Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Свежи пролетни супи за душата и стомаха

В галерията ще видите седем рецепти за именно такива изкушаващи и апетитни супи: Снимка: iStock
В галерията ще видите седем рецепти за именно такива изкушаващи и апетитни супи:
Спаначена супаЗелено, по-зелено, най-зелено, спаначена супа. Време е за нещо свежо и по-малко калорично, а тази супа се приготвя изключително лесно. В дълбок тиган загрейте лъжица масло, в която запържвате една накълцана глава лук, накълцан стрък праз и накълцан стрък целина. След като зеленчуците леко покафенеят, добавете литър зеленчуков бульон, един среден сварен картоф и около 600-700 грама спанак.

Изчакайте спанакът да омекне хубаво, след което пасирайте супата по ваш вкус - напълно гладка като консистенция или с малки парченца спанак. Сервирайте с лъжица заквасена сметана и украса от листенца спанак или босилек. Снимка: iStock
Спаначена супа

Зелено, по-зелено, най-зелено, спаначена супа. Време е за нещо свежо и по-малко калорично, а тази супа се приготвя изключително лесно. В дълбок тиган загрейте лъжица масло, в която запържвате една накълцана глава лук, накълцан стрък праз и накълцан стрък целина. След като зеленчуците леко покафенеят, добавете литър зеленчуков бульон, един среден сварен картоф и около 600-700 грама спанак.

Изчакайте спанакът да омекне хубаво, след което пасирайте супата по ваш вкус - напълно гладка като консистенция или с малки парченца спанак. Сервирайте с лъжица заквасена сметана и украса от листенца спанак или босилек.
Супа от домати и тиквичкиВъзползвайте се от първите свежи домати и тиквички, които вече има по пазарите. Купете един килограм месести домати и един килограм тиквички от по-дребните. В дълбока тенджера разтопете малко масло и запържете накълцана глава лук, след което прибавете доматите и тиквичките, нарязани на кубчета. 

Гответе около 5 минути като разбърквате постоянно, после добавете две супени лъжици брашно и литър зеленчуков бульон. Варете около 30 минути, след което пасирайте супата до гладка консистенция. Сервирайте със зелени подправки по избор и препечен хляб. Снимка: iStock
Супа от домати и тиквички

Възползвайте се от първите свежи домати и тиквички, които вече има по пазарите. Купете един килограм месести домати и един килограм тиквички от по-дребните. В дълбока тенджера разтопете малко масло и запържете накълцана глава лук, след което прибавете доматите и тиквичките, нарязани на кубчета.

Гответе около 5 минути като разбърквате постоянно, после добавете две супени лъжици брашно и литър зеленчуков бульон. Варете около 30 минути, след което пасирайте супата до гладка консистенция. Сервирайте със зелени подправки по избор и препечен хляб.
Супа с броколи и чедарТази супа не е толкова лека, но пък спокойно може да мине за лека вечеря, след която не се полага десерт. В дълбока тенджера с дебело дъно загрейте мазнина по избор и запържете в нея глава лук и стрък целина. Прибавете четвърт чаша брашно и разбъркайте добре, след което добавете и три чаши бульон - пилешки или зеленчуков. 

Овкусете със сол и пипер и добавете един морков на кубчета и голяма глава броколи, накълцана на розички. Изчакайте броколито и морковът да омекнат и изсипете чаша прясно мляко и три чаши настърган мек чедар. Разбъркайте добре и сервирайте с още малко чедар отгоре. Снимка: iStock
Супа с броколи и чедар

Тази супа не е толкова лека, но пък спокойно може да мине за лека вечеря, след която не се полага десерт. В дълбока тенджера с дебело дъно загрейте мазнина по избор и запържете в нея глава лук и стрък целина. Прибавете четвърт чаша брашно и разбъркайте добре, след което добавете и три чаши бульон - пилешки или зеленчуков.

Овкусете със сол и пипер и добавете един морков на кубчета и голяма глава броколи, накълцана на розички. Изчакайте броколито и морковът да омекнат и изсипете чаша прясно мляко и три чаши настърган мек чедар. Разбъркайте добре и сервирайте с още малко чедар отгоре.
Зеленчукова супа с киноаС тази супа можете да развихрите фантазията си и да добавите каквито зеленчуци предпочитате, както и да експериментирате - киноа, дребна паста, по-едра паста… За най-базовия вариант запържвате лук и чесън в тенджера, след което добавяте морков и целина и овкусявате с черен пипер и сол. 

После прибавете спанак, домат на кубчета, тиквичка на кубчета, зелении по избор, една консерва червен боб и осем чаши бульон. Добавете и една чаша суха киноа. Изчакайте зеленчуците и киноата да омекнат и подправете с лимонов сок и куркума. Сервирайте топла, макар че е в кусна и студена. Снимка: iStock
Зеленчукова супа с киноа

С тази супа можете да развихрите фантазията си и да добавите каквито зеленчуци предпочитате, както и да експериментирате - киноа, дребна паста, по-едра паста… За най-базовия вариант запържвате лук и чесън в тенджера, след което добавяте морков и целина и овкусявате с черен пипер и сол.

После прибавете спанак, домат на кубчета, тиквичка на кубчета, зелении по избор, една консерва червен боб и осем чаши бульон. Добавете и една чаша суха киноа. Изчакайте зеленчуците и киноата да омекнат и подправете с лимонов сок и куркума. Сервирайте топла, макар че е в кусна и студена.
Супа със зелен фасулАко попаднете на крехък зелен фасул, в никакъв случай не го пропускайте. Снабдете се с около 700-800 грама от него, за да си приготвите превъзходна супа. Загрейте масло или олио в дълбока тенджера и запържете една глава накълцан лук заедно с две супени лъжици брашно. Бъркайте енергично, за да не стане на бучки. 

Щом брашното се запържи до приятен кафеникав цвят, добавете почистения фасул, една чаена лъжица червен пипер и два големи зрели домата, нарязани на ситно. Долейте с около литър топла вода и оставете супата да къкри до омекване на фасула. Сервирайте с накълцан магданоз. Снимка: iStock
Супа със зелен фасул

Ако попаднете на крехък зелен фасул, в никакъв случай не го пропускайте. Снабдете се с около 700-800 грама от него, за да си приготвите превъзходна супа. Загрейте масло или олио в дълбока тенджера и запържете една глава накълцан лук заедно с две супени лъжици брашно. Бъркайте енергично, за да не стане на бучки.

Щом брашното се запържи до приятен кафеникав цвят, добавете почистения фасул, една чаена лъжица червен пипер и два големи зрели домата, нарязани на ситно. Долейте с около литър топла вода и оставете супата да къкри до омекване на фасула. Сервирайте с накълцан магданоз.
Бистра пилешка супаЗа максимално мързеливия вариант на тази пролетна бистра супа ще използваме готов замразен зеленчуков микс, който оставяме на стайна температура леко да се размрази. През това време запържваме лук, чесън и целина, които подправяме със сол, пипер и риган или магданоз, защо не и двете. 

След това прибавяме зеленчуците, сварено пилешко, накъсано на късчета, и около литър пилешки бульон и оставяме супата да къкри за около 10 до 20 минути. Преди да сервираме, подправяме щедро с лимонов сок и лимонови корички за доза пролетна свежест. В супата може да се прибави и фиде или дребна паста. Снимка: iStock
Бистра пилешка супа

За максимално мързеливия вариант на тази пролетна бистра супа ще използваме готов замразен зеленчуков микс, който оставяме на стайна температура леко да се размрази. През това време запържваме лук, чесън и целина, които подправяме със сол, пипер и риган или магданоз, защо не и двете.

След това прибавяме зеленчуците, сварено пилешко, накъсано на късчета, и около литър пилешки бульон и оставяме супата да къкри за около 10 до 20 минути. Преди да сервираме, подправяме щедро с лимонов сок и лимонови корички за доза пролетна свежест. В супата може да се прибави и фиде или дребна паста.
Рамен с броколиОще едно предложение в графата „Бързо, лесно и много вкусно“. За него сварете една средна глава броколи в 3-4 чаши подсолена вода и накъсайте на розички. В същата тенджера прибавете два пакета нудълс заедно с подправките им и разбъркайте. Изчакайте нудълсите и броколито да се овкусят добре като разбърквате внимателно.

Разпределете супата в купички и овкусете със сусамово олио. Можете да добавите и рохко сварено яйце за още протеини. Снимка: iStock
Рамен с броколи

Още едно предложение в графата „Бързо, лесно и много вкусно“. За него сварете една средна глава броколи в 3-4 чаши подсолена вода и накъсайте на розички. В същата тенджера прибавете два пакета нудълс заедно с подправките им и разбъркайте. Изчакайте нудълсите и броколито да се овкусят добре като разбърквате внимателно.

Разпределете супата в купички и овкусете със сусамово олио. Можете да добавите и рохко сварено яйце за още протеини.

Свикнали сме да приемаме супите като типично зимно ястие, с което да се стоплим след мразовит ден.

През лятото също посягаме към тях под формата на разхлаждащи рецепти като таратор и гаспачо, но дори ни е леко странно да наречем таратора "супа". А какво да кажем за пролетта?

Всъщност именно сега се появява истинско изобилие от зеленчуци, подходящи за супи.

С настъпващата пролет щандовете се пълнят със спанак, лапад и коприва, с първите свежи тиквички и крехки моркови, с първите домати с истински сочен вкус.

Вече виждаме и зеления фасул, от който става както чудесна супа, така и свежда и семпла салата или бърза гарнитура към месо и риба.

Богатият избор от пресни зеленчуци е достатъчно вдъхновение да запретнем ръкави и да спретнем именно някоя супа. И понеже е пролет, тя или ще е лека и по-нискокалорична, или ще е засищаща, но ще замести вечерята.

Затова в галерията ще видите седем именно такива рецепти за пролетни супи.

 

Най-четените