Честит петък!
Това е най-позитивният ден от седмицата, защото от сутринта започва с планове как най-приятно да се прекарат почивните дни. Моето предложение е да зарадвате децата си през уикенда, а ако все още нямате такива - да поработите върху тях, да си направите някоя от рецептите и да пийнете по едно голямо.
За щастливите татковци съм подбрала три лесни рецепти, които са подходящи за малчуганите, тъй като са полезни и много вкусни. Знам, че не готвите често за хлапетата (и оставяте всичко на майка им, но и тя е човек, и тя душа носи - отменете я!) и точно затова давам пълни инструкции кое и как да приготвите.
Зеленчукова супа
Продукти за половин футболен отбор:
1/2 кг картофи
1 морков
1 зелена чушка
1 глава лук
1 домат
1 кубче пилешки бульон
2 с.л. олио
1 връзка магданоз
сол
Да се залавяме за работа:
Картофите се обелват и нарязват на средноголеми кубчета, морковът и чушката - на малки кубчета, а лукът - на ситно. Или за по-лесно - нарежете зеленчуците така, както ви е удобно и както децата биха могли да ги хапват, без да се налага да ползват нож. Не забравяйте, че според много майки децата могат да боравят с нож едва след навършени 18 години!
Залейте зеленчуците със студена вода и ги посолете. Питайте жена ви колко, ако понятието „на око" ви се струва абсурдно. Добавете кубчето пилешки бульон или за предпочитане, тъй като не е много ясно какво съдържа въпросното кубче - сварете малко пилешко, използвайте водата, в която се е варило, за да подправите супата, а самото месо изяжте, докато кулинарствате.
След като зеленчуците са се сварили (пробвайте едно картофче - ако не хрупа, значи е време да действате), добавете домата, настърган на едрото ренде, и оставете супата да поври още 3 минути.
Поднасете я гореща, поръсена със ситно нарязан магданоз. За по-плътен и ефектен вкус може във всяка порция да се сложат дребни парченца кашкавал.
Ямболски очи
Продукти за многодетно семейство (или с много гладен татко):
10 яйца
1/2 кг картофи
100 г кашкавал
300 мл. прясно мляко
1 с.л. масло
сол
черен пипер
1/2 лимон
Сварете картофите, оставете леко да се охладят, а след това ги обелете. Смачкайте ги с вилица, като тук можете да направите демонстрация на хлапетата как супер мен пасира само с вилица в ръка. Добавете настъргания кашкавал, прясното мляко, солта, черния пипер и изцедения лимон. Не прекалявайте с подправките, особено с черния пипер, за да не откажете децата от вечерята им.
Разбъркайте добре сместа и я сложете в намазана тавичка, като печете около 10 минути. Извадате тавичката и направете с лъжица малки дупки, където да чукнете по едно яйце. Запечете ястието отново и украсете яйцата със зрънца черен пипер за зеници и сушен розмарин за мигли. Поднесете вечерята артистично и се насладете на реакцията на децата, които няма да останат безразлични към вашата изобретателност.
Сервирайте им малки порции, тъй като това основно ястие не е леко, а децата имат нужда главно от здравословна зеленчукова храна. Наблегнете на супата, която е пълна с витамини и ще засити малките герои. А накрая оберете всички точки с...
Малиновите кремчета
Продукти за 8 дечурлига (Дай, Боже, на всеки толкова деца!):
300 г малини
150 мл. сметана
40 г пудра захар
150 г кисело мляко
10 г желатин
100 мл. вода
8 връхчета мента
Да се залавяме за работа:
Разбийте сметаната със захарта до получаването на гъст крем. За целта използвайте миксер, но не на най-високата степен, защото в противен случай сметаната ще ви оплиска от глава до пети и децата доста ще ви се посмеят. За по-сигурно ползвайте пасатор, в който да поставите продуктите и да избегнете риска от окапване. След това, към вече получената разбита на гъст крем сметана, прибавете пресованите малини, заедно със сока им. Можете да ги пресовате в хаванче, като показвате на малчуганите колко добре се справяте в кухнята, или пък мързеливо, но практично да ги пуснете в блендера.
Желатинът е вашето най-голямо предизвикателство. Разтворете го в 100 мл вода (колкото едно голямо) и го варете на водна баня според указанията на опаковката. Водна баня означава да изсипете сместа с разтворения желатин в купа, а нея да поставите в тенджерка с вряща вода на котлона. Разбърквайте непрекъснато, докато желатинът се разтвори напълно. Прибавете го към киселото мляко и получената смес изсипете при сметаната с малините. Получения крем разбъркайте много добре и изсипете в десертни купички. Поставете го в хладилника, за да стегне и изиграйте с децата един футбол, докато стане време за десерта. Преди поднасяне, докато децата си мият ръцете, следвайки вашето нареждане, боцнете по едно връхче свежа мента за украса, за да покажете, че и татко е страшен кулинар!
Накрая, след като сте се справили с бойната задача да нахраните семейството и в буквалния смисъл на думата, можете да се посмеете от сърце на Рецептата за ябълкова баница, написана специално за мъже, която след днешните ви подвизи не се отнася за вас! А ако експериментирането в кухнята ви се е сторило голям купон и възнамерявате и друг път да отмените половинката в кухнята (дано!), научете повече за детското меню през пролетния и летния сезон, а също и за това нужно ли е на детето екзотична храна.
Желая слънчев и неповторим уикенд!
Сандра