Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Някои трикове в кухнята, които професионалните готвачи не искат да знаете

Не всичко в готвенето е чак такова голямо предизвикателство Снимка: iStock
Не всичко в готвенето е чак такова голямо предизвикателство

Професионалните готвачи са голяма работа.

Изучаването на занаята отнема години, които костват здравия сън, спокойствието и връхчетата на някои от пръстите на ръцете. Готвенето в ресторант не е шега и няма нищо общо с това, което се случва в кухнята на мама.

Затова трябва да проявим разбиране, когато шеф готвачите не споделят до край някои от тайните си, които прилагат зад котлоните и дъската за рязане.

Въпреки това не всичко в готвенето е чак такова голямо предизвикателство, в каквото се опитват да ни убедят някои от великите имена в кулинарията.

Зад приготвянето на грандиозни ястия понякога стоят елементарни трикове, които скъсяват времето за готвене, а крайният вкус си остава все така впечатляващ. Затова днес може би е щастливият ви ден, защото ще направим живота ви по-лесен и ще разкрием някои от тези номера в кухнята.

Вадете ножовете, отидете на пазар за пресни плодове и зеленчуци и в никакъв случай не изхвърляйте стария хляб!

Пригответе се да научите тайните на професионалните готвачи, които те не искат да знаете.

Използвайте замразени зеленчуци

Снимка: iStock

Отдавна ни се натяква да използваме винаги пресни плодове и зеленчуци, когато готвим. Но да си признаем - това не го правят дори най-известните майстори готвачи. Самият Джейми Оливър има поредица за ястия именно със замразени зеленчуци, изтъквайки, че не са с по-лошо качество. И наистина е така, особено когато сами си ги подготвите.

Този трик би могъл да ви бъде изключително полезен в натоварената работна седмица, когато изобщо не ви се мисли за дълго висене в кухнята. Тогава отваряте камерата и с няколко движения вече имате топла храна, без дори да сте използвали нож и дъска.

Сред любимите замразени зеленчуци на професионалните готвачи се нарежда грахът и миниатюрният перлен лук. Не остават по-назад сладката царевица и плодовете.

Един от най-интересните зеленчуци, които може да сложите в камерата обаче, е готово за консумация авокадо. Направете го, ако плодът е вече узрял, но по някаква причина не можете да го изядете. Важно е да знаете, че така авокадото не е подходящо за приготвянето на гуакамоле. Перфектно е за смутита и зеленчукови шейкове.

Сгъстете сосовете с домашно приготвена галета

Снимка: iStock

Най-добрият начин да използвате стария хляб (преди да е мухлясал) е да го направите на домашна галета. Тази изключително лесна процедура ще запази съвестта ви чиста, защото и една троха няма да отиде на боклука. Галетата може да използвате за панировка, сладкиши и, забележете - да сгъстявате супи и сосове.

Сигурно не се бяхте сетили, нали, затова професионалните готвачи разкриват една от най-големите си тайни. Ако решите да използвате този метод, е важно трохите да са добре изсъхнали и в никакъв случай да не ги заменяте с такива от пресен хляб.

Остава само да сложите известно количество в супата или соса, който искате да сгъстите, и да наблюдавате как по магичен начин трохите ще абсорбират част от течността. В резултат ще имате нежна текстура и превъзходен вкус.

Използвайте майонеза, за да предотвратите изсушаването на рибата

Снимка: iStock

На практика рибата и майонезата звучат като два абсолютно несъвместими продукта.

Според шеф готвачите обаче това изобщо не е така. Оказва се, че в този случай яйченият сос е един от най-добрите трикове за предпазване на рибата от изсушаване при готвене. Причината за това е мазнината, която действа като предпазен слой и не позволява на месото да се дехидратира.

Майонезата е особено подходяща за риба на скара, защото предотвратява залепването ѝ по грила, но е важно да знаете, че със сигурност ще се сблъскате с нови вкусове. Все пак майонезата ще остави своя отпечатък, който обаче по думите на професионалните готвачи е фин и богат.

Чесънът като подправка

Снимка: iStock

Чесънът - или го обичаме, или го презираме. Повечето хора смятат, че дори сложен в ястие, той ще продължава да има същия натрапчив послевкус, който разбягва хората в радиус от 100 метра. Всъщност, изобщо не е така и чесънът може да се използва като подправка, за да подсилите ароматите на храната, която готвите.

Интензитетът на вкуса на този луковичен зеленчук не зависи толкова от това какво количество ще сложите. Професионалните готвачи съветват, ако желаете ароматът му да е по-лек, да го прибавите още в самото начало на готвенето, за да омекне вкусът му. Но ако сте смели и искате да се усеща повече, оставете го за по-късен етап.

Дали ще усещате силно вкуса на чесъна зависи и от друго - как ще го нарежете. Накълцаният на едри парчета ще ви даде мек и нежен аромат, докато нарязаният на ситно или настърганият гарантира острота и пикантност.

Изборът е ваш.

 

Най-четените