Лятото е времето за барбекю и приятелски сбирки около припукващия му огън.
Обикновено е необходим само майстор на барбекюто, който да разпали добре пламъците, както и качествено месо, което да цвърчи апетитно върху скарите. Но често само месо и някоя салата омръзват.
Време е да се развихрите пълноценно на грила!
Да, той служи чудесно за приготвянето на сочни пържоли или неустоими кебапчета и кюфтета, но на него можете да сготвите буквално всичко - от предястието до десерта, от гарнитурата до мезето за похапване с пръсти.
Още по-хубавото е, че барбекюто ще придаде на всяко ястие онзи опушен, топъл, мек привкус на пушек и на огън, който не може да се постигне никъде другаде.
Затова започваме със:
Салата от гриловани чушки
Сезонът на чушките наближава своя разгар и по пазарите вече има многоцветни зеленчуци, които дори само с багрите си ни примамват да ги опитаме.
За тази салата ни трябват:
- 7-8 многоцветни чушки
- Една чаша натрошено сирене по избор - саламурено, Дунавия или фета
- Една чаша ситно накъцани подправки - магданоз, риган, босилек, мента
- Сокът на един лимон
- Няколко накълцани скилидки чесън
- Зехтин, сол и пипер
Начин на приготвяне:
Режем чушките на две и ги почистваме добре от семките, овалваме в малко зехтин и мятаме на много добре загретия грил. Печем за около 15-20 минути или до хубаво омекване.
След това местим чушките в голяма купа и покриваме за 10 минути, за да се задушат. През това време смесваме всички останали продукти за маринатата и си натрошаваме сиренето на ситно.
Белим чушките, режем на лентички, поръсваме с дресинга, поръсваме със сиренето и чакаме салатата леко да изстине и да си поеме вкусовете, след което консумираме с удоволствие.
Шишчета от скариди с лайм
Преминаваме на предястието, което леко, лятно, морско и с привкус на лайм и кориандър. Хубавото е, че става бързо и може да се приготви както с пресни скариди, така и с размразени от пакет, стига да са по-едри.
Необходимите продукти са:
- 500 грама скариди
- Сокът и кората на два лайма
- Четвърт чаена чаша кориандър
- Зехтин, сол и пипер
Начин на приготвяне:
Смесвате всички съставки за маринатата като си оставяте съвсем малко от нея за намазване по време на печене. Накисвате скаридите за около 10-15 минути, за да се овкусят добре.
След това ги нанизвате на предварително държани във вода шишчета и печете на барбекюто до розов загар. Докато се пекат шишчетата, обръщайте от време на време, за да не загорят скаридите и за да мажете с маринатата.
Сервирайте с още сок от лайм за още повече свежест.
Гриловани пилешки крилца
Пилешките крилца са страхотно мезе, но освен това са и засищащи и често след няколко от тях нямаме нужда от друго за похапване.
Точно за тези крилца на барбекю са нужни:
- Два килограма пилешки крилца, разделени на долна и горна част
- Половин чаша готов сос барбекю
- Четвърт чаша концентрирано доматено пюре
- 2 супени лъжици мед
- Няколко скилидки чесън на паста
- Малко олио, сол, пипер
Начин на приготвяне:
В дълбока купа или тава смесваме всичко без пилешките крилца до хомогенна паста. Добавяме крилцата и разбъркваме много добре, за да се овкусят от всички страни, след което оставяме купата за поне час в хладилника.
Преди печене разбъркваме съвсем леко маринованите крилца с малко олио и печем на много силен грил за около 20 минути.
Крилцата се обръщат през 4-5 минути, за да не загорят, и се сервират със сосове по избор - чеснов, барбекю или кетчуп.
Класическа царевица на грил
Защото не можем да минем без гарнитурата, за която са ни необходими:
- 6-7 кочана царевица
- 125 грама масло
- Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Не почиствайте напълно царевицата, а само обърнете листата ѝ и ги завържете, за да не прегорят.
Всяка царевица намажете с около супена лъжица масло и поръсете със сол и пипер. Можете да поръсите и с червен пипер или чили, ако искате царевиците да са пикантни.
Печете на барбекюто за около 15-20 минути, като периодично обръщате кочаните. След като ги махнете от грила, увийте с алуминиево фолио и оставете да се задушат за поне около 5 минути и да поемат добре соковете си.
Сервирайте топли, като можете да гарнирате с още масло, с чеснов сос или малко сметана.
Пълнени патладжани
За тях не ви трябва фурна, а само добре разпалено барбекю и готов сос Маринара, с който ще си спестите време и ще го запазите за приятните емоции около грила.
Необходими са ви:
- Шест по-малки патладжана
- Една чаша готов сос Маринара
- Една чаша настъргана моцарела
- Твърдо сирене за поръсване, за предпочитане пармезан
- Зехтин, сол и пипер
Начин на приготвяне:
Разполовете патладжаните и ги намажете добре със зехтин и от двете страни. Печете първо с кората нагоре до образуване на ленти от грила, след което обърнете патладжаните и печете още около 4-5 минути.
Извадете зеленчуците и ги гарнирайте с настърганата моцарела, соса маринара и най-накрая с настъргания пармезан (в този ред). Сложете ги отново за кратко върху грила, за да се разтопят сирената от топлината.
Сервирайте с украса от чери домати и зелени подправки.
Гриловани плодове
Колкото и да са вкусни солените грил предложения, не може и без нещо сладичко. Всъщност някои плодове стават още по-апетитни, когато се минат през барбекюто, защото соковете им се карамелизират.
Подходящи за грила са праскови, ябълки, круши, ананас, едри ягоди и диня.
В зависимост от количеството плодове ви трябват още:
- Зехтин
- Мед
- Свежа мента
Начин на приготвяне:
В купа смесете зехтина, меда и накълцаната мента, след което оваляйте всяко парче от плодовете, преди да сложите на барбекюто.
Печете до получаването на приятни райета, най-удобно е на шишчета. Сервирайте с още мед, с поръска от мента, със сметана или със сладко по избор.