Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Идеите от нас, изпълнението - от вас: Кои са перфектните мезета за мача

Далеч по-приятно е да си приготвим домашна храна, която да похапваме пред екрана Снимка: iStock
Далеч по-приятно е да си приготвим домашна храна, която да похапваме пред екрана

В Катар може и да нямат особено лесен достъп до бира, но пък на нас, феновете пред екрана, нищо не ни пречи да си налеем халба ледено пиво.

Към нея обаче трябва да има и някое и друго мезе, което да завърши удоволствието от гледането на мача. Храната за пред малкия екран далеч не се изчерпва с чипсове, солети, соленки и всякакви други неща за хрупане в шарени пакетчета.

Далеч по-приятно е да си приготвим домашни мезета, които да похапваме по време на мача.

Те, разбира се, ще са лесни за ядене с ръце, лесни за топене с хляб, соленки или пръчици зеленчуци и още по-лесни за преглъщане с една-две глътки бира.

Идеите са от нас, изпълнението - от вас. Предлагаме ви още днес да си спретнете:

Пица на рулца:

Снимка: iStock

Тези рулца се приготвят много бързо, но още по-бързо изчезват от подносите. Търпят безкрай вариации и могат да се сглобят на принципа "обери хладилник".

Най-общо казано са ни необходими:

  • 800-900 грама готово тесто за пица
  • Чаша доматен сос, подправен със сол, пипер и босилек
  • Колбас на резени по избор - шунка, шпеков салам, бекон
  • Кашкавал или друго жълто сирене на слайсове

Начин на приготвяне:

Ако тестото е замразено, го оставяме да се отпусне на стайна температура до пълно омекване. След това късаме еднакви по размер топки с размерите на топче за голф и разточваме на дълъг и тесен правоъгълник.

Мажем всяко парче тесто с доматения сос, слагаме резен-два колбас и също толкова кашкавал и навиваме на руло. Редим рулцата в леко намаслена плитка и широка тава.

Печем в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. Можем да добавим в рулцата кисели краставички, маслини, каперси и други екстри.

Пържени кисели краставички

Снимка: iStock

Вярвате или не, но киселите краставички са едно от най-добрите мезета за бира заради солено-киселия си вкус. Панирани пък те стават още по-неустоими.

Необходими са:

  • Буркан кисели краставички - около 700 грама
  • 1 яйце
  • 1 чаша бира
  • Три супени лъжици царевично нишесте
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Нарязваме киселите краставички на не много тънки колелца и ги подсушаваме леко с кухненска хартия. След това в купа смесваме бирата, яйцето и царевичното нишесте до хомогенност.

Подправяме панировката със сол и пипер и овалваме добре колелцата краставички в нея.

Пържим в много добре загрято олио до златисто. Тези краставички си вървят както с чеснов сос, така и с кетчуп или горчица.

Пълнени люти чушлета

Снимка: iStock

Не може да се мине без нещо люто към питиетата, а тези чушлета са и засищащи. Хапват се на една-две хапки и се "гасят" с ледена бира.

За тях ни трябват:

  • 15-16 зелени люти чушлета
  • 15-16 резена бекон
  • 2 чаши настъргано жълто сирене - кашкавал, чедар, едам
  • 2 супени лъжици майонеза
  • 1 малка главичка червен лук - накълцана
  • 4-5 скилидки чесън - накълцани

Чушлетата се разполовяват, без да се махат дръжките им, и се изчистват от семките и жилите.

В голяма купа се смесват сиренето, майонезата, лука и чесъна. Подправя се със сол и пипер, по желание - и с лют червен пипер. Всяка половинка чушка се пълни с около лъжица от сместа и се увива с резен бекон.

Нареждаме чушките в леко намаслена тава и печем на 170 градуса до зачервяване. Сервираме топли с чеснов сос.

Бирен дип 

Снимка: iStock

Този дип се казва така, не само защото страшно си върви с бира и бяло вино, а и защото в него има бира. Има и малко зелении за вкус, както и неустоимо разтопено сирене. Малко напомня на швейцарското фондю, но без излишните претенции и суетня по приготвянето.

За дипа са ни необходими:

  • 330 милилитра светла бира
  • 500 грама сирена по избор - кашкавал, чедар, синьо сирене, колкото повече, толкова по-добре
  • 300 грама спанак
  • 1 малка глава лук - накълцана
  • 4-5 скилидки чесън - накълцани
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера загряваме малко мазнина и запържваме за много кратко лука и чесъна.

След това изсипваме спанака и отново запържваме. Прибавяме сирената и бирата и бъркаме до хомогенност. Ако е много гъста сместа, добавяме още малко бира и чакаме алкохолът да се изпари.

Сервираме дипа топъл с резени хляб, чипс, соленки или зеленчуци на пръчици.

Запечени пикантни фъстъци

Снимка: iStock

Превръщаме фъстъците в едно пикантно изкушение и то с един замах.

Трябват ни:

  • 500-600 грама фъстъци
  • 1 чаена лъжичка лют червен пипер
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 2 супени лъжици разтопено масло

Начин на приготвяне:

Овалваме добре фъстъците в разтопеното масло, след което и в солта и пипера.

Разпределяме ги добре на един пласт на дъното на тава, застлана с хартия за печене, и печем на 160 градуса до зачервяване.

Тук също можем да импровизираме с подправките и да сложите повече лют пипер или да смесите лют и сладък червен пипер. Могат да се добавят и черен пипер, както и сухи зелени подправки.

Барбекю кюфтенца

Снимка: iStock

Тези кюфтенца ще зарадват любителите на месото, които не могат да не ядат мръвка, дори и да става въпрос за мезетата с мача.

За тях са ни необходими:

  • 500 грама кайма смес
  • 1 глава лук - накълцана
  • 1 яйце
  • 1 филия хляб - намокрена и отцедена
  • 1 чаша сос барбекю
  • 1 чаша светла бира
  • Сол, пипер, магданоз

Начин на приготвяне:

От каймата, яйцето, хляба и лука омесваме кайма, подправяме я със сол и пипер и я оставяме да си почине поне за около час.

След това с добре намокрени ръце оформяме малки кюфтенца колкото топче за пинг-понг и ги нареждаме в тава. Печем на 180 градуса до зачервяване като обръщаме, за да се запекат добре от всички страни.

Междувременно в дълбок тиган загряваме барбекю соса и бирата и бъркаме, докато се получи хомогенен гладък и лъскав сос.

Изсипваме изпечените кюфтенца в соса и разбъркваме, докато се овалят добре. Сервираме с малко магданоз. По желание можем да забодем кюфтенцата с клечки за зъби за по-лесно похапване.

Пилешки хапки на фурна

Снимка: iStock

Да, супермаркетите предлагат изобилие от полуфабрикати, а веригите за бързо хранене са на няколко клика разстояние. Нека забравим за полуготовите храни и поръчаните такива от заведенията за джънк, които са прекалено мазни.

За мача ще си приготвим това класическо мезе у дома и ще се изненадаме, че никак не е трудно или времеемко.

Необходими са ни:

  • 800 грама пилешко - филе и/ или обезкостено бутче
  • 1 чаша и половина галета
  • 2 супени лъжици брашно
  • 5 супени лъжици майонеза
  • 1 яйце
  • Сол, черен и червен пипер

Начин на приготвяне:

Нарязваме пилешкото на хапки или на ивици и подправяме със сол и пипер. Оставяме за малко да си поеме вкусовете.

През това време в една суха купа изсипваме галетата, а в друга смесваме майонезата, яйцето, брашното, черния и червения пипер. Хапките минаваме първо през сместа с майонеза, след това през галетата и нареждаме върху хартия за печене.

Пилешкото се пече на 180 градуса до образуването на хрупкава коричка. Сервираме с чеснов сос, кетчуп, горчица или сос барбекю.

 

Най-четените