За пореден път Noma в датската столица Копенхаген е обявен за най-добрия ресторант в света.
В класацията The World's Best Restaurant 2021 са включени 50-те най-добри ресторанта от 26 страни по света. В подбора участват над 1000 кулинарни експерти, а класацията се прави от 2002 година и се смята за барометър на глобалните гастрономически тенденции.
Легендарният ресторант с шеф Рене Реджепи е бил номер едно в света цели 4 пъти.
"Noma е най-влиятелният ресторант за времето си, задавайки нови стандарти при изследването и намирането на нови съставки, развитие на ястията и презентацията", коментира Уилиям Дру, директор, отговарящ за съдържанието на класацията.
Noma и Рене Реджепи са известни като едни от създателите на т.нар. нова нордическа кухня и вдъхновяват цяло поколение готвачи по цял свят, отбелязват от класацията. За пръв път ресторантът е номер едно през 2010 година.
През 2016 г. е затворен и се мести на ново място, отваряйки през 2018 като Noma 2.0. Сега отново е на върха.
Ресторантът предлага по три менюта в различните периоди на годината. От януари до юни е сезонът на морската храна, през лятото е вегетарианският сезон, а дивечът е за зимата. Преди всеки сезон Noma затваря, за да може екипът да разработи новото меню.
Реджепи и хората му постоянно изненадват клиентите с неочаквани съставки. Предишният сезон, например, включваше вегетарианска шаварма с целина, патешки бутче, мозък и сърце, сервирани с нокът, перо и клюн, и месо от рак, сервирано върху плосък хляб във формата на рак.
Екипът постоянно експериментира с нови храни, включително пенис от елен и мозък от сърна и всевъзможни буболечки.
В предходната класация - за 2019 година, Noma беше на второ място, предхождан от френския Mirazur.
Ето и подгласниците от топ 10, събрали общо около 20 звезди Мишлен.
Втори е още един ресторант от Копенхаген - Geranium. Сезонността при менюто тук е на следващото ниво, както обичат да казват шеф-готвачите. Последната селекция "Есенна вселена" започва с листа от йерусалимски артишок и маринован орех, минава през серия морска храна, а пъдпъдък със семена от мащерка, горски плодове и маринован бор са единственото блюдо с месо в менюто.
Asador Etxebarri е трети и един от няколкото представители в топ 50 на мястото с най-много звезди Мишлен на глава от населението - Страната на баските в Испания.
Шеф Виктор Аргинсонис е известен с това, че може да опече на грил абсолютно всичко и да извлече невероятни вкусове от привидно прости съставки. Той е автор и на дизайна на кухнята на ресторанта и сам е проектирал гриловете. Въглищата също се правят на място, в собствена пещ на 750 градуса. Дори десертите са целунати от поне един намек пушек.
В Central в Лима, Перу, гостите надникват в разнообразния кулинарен свят на мястото още от входната врата, която ги отвежда към зеленчукова градина с над 100 вида растения. Ресторантът е ода за Перу, а ястията отдават почит на пейзажа, историята и традициите на страната. В менюто е включено най-доброто от местните земя и море - миди, калмари, шкембе и козя врат.
Maido, пак в Лима, предлага никей - перуански продукти, приготвени с японски техники. Например миди Paracas със зелен маслен боб и мисо.
Disfrutar в Барселона е "вълнуващ бърз огън, влакче на ужасите на храненето".
Ястия като панчино - пухкава кифличка, пълнена с хайвер и сметана, или многосферно песто с шам фъстък и змиорка са така направени, че да глезят, изненадват и вълнуват. През 2021 г. екипът показа нов вид маса - по време на хранене тя оживява с тайни отделения, в които са скрити вкусни хапки.
Във Frantzén в Стокхолм гостите влизат в стая, откъдето потеглят на тур в сградата, при който им сервират футуристични ястия, докато обикалят из лабиринта на етажите на градската къща, където се помещава ресторантът.
Менюто, което комбинира северната кухня с модерни методи и нотка азиатски вкусове, е едно за обяд и едно за вечеря и включва миди, морски таралеж, краставици, кориандър и мътеница, и син омар, артишок, свинска мас, масло от цитрусови листа, змиорка на барбекю със зелен грах, майтаке и японска горчица. За десерт има пъпешово сорбе, шампанско и зехтин.
Odette в Сингапур е "модерна класика", което значи френска гастрономия с азиатско влияние. В превод - морски таралеж с тартар от скариди, облак от миди и хайвер. Знаковото ястие е опушено с розмарин яйце с опушен сифонизиран картоф и чоризо.
В Pujol от Мексико Сити знаковото ястие е Mole Madre, Mole Nuevo - два концентрични кръга от традиционния сос, единият от които е зрял 2500 дни.
The Chairman в Хонг Конг пренася 2000 години назад в историята на кантонската кухня, като бейби калмар със сечуански пипер и хрупкавото шкембе с лепкав ориз са свидетелство за това.