Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Prost!" и да хапнем като на Октоберфест!

И няколко рецепти, които ще ви отведат директно на феста с вкуса си Снимка: iStock
И няколко рецепти, които ще ви отведат директно на феста с вкуса си

След две години пауза заради пандемията Октоберфест се завръща с пълна сила и пълни халби.

А заедно със запотените чаши с бира се носят и неустоимите немски мезета, без които изживяването никак няма да е пълно. Храната на Октоберфест е калорична, сгряваща, богата на вкусове. Никак не е диетична, но за сметка на това е неустоимо апетитна.

Да, на преден план са вурстовете и бретцелите, но какво още хапват празнуващите?

Салата от кисело зеле

Снимка: iStock

Немското кисело зеле е с по-изразен кисел вкус, но носи и лека сладникава нотка. За да постигнете автентичното усещане, към 500 грама традиционно кисело зеле прибавете две супени лъжици оцет и чаена лъжичка фина захар.

Ще ви трябват още:

  • Голяма глава лук - накълцана
  • 2 стръка целина - накълцани
  • 1 голям морков на тънки лентички
  • Сол, пипер, зърна черен пипер и синап и олио

В голяма купа смесете вече овкусеното зеле с останалите зеленчуци и подправките. Не се притеснявайте да сипете щедро мазнина, защото зелето поема много олио.

Оставете салатата поне за няколко часа в хладилник, а най-добре е да престои поне една или две нощи. Сервирайте или като самостоятелно ястие с филии хляб, или като гарнитура към месо и наденички.

Къривурст

Снимка: iStock

Къривурст се похапва навсякъде по улиците на Германия и то по всяко време, а на Октоберфест е на особена почит, защото си върви невероятно с бирата. Добрата новина е, че никак не е трудно и недостъпно за приготвяне.

Трябват ви:

  • 500-600 грама братвурст
  • 2 чаши кетчуп
  • Четвърт чаена чаша кафява захар
  • 4 супени лъжици къри на прах и/ или лютив червен пипер
  • 1 глава кромид лук - накълцана
  • Сол, пипер, олио

Сварете братвурста за около 10 минути до омекване, след което нарежете на колелца и запържете до златист загар.

Махнете наденичките и в същия тиган загрейте малко мазнина, запържете лука и добавете кетчупа, захарта и подправките. Разбъркайте добре и ако сместа е много гъста, налейте малко гореща вода до желаната гъстота.

Подправете със сол и пипер и върнете наденичките, докато се покрият добре със соса. Сервирайте с горещи пържени картофки или с топла питка.

Картофен кугел

Снимка: iStock

Картофите са на почит в Германия и на двойна почит на Октоберфест. Освен под формата на пържени картофки и запечени на топла немска салата, картофите се приготвят и на вкусен и питателен кугел.

За него са необходими:

  • 1,5 килограма картофи
  • 2 много големи глави лук - на полумесеци
  • 6 големи яйца
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
  • Сол, пипер, мазнина за намазване на тавичката, малко накълцани пера лук

Картофите се белят и настъргват на едро ренде, след което се омесват с полумесеците лук. Изцеждат се много добре в цедка или тензух, докато не остане никаква течност.

Не изхвърляйте отцедената течност, а я разбийте с яйцата и подправките до пълна хомогенност. Намажете дъното на не много дълбока тава с мазнина, разпределете картофите с лука и залейте с яйчената смес.

Печете в добре загрята на 180 градуса фурна до златист загар. Сервирайте с перца лук или малко накълцан магданоз.

Фрикадели

Снимка: iStock

Немски кюфтенца - правят се бързо и изчезват още по-бързо, особено когато бирата се лее из ведро.

Приготвят се от:

  • 600 грама кайма смес
  • 1 яйце
  • 1 филия сух хляб
  • 1 средна глава лук - накълцана на много ситно
  • 1 супена лъжица горчица
  • Връзка магданоз - накълцана
  • Сол, черен пипер, червен пипер, малко майорана

Накиснете стария хляб във вода за около 10-20 минути, като през това време запържите леко лука в малко мазнина.

В голяма купа смесете изкиснатия хляб, лука, каймата, яйцето и останалите съставки и омесете много добре. Оставете каймата да си почине поне за няколко часа, за да си поеме вкусовете.

След това навлажнете много добре ръцете си и оформете малки кюфтенца, които запържвате в няколко пръста олио до кафеникав загар. Накрая отцеждате кюфтенцата на кухненска хартия и сервирате с кисело зеле, картофена салата и/ или хляб.

Немски селски картофи

Снимка: iStock

Няма нужда от дълго суетене около печката, за да приготвите тези селски картофи, които да боцкате покрай бирата и останалите мезета.

За тях ви трябват:

  • 1 килограм картофи
  • 1 глава лук - накълцана
  • 7-8 лентички бекон - нарязани на тънко
  • Малко магданоз и розмарин
  • Сол и черен пипер

Картофите сварявате в подсолена вода, без да ги белите. След това още топли ги обелвате и режете на груби кубчета.

В тиган с дебело дъно запържвате първо бекона, за да си пусне мазнината, след което добавяте лука и отново запържвате добре. Най-накрая прибавяте кубчетата картофи и пържите до златисто.

Подправяте със сол, пипер и любимите зелении и сервирате още много топло.

Картофени кнедли

Снимка: iStock

Тези кнедли са олицетворение на немското разбиране за "храна за душата", а фестивалите не минават без тях.

Приготвят се от:

  • 1 килограм картофи
  • 1 голямо яйце
  • Половин чаша картофено нишесте
  • Сол, черен пипер и щипка индийско орехче

Сварете картофите с кората до пълно омекване, след което охладете и обелете. Намачкайте със ситна преса и добавете яйцето, нишестето и подправките.

Омесете до получаването на меко и лесно за работа тесто. Оформете не много малки топки и варете в подсолена вряща вода до изплуването на кнедлите плюс още поне 5-6 минути.

Кнедлите могат да се сервират с малко бульон от варенето, с животински бульон или със сос грейви. Другият вариант е да се хапват като гарнитура.

Шницели

Снимка: iStock

Не можем да минем без тях, като сега няма да навлизаме в спора дали се приготвят оригинално от свинско, или от телешко месо - подберете онова, което ви е най-вкусно.

Трябват ви:

  • 5 котлета без кост
  • Чаша и половина бяло брашно
  • 2 чаши галета
  • 3 разбити яйца
  • Сол и пипер

Поставете котлетите на кухненския плот, покрийте с домакинско фолио и начукайте на много тънко. Овкусете месото със сол и пипер и натъркайте добре.

Подредете си три купи - една с брашното, една с яйцата и една - с галетата. Първо потапяте котлетите в брашното, изтръсквате, след това в яйцето и накрая в галетата. Пържете и от двете страни в изключително добре сгорещено олио.

Изцедете излишната мазнина на кухненска хартия и сервирайте с лимон.

Пържени ябълки

Снимка: iStock

Без десерт не може дори и на Октоберфест, а тези ябълки са прекрасният завършек на едно стабилно похапване с наденички, картофи и други вкусотии.

Трябват ви:

  • 4 големи ябълки от по-сладък сорт
  • 2 супени лъжици ром
  • 2 супени лъжици портокалов сок
  • Чаша брашно
  • Половин чаена лъжица канела
  • Половин чаена лъжица сода
  • 2 яйца
  • Чаша светла бира

Изчистете и обелете ябълките, след което ги нарежете на кръгчета. Накиснете ги в рома и лимоновия сок и ги оставете за около час.

През това време си направете панировката като първо смесите сухите съставки, а след това разделете жълтъците от белтъците. Разбийте добре жълтъците, а в друга купа - белтъците до твърди връхчета.

В голяма купа смесете първо брашното с бирата. После прибавете жълтъците и отново разбъркайте. Най-накрая добавете и белтъците, бъркайте до хомогенност и оставете за още около 30 минути.

Потапяте всяко кръгче добре в панировката и пържите в добре загрято олио до златисто. Сервирайте с пудра захар, течен шоколад или сладка по избор.

 

Най-четените