Атентатори по принуда

Разговорите с готвени за самоубийствени атентати пакистански тийнедйджъри, които са били заловени от службите, разкриват напълно неочаквана история за пътя на младежите към въоръжените групировки. Тези млади хора от Северен Вазиристан не са религиозни, не са мотивирани от идеите на ислямизма и не са особено зле настроени към САЩ или пакистанската армия - те почти не познават света извън малкото си племе.

Защо тези момчета стават атентатори самоубийци?

Университетският професор Хюсеин Надим провел серия интервюта с трима наскоро освободени млади терористи на възраст между 15 и 19 години. Те идват от малки села в племенните територии на Пакистан, където американски безпилотни самолети често нанасят въздушни удари по предполагаеми ислямистки цели.

Общото между момчетата е, че са расли в пълна изолация от останалата част на Пакистан. Поради липсата на нормално образование и телевизия, те нямали почти никаква информация за събития като атентатите от 11 септември 2001 г. или даже за цялата Война срещу тероризма. Единственият източник на информация било доминираното от джихадисти радио, а освен децата родителите на децата силно страхували идващите от близкия Афганистан бойци да не донесат войната със себе си.

Единственото училище, където можели да ходят момчетата, било медресето, където учителят им обяснявал как Америка иска да унищожи Пакистан и пущунската култура. Децата били научени да се подчиняват и да не задават въпроси на по-възрастните. Въпреки пропагандата, те споделят, че не били твърде заинтересовани, тъй като войната изглеждала далечна.

Неуки и изплашени

Всичко се променило в момента, в който САЩ започнали да нанасят въздушни удари с безпилотни самолети в пакистанските племенни територии. „Страховете на родителите ми станаха реалност, когато и нашата област стана несигурна. Джихадистите донесоха войната в Пакистан и ние бяхме принудени да станем част от нея", разказва един от младежите.

Тези, които се противопоставяли на ислямистите, били избити. Всички останали били принудени да им дадат децата си или да се откупят. След няколко години групировките променили своята стратегия - започнали да всяват страх сред младите. Едно от момчетата разказва, че първоначално били водени до руините на поразени от безпилотните самолети къщи, където им били разказвали истории за избити жени и деца. Джихадистите предупреждавали да не се говори за това вкъщи - за да не се плашат семействата.

Скоро започнал вторият много по-страшен етап. На деца и младежи се прожектирали видеоклипове, в които бели мъже изнасилват жени по най-брутален начин. Ислямистите твърдели, че точно това правят американските войници в Афганистан и е въпрос на време болката и агонията да достигнат и майките и сестрите на момчетата.

Психологическият терор дал резултат - повечето тийнейджъри не можели да спят, някои разказват, че се будели посред нощ и треперещи търсели своите майки и сестри, за да се уверят, че са в безопасност. Така чистият страх тласнал момчетата към лагерите за подготовка на атентатори самоубийци.

Какво означават тези истории?

Заловените, разпитани и настанени в център за възстановяване младежи са едни от хилядите, които са вкарани в мрежите на джихадистите. Групировките продължават да твърдят, че водят религиозна и идеологическа война със Запада. Същевременно, начините им да набират бойци вече не се базират единствено на идеите на панислямизма, а вместо това разчитат на сложни психологически техники, които вкарват случващото се в региона в омагьосан кръг.

Изглежда сякаш бъдещите терористи самоубийци са по-малко промити в съзнанието си от ислямския фундаментализъм в сравнение с тези, които по-рано са отнемали живота на себе си и други, често невинни, хора. Не е случайно и че някои от идеолозите на ислямистите вече призовават да се набляга повече на всяването на страх сред вярващите за сметка на войнствените интерпретации на Корана.

В момента за екстремистите е лесно, защото в отдалечените области децата нямат достъп нито до нормално обучение, нито до информация за околния свят. Така шокиращите видеоклипове и историите за злите западни сили се приемат лесно за чиста монета. След това децата стават терористи не заради любовта си към Аллах, а защото си мислят, че със своята саможертва ще предпазят най-близките си хора от демонизирания враг.

Племенните територии на Пакистан все още са комфортни за джихадистите. Въпреки това, насочените срещу тях въздушни удари костват животите на много невинни хора и местното население постепенно се надига срещу насилието. В ръцете на властите в Исламабад и Вашингтон е да се възползват от ситуацията, като засилят връзките на отдалечените провинции с центъра и дадат достъп на населението до информация за ставащото по света.

Така без да се пролива кръв ще бъдат спрени иначе неизбежните вълни от насилие.

#1 Оня Дето Го Трият 11.10.2012 в 11:04:26

Ммм, интересно, интересно.....и съвсем очаквано! Просто на ходжите там им трябва враг за да баламосват населението и да оправдават мизерията. Не е толкова в религията проблема. И не е първоизточника това, че те си живели добре, ама лошата Америка нахлула в Афганистан, та им развалила рахата..... както говорят някои западофоби тук

#3 Оня Дето Го Трият 11.10.2012 в 11:32:02

Абе Пузев, тебе не мо'а та разбЕра - ти от Китай ли пишеш, от Бора-Бора в Афганистан или от клуба на пенсионера във Варна, та се радваш толкова на всеки неуспех на Америка и Ойропата....или лични интереси в голямата геополитика имаш? Щото проблем за Западния свят (общо казано) е проблем за мен, щото живея тук.....пък ти къде ги намираш тия обратни поводи за радост (злорадство) не знам

#6 Оня Дето Го Трият 11.10.2012 в 11:47:46

Съгласен съм - една работа винаги зависи откъде я гледаш. Въпроса ми беше какво кара някои живеещи ТУК да се радват на всеки паднал американски самолет и всяка фалирала банка в Еврозоната....

#7 ianchefff 11.10.2012 в 11:56:19

Какво ги кара ли? Тъпотия, брат, най-обикновена тъпотия.

#8 Fedar 11.10.2012 в 12:34:43

Пезев(енк), тъкмо се бях притеснил да не ти се е случило нещо и си появи да порицаеш "ойро-атлантите".

#9 янаки 11.10.2012 в 12:35:26

„Така шокиращите видеоклипове и историите за злите западни сили се приемат лесно за чиста монета.” Горките онеправдани западни сили. Тези туземци не могат да разберат, че и да има убити и осакатени техни близки, тези жертви не са напразни, те са в името на велика цел – демокрацията и разпространението по света на американския начин на живот!!!!

#10 Bobby_gBG 11.10.2012 в 12:53:27

6 Оня Дето Го Трият | 11.10.201211:47 Въпроса ми беше какво кара някои живеещи ТУК да се радват на всеки паднал американски самолет --------------------------------------- Лицемерието дечко. Лицемерието. Какво има да не му се радваш на това че едни хора са свалили самолет на окупатор, който под някакъв измислен претекст "борба с тероризма" отива и изнася "демокрация" с бомби, с единствената цел да заграби природните ресурси на някоя и без това бедна страна. Пък след това се чудим защо населението на съответната страна, дето си е останало бедно, докато разни "Западняци" са станали милиардери тръгва да си отмъщава с например самоубийствени атентати. Няма как нормален човек да не се радва когато машините на масовите убийци в името на парите(петрола) падат. Защото те не са там за да освободят някого, или за да го защитят, или да защитят нас - те са там за да убиват и крадат като типични мародери.

#12 Оня Дето Го Трият 11.10.2012 в 13:09:25

Комплекси бих го нарекъл аз. Също така ти би се радвал и ако някой по-богат мине с Мерцедеса и спука гума....така му се пада, нали - експлоататор на бедните той! Хем се радва на всеки свален от радикалните излямисти самолет, хем се чуди как радикалните ислямисти надигат глас и са стигнали даже до родното му РусИ. Ти последно на чия страна си, националисте?

#13 fata morgana 11.10.2012 в 14:15:14

Времето на кръстоносните походи, които са причинявали кръвопролития отдавна е отминало. Дошли са времена, в които еврейския принцип „око за око” и зъб за зъб не бива да бъде прилаган, защото е морално остарял. Според мен религиите вървят така: идолопоклонничество, юдаизъм, християнство, като след появяването на всяка една от тях са били нужни стотици години да бъдат достатъчно осмислени и да бъдат прилагани в най-точния им вид. Християнството е най-големият връх в нашата цивилизация и като религия едва в наше време успя да достигне съвършенство на идеите. Писах и под темата за Брайвик: фразата: „Не говори, защото всяко нещо може да бъде използвано срещу теб” е християнска идея, която човечеството я познава отскоро. Т.е. дори да става въпрос за най-големия злодей, действията срещу него не са насочени срещу самия него, а срещу грешките му. Християнството в момента се прилага в най-чист вид в законите на европейските държави, които са негова люлка – милосърдие, щедрост, опрощение и разбиране, това е в основата на европейското законодателство. Проблемите ни идват от това, че паралелно с развитието на християнството, текат други процеси, които са унищожителни - ние сме започнали да се кланяме на идоли. Нарочно не казвам „фалшиви идоли”, защото други просто няма. Дори една назадничава религия като исляма в ред отношения е по-напред от идолопоклонничеството. Вече не е въпроса дали те ще ни изтребят нас или ние тях, както е било доскоро. Древен Рим на времето завладял Елада с войските си и своята многочисленост, но древна Елада го е завладяла отвътре с ценностите си. Сходно нещо се наблюдава в нашата история: Турците ни завладяват нас, (какви проблеми сме имали през средновековието и защо сме били толкова уязвими е друга тема) но в крайна сметка след като 500 години са ни колели и бесели, самите те са се променили доста от срещата си с нас. През 20-те започвайки своите реформи Ататюрк дава за пример България. В момента и при тях нещата са тръгнали назад, в посока варварски ислям, защото те примера вече го нямат.

#14 fata morgana 11.10.2012 в 14:17:56

Като допълнение, забележете какво се случва в Азия. Забелязала съм две основни характеристики на племената в Далечния Изток: те са едни от най-интелигентните хора на планетата в техническо отношение, но от друга страна през цялата си история са били и едни от най-свирепите. Изразът „азиатска жестокост” не е никак случаен. На този етап от историята си, и те вече осъзнават, че християнството е по-добро. На откриването на олимпиадата в Пекин цялата тяхна програма, беше посветена на християнския свят, и според мен с това не целяха само да ни се харесат. Те самите осъзнават превъзходството на нашите ценности пред техните. Проблемът при тях е бил тяхната жестокост и войнственост, това е предопределило да имат една религия, която на тях им върши работа, установява някакви порядки. Господ ги е направил такива с определена цел – да бъдат свирепи и умни, защото е трябвало да има и такива хора. Но, ако той беше пратил Исус сред тях, словото му нямаше да се чуе. Но сега времената са други – те самите са узрели за християнството и го съзнават. Въпросът е християнството да надделее навсякъде – и в християнските държави и във всички останали, а не ние да се увличаме по техните религии, които са служели на тях в съвсем други времена.

#16 Оня Дето Го Трият 11.10.2012 в 14:58:12

Абе откъде я научихте тая дума "демократизиране", та все с това си обяснявате всички злини? Айде Америка е в арабския свят, ама из Африка дето де що мърда води жестоки граждански войни и етнически прочиствания (Руанда, Уганда и.т.н.) там жертвите са в милиони - и там ли някой ги "демократизира" !? Русия като беше в Афганистан през 80-те какво търсеше там - демократизираше ли ги или ги раздемократизираше? Сега Америка е там и непременно е много лоша.... А къде е разликата между двете?

#17 джачинта 11.10.2012 в 14:58:34

„Но сега времената са други – те самите са узрели за християнството и го съзнават. Въпросът е християнството да надделее навсякъде – И В ХРИСТИЯНСКИТЕ ДЪРЖАВИ и във всички останали.....” Нека първо християнството да надделее В ХРИСТИЯНСКИТЕ ДЪРЖАВИ, пък после ще мислим, как да направим целия свят християнски!

#18 fata morgana 11.10.2012 в 15:05:17

Да, джачинта, точно аз същото казвам! Мюсюлманите казват: водиш един джихад вътре в теб, и друг джихад с останалите. Но ние не сме мюсюлмани и за това втората част я махаме: остава джихада със собствените ни демони вътре.

#20 Лудколю Деликолев 11.10.2012 в 18:49:51

"Времето на кръстоносните походи, които са причинявали кръвопролития отдавна е отминало. Дошли са времена, в които еврейския принцип „око за око” и зъб за зъб не бива да бъде прилаган, защото е морално остарял." Ъхъ, отмина времето на кръстоносните походи, също както преди това отмина времето на мюсюлманските нашествия, които аха-аха да изядат Европа и добре, че бяха Кан Тервел и Шарл Чукът Божи Мартел, че да резнат стотина хиляди правоверни. Защото кръстоносните походи идват в резултат на мюсюлманските нашествия триста години преди това и поругаването на Божи Гроб от сарацините. Също както пехотното каре, картечницата Максим и канонерките идват в отговор на пиратските нападения на арабелите в Средиземно море - последните християнски роби са освободени от тъмниците на Алжир в самият край на 19 в., едва след като френският експедиционен корпус избушва кочината на корсарите и пообесва някой и друг правоверен. Случайно да знаете защо в химнът на морската пехота на САЩ се пее за бреговете на Триполи? И да, принципът "Око за око, зъб за зъб" отдавна е остарял и неефективен. Евреите в момента успешно прилагат "Око за две, зъб за чене". То заради това и Насрала ефенди не се е показвал от бункера си вече 4 години след като "победи" евреите по време на операция "Лято олово".

#21 Лудколю Деликолев 11.10.2012 в 18:55:20

Иначе строго по темата - статията засяга аспекти на производственият процес на човешки муниции. Подобна организация на производството имат и прогресивните борци за Кавказки джамаат, с тази разлика, че там работят с хероин. Тоест да се отстрелват прогресивните мъченици-борци за Шариат, шербет, рязане на глави по ислямтюб, ровене по гъзовете, клецане на камили и прочие Аллахуугодни занимания е също толкова безмислено, колкото и да се стреля по вражеските куршуми. Виж ако някой се сети да почне отстрелва ходжи, молли, имами, ефендита, челебии и прочия разпенена от религиозен бяс сган....

Новините

Най-четените