Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Вкусът на Португалия: 7 от най-знаковите ястия, които трябва да опитате

Кухнята на страната е вкусна, изобилна и залага на простотата Снимка: iStock
Кухнята на страната е вкусна, изобилна и залага на простотата
Октопод на скара с картофи
Просто, божествено и почти гарантирано уловено от океана наблизо, това ястие е във всяко ресторантче в страната. Октоподът - пипала или цял, е сварен и изпечен на скара и поднесен в сос от зехтин и чесън.
Гарнитурата са печени картофи, приготвени по португалски - цели и леко смачкани. Снимка: iStock
Октопод на скара с картофи

Просто, божествено и почти гарантирано уловено от океана наблизо, това ястие е във всяко ресторантче в страната. Октоподът - пипала или цял, е сварен и изпечен на скара и поднесен в сос от зехтин и чесън.

Гарнитурата са печени картофи, приготвени по португалски - цели и леко смачкани.
Тарт с яйчен крем
Сладкишът се нарича пастел де ната и е едно от най-известните и характерни ястия за Португалия. Яде се за закуска или като нещо сладко към кафето. Прави се от парено тесто, в което има яйчен крем, а отгоре се поръсва с канела. Идеалният тарт е кремообразен отвътре и хрупкав отвън.
Най-автентичният пастел де ната може да се намери в пекарната Pasteis de Belem в квартал Белем в Лисабон, където твърдят, че се пази оригиналната рецепта, измислена от монаси. Снимка: iStock
Тарт с яйчен крем

Сладкишът се нарича пастел де ната и е едно от най-известните и характерни ястия за Португалия. Яде се за закуска или като нещо сладко към кафето. Прави се от парено тесто, в което има яйчен крем, а отгоре се поръсва с канела. Идеалният тарт е кремообразен отвътре и хрупкав отвън.

Най-автентичният пастел де ната може да се намери в пекарната Pasteis de Belem в квартал Белем в Лисабон, където твърдят, че се пази оригиналната рецепта, измислена от монаси.
Бакаляу
Ако има изключително характерна за кухнята на Португалия храна, то това е треската, или бакаляу. Смята се, че тази малка нация консумира 20% от треската в света и има 1001 рецепти за приготвянето ѝ.
Бакаляу а брас е страхотен начин да се опита осолената треска. Това е просто и страшно вкусно ястие от парченца бакаляу, тънко нарязани и изпържени картофи, лук и яйца. Често се гарнира с маслини и магданоз. Снимка: iStock
Бакаляу

Ако има изключително характерна за кухнята на Португалия храна, то това е треската, или бакаляу. Смята се, че тази малка нация консумира 20% от треската в света и има 1001 рецепти за приготвянето ѝ.

Бакаляу а брас е страхотен начин да се опита осолената треска. Това е просто и страшно вкусно ястие от парченца бакаляу, тънко нарязани и изпържени картофи, лук и яйца. Често се гарнира с маслини и магданоз.
Ориз с патешко
Оризът присъства доста силно в кухнята на Португалия. Чудесен вариант да го опитате е ароз де пато. Свареното и нарязано патешко месо е само част от това засищащо ястие. То се добавя към ориз, сварен в патешки бульон, плюс лук и чесън и люта наденица чоризо. След това се пече.
В цялата страна се предлагат и различни вариации на ориз с морски дарове, или ароз да мариско. В него има риба, бакаляу и различни морски дарове, а характерното е, че ястието напомня повече на ризото, отколкото на паеля. Снимка: iStock
Ориз с патешко

Оризът присъства доста силно в кухнята на Португалия. Чудесен вариант да го опитате е ароз де пато. Свареното и нарязано патешко месо е само част от това засищащо ястие. То се добавя към ориз, сварен в патешки бульон, плюс лук и чесън и люта наденица чоризо. След това се пече.

В цялата страна се предлагат и различни вариации на ориз с морски дарове, или ароз да мариско. В него има риба, бакаляу и различни морски дарове, а характерното е, че ястието напомня повече на ризото, отколкото на паеля.
Гриловани сардини
Още едно просто и изключително популярно ястие, типично за лятото в Поругалия, когато почти навсякъде се носи ароматът на печените на скара сардини. Рибата е просто посолена и опечена на скара и се поднася с варени картофи и печени чушки. Снимка: iStock
Гриловани сардини

Още едно просто и изключително популярно ястие, типично за лятото в Поругалия, когато почти навсякъде се носи ароматът на печените на скара сардини. Рибата е просто посолена и опечена на скара и се поднася с варени картофи и печени чушки.
Франсезиня
Това е богат сандвич от Порто и името му означава "малък французин", тъй като е вдъхновен от френския "крок мосю". Съдържа хляб, пържола, шунка, наденица и разтопено сирене. Потопен е в лют доматен сос с бира и е лекарство за махмурлук.
На места към цялото това великолепие се добавя пържено яйце и пържени картофи. Снимка: iStock
Франсезиня

Това е богат сандвич от Порто и името му означава "малък французин", тъй като е вдъхновен от френския "крок мосю". Съдържа хляб, пържола, шунка, наденица и разтопено сирене. Потопен е в лют доматен сос с бира и е лекарство за махмурлук.

На места към цялото това великолепие се добавя пържено яйце и пържени картофи.
Наденица
Португалската се нарича алхейра и съдържа различни видове месо плюс хляб. Най-популурна е тази от Мирандела, град в североизточната част на страната. 
Обикновено е опушена с маслинова или дъбова дървесина, което придава специфичен аромат. В наденицата има свинско, говеждо и пилешко, плюс мазнина, хляб, свинска мас, чесън и червен пипер. Пече се и се поднася със зеленчуци и картофи. Снимка: iStock
Наденица

Португалската се нарича алхейра и съдържа различни видове месо плюс хляб. Най-популурна е тази от Мирандела, град в североизточната част на страната. 

Обикновено е опушена с маслинова или дъбова дървесина, което придава специфичен аромат. В наденицата има свинско, говеждо и пилешко, плюс мазнина, хляб, свинска мас, чесън и червен пипер. Пече се и се поднася със зеленчуци и картофи.

Португалия е кулинарен рай. Храната в тази страна е вкусна, просто приготвена, изобилна и доста здравословна.

Няма славата на френската или италианската кухня, нито знаково за цял свят ястие като пица или кроасан, но в последните години съвсем заслужено започва да придобива популярност.

Кухнята на Португалия носи типичните за Средиземноморската диета черти - пресни продукти, зеленчуци, морски дарове и риба, пълнозърнести и бобени храни. Те са приготвени лесно, а божественият вкус идва от качеството и наблягането на сезонни и местни храни.

От известно време тя дори има собствено название - Атлантическа диета.

В Португалия освен това е по-евтино, отколкото в останалите страни от Западна Европа, а ресторантите масово наблягат на местните рецепти, сериозните порции и приемливите цени.

Храната и начинът на хранене - бавно, с наслада, с чаша вино и сладки приказки в компания или със семейството сами по себе си са основна туристическа забележителност.

Затова и в никакъв случай не пропускайте да вземете максимума от местната кухня, ако се озовете в Португалия. В галерията горе представяме 7 от най-характерните храни, които да опитате за начало и през които да опознаете тази слънчева и романтична страна.

 

Най-четените