Сезонът на празниците е. Знаем как е. Не се поддържа лесно режим по това време на годината, когато вместо обиколки на стадиона, се налага да правим обиколки от трапеза на трапеза.
Ясно е, че няма как да се избегнат висококалоричните празнични ястия. Същото важи и за питиетата и вдигането на наздравици.
Алкохолът съдържа много калории, които са "празни" - не засищат и не носят никакви хранителни вещества. Покрай него винаги идва апетитът за хапване, което пък оказва сериозно въздействие върху метаболизма. При прием на алкохол, тялото го възприема като "токсин" и съответно му дава приоритет - разграждането на мазнини и въглехидрати временно се забавя или спира, докато не се усвои алкохолът.
Тогава калориите в храната стават мазнини и се складират там, където най-много не искаме да стоят.
Все пак има начини как да ограничим щетите. Не е задължително да се лишавате напълно от алкохола, стига да знаете как може да се насладите спокойно на някое и друго питие с роднините и приятелите, без това да се отразява на дългосрочните ви фитнес цели.
Това означава, че е необходимо да знаете кои видове съдържат най-малко количество калории в приблизително отношение.
По правило най-калоричната част в алкохолната напитка е самият алкохол. Това е етанолът, познат и просто като спирт. Той съдържа по 7 калории във всеки грам, което по калоричност го доближава до чистата мазнина (9-10 калории на грам).
Знаейки това, вече можем да направим някои прости изчисления.
Бира с 4,5% съдържание на алкохол има в себе си 4,5 грама етанол на 100 милилитра. Съответно 100 мл бира съдържа грубо 31,5 калории от алкохол - 7 х 4,5 = 31,5. Това е без допълнителните калории от други съставки.
На обратния полюс стоят напитки като ликьорите. Един от най-популярните брандове има едва 17% алкохол в себе си, но заедно с него идват добавена сметана, какао и захар, които го превръщат в калорийна бомба с над 340 калории на 100 мл.
Мастиката също е сред особено тежките напитки (над 350 калории), защото освен високия си процент алкохол, изисква и много захар в рецептата си.
Ето кои са най-нискокалоричните видове алкохол сред най-разпространените видове напитки:
- Бира
Светлата бира е възможно най-лекият вариант. Различните видове пиво от подобен тип отиват до 50-60 калории за 100 мл, тъй като са с алкохолно съдържание от 4-5%.
Тъмната бира от своя страна е малко по-тежка. Там алкохолът обикновено е с поне 1-2 процента повече, което от своя страна вдига калорийната стойност.
- Вина и шампанско
Най-оптималният вариант е бялото сухо вино. То е с най-малко съдържание на захар от всички други и калорийната му стойност обикновено е под 80 калории за 100 мл.
Следват розе (80-90 калории), сухо шампанско (80-90 калории), червено сухо вино (90-100 калории) и десертно вино (150-200 калории).
- Водка
Водката е основно смес от етил (получен чрез ферментация и дестилация на зърнени култури или картофи) и вода. Ако няма добавени вкусове и захар, калоричността ѝ идва само от алкохола.
Чистата и качествено дестилирана 40-процентна водка съдържа около 280 калории на 100 мл.
- Уиски
По сходен принцип неговото калорийно съдържание също се определя почти изцяло от процента алкохол. В уискито няма никакви въглехидрати - единствено алкохол и вода.
- Ром
Неовкусените бял и тъмен ром имат около 280 калории на 100 мл. Има обаче много видове, които са с добавена захар и вкусове.
Те вече със сигурност надминават 300 калории за 100 мл.
- Ракия
Ракията е по-калорична, особено ако е домашна. Промишлената стандартно е 40%, докато правената вкъщи често пъти е доста повече и може да стигне 60% и нагоре.
В крайна сметка важното преди всичко е да се внимава.

