След две години пауза заради пандемията Октоберфест се завръща с пълна сила и пълни халби.
А заедно със запотените чаши с бира се носят и неустоимите немски мезета, без които изживяването никак няма да е пълно. Храната на Октоберфест е калорична, сгряваща, богата на вкусове. Никак не е диетична, но за сметка на това е неустоимо апетитна.
Да, на преден план са вурстовете и бретцелите, но какво още хапват празнуващите?
Салата от кисело зеле
Немското кисело зеле е с по-изразен кисел вкус, но носи и лека сладникава нотка. За да постигнете автентичното усещане, към 500 грама традиционно кисело зеле прибавете две супени лъжици оцет и чаена лъжичка фина захар.
Ще ви трябват още:
- Голяма глава лук - накълцана
- 2 стръка целина - накълцани
- 1 голям морков на тънки лентички
- Сол, пипер, зърна черен пипер и синап и олио
В голяма купа смесете вече овкусеното зеле с останалите зеленчуци и подправките. Не се притеснявайте да сипете щедро мазнина, защото зелето поема много олио.
Оставете салатата поне за няколко часа в хладилник, а най-добре е да престои поне една или две нощи. Сервирайте или като самостоятелно ястие с филии хляб, или като гарнитура към месо и наденички.
Къривурст
Къривурст се похапва навсякъде по улиците на Германия и то по всяко време, а на Октоберфест е на особена почит, защото си върви невероятно с бирата. Добрата новина е, че никак не е трудно и недостъпно за приготвяне.
Трябват ви:
- 500-600 грама братвурст
- 2 чаши кетчуп
- Четвърт чаена чаша кафява захар
- 4 супени лъжици къри на прах и/ или лютив червен пипер
- 1 глава кромид лук - накълцана
- Сол, пипер, олио
Сварете братвурста за около 10 минути до омекване, след което нарежете на колелца и запържете до златист загар.
Махнете наденичките и в същия тиган загрейте малко мазнина, запържете лука и добавете кетчупа, захарта и подправките. Разбъркайте добре и ако сместа е много гъста, налейте малко гореща вода до желаната гъстота.
Подправете със сол и пипер и върнете наденичките, докато се покрият добре със соса. Сервирайте с горещи пържени картофки или с топла питка.
Картофен кугел
Картофите са на почит в Германия и на двойна почит на Октоберфест. Освен под формата на пържени картофки и запечени на топла немска салата, картофите се приготвят и на вкусен и питателен кугел.
За него са необходими:
- 1,5 килограма картофи
- 2 много големи глави лук - на полумесеци
- 6 големи яйца
- 1 чаена лъжица сода бикарбонат
- Сол, пипер, мазнина за намазване на тавичката, малко накълцани пера лук
Картофите се белят и настъргват на едро ренде, след което се омесват с полумесеците лук. Изцеждат се много добре в цедка или тензух, докато не остане никаква течност.
Не изхвърляйте отцедената течност, а я разбийте с яйцата и подправките до пълна хомогенност. Намажете дъното на не много дълбока тава с мазнина, разпределете картофите с лука и залейте с яйчената смес.
Печете в добре загрята на 180 градуса фурна до златист загар. Сервирайте с перца лук или малко накълцан магданоз.
Фрикадели
Немски кюфтенца - правят се бързо и изчезват още по-бързо, особено когато бирата се лее из ведро.
Приготвят се от:
- 600 грама кайма смес
- 1 яйце
- 1 филия сух хляб
- 1 средна глава лук - накълцана на много ситно
- 1 супена лъжица горчица
- Връзка магданоз - накълцана
- Сол, черен пипер, червен пипер, малко майорана
Накиснете стария хляб във вода за около 10-20 минути, като през това време запържите леко лука в малко мазнина.
В голяма купа смесете изкиснатия хляб, лука, каймата, яйцето и останалите съставки и омесете много добре. Оставете каймата да си почине поне за няколко часа, за да си поеме вкусовете.
След това навлажнете много добре ръцете си и оформете малки кюфтенца, които запържвате в няколко пръста олио до кафеникав загар. Накрая отцеждате кюфтенцата на кухненска хартия и сервирате с кисело зеле, картофена салата и/ или хляб.
Немски селски картофи
Няма нужда от дълго суетене около печката, за да приготвите тези селски картофи, които да боцкате покрай бирата и останалите мезета.
За тях ви трябват:
- 1 килограм картофи
- 1 глава лук - накълцана
- 7-8 лентички бекон - нарязани на тънко
- Малко магданоз и розмарин
- Сол и черен пипер
Картофите сварявате в подсолена вода, без да ги белите. След това още топли ги обелвате и режете на груби кубчета.
В тиган с дебело дъно запържвате първо бекона, за да си пусне мазнината, след което добавяте лука и отново запържвате добре. Най-накрая прибавяте кубчетата картофи и пържите до златисто.
Подправяте със сол, пипер и любимите зелении и сервирате още много топло.
Картофени кнедли
Тези кнедли са олицетворение на немското разбиране за "храна за душата", а фестивалите не минават без тях.
Приготвят се от:
- 1 килограм картофи
- 1 голямо яйце
- Половин чаша картофено нишесте
- Сол, черен пипер и щипка индийско орехче
Сварете картофите с кората до пълно омекване, след което охладете и обелете. Намачкайте със ситна преса и добавете яйцето, нишестето и подправките.
Омесете до получаването на меко и лесно за работа тесто. Оформете не много малки топки и варете в подсолена вряща вода до изплуването на кнедлите плюс още поне 5-6 минути.
Кнедлите могат да се сервират с малко бульон от варенето, с животински бульон или със сос грейви. Другият вариант е да се хапват като гарнитура.
Шницели
Не можем да минем без тях, като сега няма да навлизаме в спора дали се приготвят оригинално от свинско, или от телешко месо - подберете онова, което ви е най-вкусно.
Трябват ви:
- 5 котлета без кост
- Чаша и половина бяло брашно
- 2 чаши галета
- 3 разбити яйца
- Сол и пипер
Поставете котлетите на кухненския плот, покрийте с домакинско фолио и начукайте на много тънко. Овкусете месото със сол и пипер и натъркайте добре.
Подредете си три купи - една с брашното, една с яйцата и една - с галетата. Първо потапяте котлетите в брашното, изтръсквате, след това в яйцето и накрая в галетата. Пържете и от двете страни в изключително добре сгорещено олио.
Изцедете излишната мазнина на кухненска хартия и сервирайте с лимон.
Пържени ябълки
Без десерт не може дори и на Октоберфест, а тези ябълки са прекрасният завършек на едно стабилно похапване с наденички, картофи и други вкусотии.
Трябват ви:
- 4 големи ябълки от по-сладък сорт
- 2 супени лъжици ром
- 2 супени лъжици портокалов сок
- Чаша брашно
- Половин чаена лъжица канела
- Половин чаена лъжица сода
- 2 яйца
- Чаша светла бира
Изчистете и обелете ябълките, след което ги нарежете на кръгчета. Накиснете ги в рома и лимоновия сок и ги оставете за около час.
През това време си направете панировката като първо смесите сухите съставки, а след това разделете жълтъците от белтъците. Разбийте добре жълтъците, а в друга купа - белтъците до твърди връхчета.
В голяма купа смесете първо брашното с бирата. После прибавете жълтъците и отново разбъркайте. Най-накрая добавете и белтъците, бъркайте до хомогенност и оставете за още около 30 минути.
Потапяте всяко кръгче добре в панировката и пържите в добре загрято олио до златисто. Сервирайте с пудра захар, течен шоколад или сладка по избор.