самата баница. На всеки трябва да е ясно, че ако напои проектобаницата си с осем чаши олио, то най-накрая ще получи неприятна смес, подходяща за мазане на изгорено, порязано и ишиас, а не за ядене.

Или че ако се сложи "имитиращ млечен продукт с вкус на сирене" или "млечен деликатес", то този вълшебен продукт/ деликатес ще стане на неприятна каша, подобна на лепило. Да сте чували за човек, който с удоволствие яде лепило? И ние не сме...

И запомнете - сирене на количество "колкото за капана за мишки" е обида към вкусната баница!

Затова ако сте решили да правите именно баница, заложете на изпитаната комбинация от масло, сирене и яйца от щастливи и психически уравновесени кокошки със самочувствие. Истинско сирене и истинско масло, чиито произход може да се проследи до фермата с крави, а не до полето с рапица.

Иначе оттам нататък в баницата няма нищо чак толкова сложно - малко оригами с корите, малко фантазия с разтопеното масло, малко агресия, докато натрошите сиренето с яйцата и готово. Само внимавайте да не прегорите баницата на финалната права - едни от най-лютите спорове стават заради белот и заради изгорена баница.

В последното сме се убеждавали и от личен опит, но това е предмет на една друга история...

 

Най-четените