Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Лабораторното месо е на крачка по-близо до чинията ни

Първо обаче ще се предлага в скъпи ресторанти в САЩ Снимка: iStock
Първо обаче ще се предлага в скъпи ресторанти в САЩ

За пръв път лабораторно отгледано пилешко месо получи официално одобрение за продажба и консумация от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA).

Молбата е от компания на име Upside Foods, а решението на агенцията означава, че тя смята "изкуственото" месо за безопасно за консумация от хора. Така скоро на пазара в САЩ ще може да се появи пилешко, отгледано от клетки на истински животни, но в лаборатория, вместо във ферми.

"Напредъкът в технологията за култивиране на клетки дава възможност да се използват животински клетки от добитък, пилешко и морски храни в производствата на храна. Тези продукти се очаква да са готови за пазара в САЩ в близко бъдеще", гласи изявлението на FDA.

Решението на агенцята се смята за важна стъпка и отдавна се чака от зараждащата се индустрия за лабораторно култивирано месо.

В последните няколко години редица стартъпи изградиха съоръжения за производство на лабораторно месо и успяха да намерят финансиране за проектите си, но до този момент не можеха да пласират продукцията си на пазара. Тя е опитвана само от малък брой хора като експеримент.

След като регулаторът в САЩ даде зелена светлина остават още две стъпки, за да стигне лабораторното месо до пазара. Тепърва фабриката на Upside Foods трябва да мине инспекция от Държавния департамент по земеделието, а проверка от тази институция ще има и за самото месо. Според експертите обаче това няма да отнеме толкова време, колкото ключовото решение на FDA.

"За това работим от почти 7 години. Навлизането на пазара е това, към което се стреми всяка компания на света", коментира пред The Wired Ума Валети, изпълнителен директор на компанията.

Освен пилешко, стартъпи разработват култивирано телешко месо, сьомга и риба тон, отгледани в лаборатория.

Решението на FDA касае само Upside Foods и тяхното пиле, но проправя път и за останалите производители, които вероятно скоро също ще кандидатстват пред регулаторите.

Засега обаче очакванията са, че лабораторното месо няма да залее пазара, напротив - то ще е достъпно за доста отбрана публика и доставките ще са за скъпи ресторанти. Един от първите обявили, че ще поръчат от продукта, е шеф Доминик Крен за ресторанта си със звезда "Мишлен"  "Ателие Крен" в Сан Франциско.

Това е желанието и на самата компания - хората първо да опитат тяхното пиле, приготвено в отбрани ресторанти, и след това да го купуват и готвят вкъщи. 

"Да въодушевим шеф-готвачите е много важно за нас", обяснява Валети, който е кардиолог по професия. "Искаме да работим с най-добрите партньори, които знаят как да готвят добре месо. Те могат и да ни дадат и обратната връзка какво бихме могли да подобрим", допълва той.

Снимка: iStock

Това все пак не е първото култивирано в лаборатория месо, което се появява в ресторант. В края на 2020 г. регулаторите в Сингапур дадоха зелена светлина, отново за пилешко, за друг стартъп от САЩ - Eat Just. Местен елитен ресторант започна да прави пилешки хапки от отгледано в лаборатория месо от мускулни клетки.

Култивираното месо съдържа клетки от истински животни и на теория не би трябвало да е различно от месото от животни от ферма. Разликата е, че при него не се убиват пилета и добитък.

"Процесът по направата на култивирано месо е подобен на варенето на бира, но вместо ферментация на мая или микроби, имаме растеж на животински клетки", обясни преди време Валети пред Си Ен Ен.

Полученият резултат не е вегански, вегетариански или на растителна основа. Месото е истинско, просто е отгледано извън животното, допълва той.

Това става, като от животните се вземат клетки чрез биопсия. Те се развиват и умножават в клетъчни линии. След това се замразяват.

Малки проби се прехвърлят в биореактори - големи стоманени контейнери, където захранват с вещества, нужни, за да се делят и така "месото" да расте. Когато клетките пораснат и се превърнат в тъкан, са готови за консумация.

Този процес обаче е изключително скъп. Компаниите не обявяват какви са разходите им по отглеждане на такова месо, но те вероятно са няколко пъти по-високи от тези на традиционните фермери.

Което за момента доста отдалечава култивираните пилешки пържоли от ежедневната ни трапеза.

Другият фактор, който ще забави процеса, е това, че настоящите производствени мощности за лабораторно месо са малки, а и компаниите тепърва трябва да убедят доста хора в достойнствата на продуктите си.

Но предвид глобалното търсене на алтернативи, които щадят околната среда, след 10-15 години нещата може да изглеждат с доста по-различен вкус.

 

Най-четените