Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Станете краля на барбекюто с тези летни рецепти

Първо, второ и трето и то - все приготвени на грила Снимка: iStock
Първо, второ и трето и то - все приготвени на грила

Лятото е времето за барбекю и приятелски сбирки около припукващия му огън.

Обикновено е необходим само майстор на барбекюто, който да разпали добре пламъците, както и качествено месо, което да цвърчи апетитно върху скарите. Но често само месо и някоя салата омръзват.

Време е да се развихрите пълноценно на грила!

Да, той служи чудесно за приготвянето на сочни пържоли или неустоими кебапчета и кюфтета, но на него можете да сготвите буквално всичко - от предястието до десерта, от гарнитурата до мезето за похапване с пръсти.

Още по-хубавото е, че барбекюто ще придаде на всяко ястие онзи опушен, топъл, мек привкус на пушек и на огън, който не може да се постигне никъде другаде.

Затова започваме със:

Салата от гриловани чушки

Снимка: iStock

Сезонът на чушките наближава своя разгар и по пазарите вече има многоцветни зеленчуци, които дори само с багрите си ни примамват да ги опитаме.

За тази салата ни трябват:

  • 7-8 многоцветни чушки
  • Една чаша натрошено сирене по избор - саламурено, Дунавия или фета
  • Една чаша ситно накъцани подправки - магданоз, риган, босилек, мента
  • Сокът на един лимон
  • Няколко накълцани скилидки чесън
  • Зехтин, сол и пипер

Начин на приготвяне:

Режем чушките на две и ги почистваме добре от семките, овалваме в малко зехтин и мятаме на много добре загретия грил. Печем за около 15-20 минути или до хубаво омекване.

След това местим чушките в голяма купа и покриваме за 10 минути, за да се задушат. През това време смесваме всички останали продукти за маринатата и си натрошаваме сиренето на ситно.

Белим чушките, режем на лентички, поръсваме с дресинга, поръсваме със сиренето и чакаме салатата леко да изстине и да си поеме вкусовете, след което консумираме с удоволствие. 

Шишчета от скариди с лайм

Снимка: iStock

Преминаваме на предястието, което леко, лятно, морско и с привкус на лайм и кориандър. Хубавото е, че става бързо и може да се приготви както с пресни скариди, така и с размразени от пакет, стига да са по-едри.

Необходимите продукти са:

  • 500 грама скариди
  • Сокът и кората на два лайма
  • Четвърт чаена чаша кориандър
  • Зехтин, сол и пипер

Начин на приготвяне:

Смесвате всички съставки за маринатата като си оставяте съвсем малко от нея за намазване по време на печене. Накисвате скаридите за около 10-15 минути, за да се овкусят добре.

След това ги нанизвате на предварително държани във вода шишчета и печете на барбекюто до розов загар. Докато се пекат шишчетата, обръщайте от време на време, за да не загорят скаридите и за да мажете с маринатата.

Сервирайте с още сок от лайм за още повече свежест.

Гриловани пилешки крилца

Снимка: iStock

Пилешките крилца са страхотно мезе, но освен това са и засищащи и често след няколко от тях нямаме нужда от друго за похапване.

Точно за тези крилца на барбекю са нужни:

  • Два килограма пилешки крилца, разделени на долна и горна част
  • Половин чаша готов сос барбекю
  • Четвърт чаша концентрирано доматено пюре
  • 2 супени лъжици мед
  • Няколко скилидки чесън на паста
  • Малко олио, сол, пипер

Начин на приготвяне:

В дълбока купа или тава смесваме всичко без пилешките крилца до хомогенна паста. Добавяме крилцата и разбъркваме много добре, за да се овкусят от всички страни, след което оставяме купата за поне час в хладилника.

Преди печене разбъркваме съвсем леко маринованите крилца с малко олио и печем на много силен грил за около 20 минути.

Крилцата се обръщат през 4-5 минути, за да не загорят, и се сервират със сосове по избор - чеснов, барбекю или кетчуп.

Класическа царевица на грил

Снимка: iStock

Защото не можем да минем без гарнитурата, за която са ни необходими:

  • 6-7 кочана царевица
  • 125 грама масло
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Не почиствайте напълно царевицата, а само обърнете листата ѝ и ги завържете, за да не прегорят.

Всяка царевица намажете с около супена лъжица масло и поръсете със сол и пипер. Можете да поръсите и с червен пипер или чили, ако искате царевиците да са пикантни.

Печете на барбекюто за около 15-20 минути, като периодично обръщате кочаните. След като ги махнете от грила, увийте с алуминиево фолио и оставете да се задушат за поне около 5 минути и да поемат добре соковете си.

Сервирайте топли, като можете да гарнирате с още масло, с чеснов сос или малко сметана.

Пълнени патладжани

Снимка: iStock

За тях не ви трябва фурна, а само добре разпалено барбекю и готов сос Маринара, с който ще си спестите време и ще го запазите за приятните емоции около грила.

Необходими са ви:

  • Шест по-малки патладжана
  • Една чаша готов сос Маринара
  • Една чаша настъргана моцарела
  • Твърдо сирене за поръсване, за предпочитане пармезан
  • Зехтин, сол и пипер

Начин на приготвяне:

Разполовете патладжаните и ги намажете добре със зехтин и от двете страни. Печете първо с кората нагоре до образуване на ленти от грила, след което обърнете патладжаните и печете още около 4-5 минути.

Извадете зеленчуците и ги гарнирайте с настърганата моцарела, соса маринара и най-накрая с настъргания пармезан (в този ред). Сложете ги отново за кратко върху грила, за да се разтопят сирената от топлината.

Сервирайте с украса от чери домати и зелени подправки.

Гриловани плодове

Снимка: iStock

Колкото и да са вкусни солените грил предложения, не може и без нещо сладичко. Всъщност някои плодове стават още по-апетитни, когато се минат през барбекюто, защото соковете им се карамелизират.

Подходящи за грила са праскови, ябълки, круши, ананас, едри ягоди и диня.

В зависимост от количеството плодове ви трябват още:

  • Зехтин
  • Мед
  • Свежа мента

Начин на приготвяне:

В купа смесете зехтина, меда и накълцаната мента, след което оваляйте всяко парче от плодовете, преди да сложите на барбекюто.

Печете до получаването на приятни райета, най-удобно е на шишчета. Сервирайте с още мед, с поръска от мента, със сметана или със сладко по избор.

 

Най-четените