Последното италианско табу

В Италия, страната, където храната е част от културата, царува едно голямо табу. Ако вечеряте в ресторант, не си и помисляйте да поискате остатъците да бъдат опаковани и да си ги занесете вкъщи.

Сервитьорът може и да преживее, когато вместо традиционното "вино или вода," поръчате кока-кола. Но молбата да опакова остатъците от паста carbonara за вкъщи може и да го докара до отчаяние. Не само че неволно сте потъпкали вековна традиция. Ако все пак персоналът реши да пробва да изпълни игнорантската ви молба, в крайна сметка може и да се окаже, че няма в какво да опакова пастата.

Повечето италиански ресторанти просто не държат запас от картонени кутии, защото местните клиенти не си и помислят да си вземат остатъците в чиниите за вкъщи.

Традициите обаче вече не са това, което бяха. Дори в Италия.

Сега национална кампания за съхранение на храната се опитва да промени манталитета и да сложи край на разхищението. Според статистиката в края на работното време, например, италианските ресторанти изхвърлят цяла една трета от хранителните стоки, купени за деня. Факт, с който бдителните еко активисти на Апенините не могат да се примирят във време на тревога за бъдещето на планетата Земя.

От големите концерни Metro Cash&Carry първи се усети, че нова и доходоносна тенденция е на път да пробие и реши да заложи на нея. По време на световното изложение EXPO 2015, продължаващо до края на октомври в Милано, Metro представи кампанията Schiscetta Reverse. Идеята беше подкрепена от Световната програма за изхранването на ООН и в пропагандирането й се включиха двама от най-известните кулинари в Италия - шеф Клаудио Садлер и сладкарят Игиньо Масари.

Названието на кампанията Schiscetta Reverse се заиграва с местния милански диалект, в който schiscetta някога се е наричало канчето за носене на обяд на работа (сега обаче под термина се разбират и пластмасовите, и платнените, и картонените кутии с подобно предназначение). Втората дума reverse (на обратно) трябва да разбие закостенялото разбиране, че храна в Италия само се носи от, а не към дома.

Разбира се, кампанията далеч не е алтруистична, защото като част от нея Metro вече предлага на стотици хилядите ресторанти на Апенините да закупят от хипермаркетите му картонени кутии за вкъщи.

Дебатът за нужда от промяна на хранителните традиции върви от няколко години в Италия.

Всъщност една неволна случка с участието на Мишел Обама през 2009 г. фокусира вниманието на медиите и обществеността върху темата. По време на срещата на тогавашното G8 в Рим американската първа дама вечеря с дъщерите си Малия и Саша в популярния ресторант Maccheroni до Пиаца Навона.

За шок и ужас на персонала в края мисис Обама поисква да вземе неизядената паста (спагети carbonara, amatriciana и bolognese) за по-късно в хотела. В САЩ клиентите са свикнали да си взимат каквото е останало по чиниите, практика носеща шеговитото и междувременно придобило международност название doggie bag или уж храна за кучето вкъщи.

Неволното престъпване на табуто в Рим от Мишел Обама бе с отглас на (почти) дипломатически скандал.

Италианските медии бяха залети от статии, коментари и възмущение около американската "некултурност".

Адвокатите за промяна и консервация обаче видяха шанс да просветят обществеността. Италианската организация на агропроизводителите Coldiretti излезе с обръщение за "нуждата да се преборим с епидемията в развитите държави днес - повечето от 30% от хранителните продукти, които купуваме, се изхвърлят, без дори да бъдат употребявани".

В резултат от 2010 г. насам различни неправителствени организации се опитват да поощряват практиката да не се изхвърлят остатъците. Дори преди Metro да се усети, ред по-малки италиански фирми започнаха да предлагат хартиени кутии за вкъщи с различни дизайни.

Въпреки всичко съпротивата си остава голяма. Една от причините се крие в особеността на самата италианска храна. Както и при френската кухня, заради висококачествените продукти и фината им обработка много от ястията изискват да се изяждат на момента. Вярвате ли, например, че piovra arrostita con fiori di zucca ed emulsione al basilico (запечен октопод с тиквен цвят и сос от босилек) ще запази изискания си вкус, след като престои една вечер в хладилника?

Другият голям проблем са наслоените с векове представи.

Въпреки че дебатът около нужда от консервация продължава вече няколко години, най-новите изследвания на общественото мнение не дават кой знае какви надежди за бърза промяна. Според резултатите от анкета, направена преди няколко месеца пак по поръчка на Coldiretti, един от всеки четирима италианци гледат на doggie bag като проява на бедност, лошо възпитание и дори вулгарност. 28% дори са готови да се натъпчат, само и само да избегнат нуждата да поискат това, което не могат да изядат, за вкъщи.

Поводът за оптимизъм все пак идва от 25% от анкетираните, признали си, че поне веднъж са си искали остатъците за после.

Така че ако не искате сервитьорите да ви гледат лошо по време на италианската ваканция, следвайте принципа да внимавате какво поръчвате. Менютата с antipasto (предястие), prima piatta (паста или ризото), seconda piatta (основно ястие) и dolce (десерт) са за наистина много гладни хора. Или такива, които планират да прекарат около масата поне три часа, за да си говорят, почиват и между другото пак огладнеят. Понеже не планират да си взимат остатъците за вкъщи, италианците обикновено внимават какво и колко точно ще поръчат.

Поне на един фронт традицията със сигурност се пропуква.

Това лято във Флоренция, когато моя приятелка американка помоли да опакова остатъка от нейните pappardelle al sugo di cinghiale (паста със сос от диво прасе), сервитьорът извъртя очи и заяви, че нямат картонени кутии.

Виж за останалата наполовина втора бутилка вино драма нямаше. Сервитьорът не само й сложи корковата тапа, но и ни донесе специален плик от рециклирана хартия за нея. Италианците, тези майстори на неволната елегантност, няма да ни оставят да се разхождаме по улиците на Флоренция вулгарно, я само с бутилка, я с найлонова торбичка в ръка.

#1 pixie 13.10.2015 в 09:51:36

А може би традицията е такава, защото храната в Италия е толкова вкусна, а порциите умерено големи, та трудно има остатъци след яденето. А това да ти опаковат остатъците от храна е някаква тъпа, дали не американска, традиция, която изобщо не е задължително да се възприема в Европа. После поръчай малко, за да се насладиш на вкуса, а не за да се тъпчеш. Човек трябва да яде, за да живее, а не да живее, за да яде.

#2 паяка 13.10.2015 в 10:42:23

1. Не е красива гледката на прибиращи се от заведение хора, носещи остатъци от храна. 2. Производството на тези картонени кутии се подсигурява със суровина от природата. Но на коя верига Кеш енд Кери й дреме за това? 3. Американското лицемерие, лакомия, стиснатост, лъха отвсякъде. 4. Това не е културен обмен. Да свикват американците, че не всичко тяхно е приемливо. Доброто възпитание изисква да уважаваш традициите, особено там, където си гост.

#3 bludniq_sin 13.10.2015 в 11:48:05

паячко: 1) Британските ресторанти изхвърлят 600 хил. тона храна годишно, или по 22 тона на заведение. 2) Европейският съюз пилее по 22 милиона тона храни на година, 3) научното сп. "Environmental Research Letters" е показало, че близо 80% от това пропиляване на храни може да бъде избегнато. 4) В България годишно се изхвърлят около 40 хил тона храна (това е от статия пак тук) Редно е и хората от една страна да пазаруват разумно за да не се хаби излишна храна, редно е да поръчват разумно, за да не се налага ресторантите да изхвърлят храната, която някой не иска да си вземе за вкъщи, защото е грозно (примерно) или ресторантите може малко да намалят порциите ако чак пък толкова се разхищава. Може би за да не намалят порциите може да се облекчи и възможността за даряване на останалата храна, защото от статия пак тук разбирам, че ако юридическо лице каквото е ресторантът и тн искат да дарят храна върху цената на продуктите трябва да се плати ддс (не разбрах как точно става това, но не ми се рови). Грехота е да се изхвърля храна, а още по-голяма грехота е да се изхвърля щото не било готино да си я прибереш.

#4 паяка 13.10.2015 в 12:12:40

Парадоксално е, но явно е факт. Неудобството на прекомерното наличие и разхищението на храна е, че не са равномерно разпределени из човечеството. След като сме пренаситени с хранителни продукти, кому е нужно отглеждането та ГМО, примерно, щото не достигала храната. Но... има си американци, най-умните и най-загрижените за света. Те са го решили. И ни препоръчват и на нас. А за лицемерието им... Разказ на студент на бригада, приготвял фаст фуд в бензиностанция. Естествено всичко е във фризери, вади се от там, пържи се, и на всяка партида се отбелязва часът на приготвяне. След точно определено време - съответно няколко часа, непродадената храна се описва и се изхвърля. Дори е забранено на персонала да я хапне, за да не плаща за храна през работно време. Ей тези двойни стандарти малко бодат очите.

#6 natnat 13.10.2015 в 12:51:08

И аз живея в Италия,но в Торино..не ми се е случвало да си вземам за вкъщи,но знам,че ресторантите тука са подготвени за такива случаи. Откровено казано ми изглежда абсолютна гадост да ядеш поохладняла или претоплена паста и факта,че има някой който си иска остатъка от 70 грама паста (нормална порция на човек) си е негов проблем..защо би могъл да я яде на вечеря-също..Както и да е,с оглед на спестовността на местните жители,както за тези във Виченца и севрната част-абсолютно логично и нормално,но за ястия,които могат да се претоплят. Що се отнася за Меzzogiorno-не знам как е там. Според мен те,както и ние българите,държат много на впечатлението,което оставят и едва ли си носят в къщи..

#7 erzsebet 13.10.2015 в 13:03:15

Не са само американците такива. Навремето в Чехия много се чудех като във всеки ресторант ме питаха дали да ми опаковат неизядената храна, а като откажа - настояваха. Обаче в Германия, Словакия, Полша и даже Унгария ми се е случвало същото. Ако не се лъжа, и някъде на север се случи. Ние, на юг, имаме друго отношение към храната - при нас е слънчево, растат зеленчуци, паша за добитъка, имаме си морета с риба и т.н. Храната е по-скоро средство за удоволствие, граничещо с изкуство. Докато северняците възприемат храната като средство за утоляване на глада. Нещо, с което запълваш стомаха си (да, ужасно звучи). Кухнята им разбираемо е тежка, изобилстваща от тежки сосове с брашно и сметана и панирано какво ли не. За редовия северняк няма значение до каква степен се променя вкусът на манджата. Той е човек пестелив и естествено че ще си носи кутийката през целия град. Чехите даже на дискотека съм ги виждала с брамборак, увит във фолио. Сметайте Това всичкото не важи за южните Щати, където панират даже киселите краставички. Общо взето балканците и останалите южноевропейци смятаме за кощунство да ти опаковат _остатъци_ от _ресторанта_. Останалите са... дребнави материалисти.

#8 Fifi 13.10.2015 в 15:29:04

Паяк, не е приятна гледката и на дебели преяли хора аз предпочитам тези с торбички за в къщи. А и е грехота да се хвърля храна при толкова гладуващи, ако не можем да им помогнем нека поне уважаваме храната. И последно - има и друга гледна точка - ако храната на ресторанта ми е харесала защо да не взема за вкъщи, ако не ми харесва няма да си правя труда да я нося.

#9 паяка 13.10.2015 в 15:59:54

Наистина ли си вярвате, че си прибирате остатъците от храната в ресторанта, щото в Африка и Азия има гладуващи? Ми не ходете в ресторант, където е неколкократно по-скъпо от закупуването на ядене от топлата витрина на някой магазин и икономисаната разликата дарете на нуждаещи се. Такива има и по-наблизо до вас.

#10 dedo adji 13.10.2015 в 15:59:57

Паяче и Пикси, Обичам ви и двете, но в случая не мога да ви подкрепя. Това, че не харесваме много американски дивотии не е причина да не възприемаме от тях някои полезни практики. Пък и не съм сигурен, че тая с храната е американска. На мен за пръв път в България ми предложиха да ми опаковат остатъка в китайски ресторант. Не знам, доколко е разпространена у нас, защото откак забраниха пушенето ходя по-рядко и предимно там, където се пуши. Някъде опаковат, някъде не. Но съм сигурен, че в отказа има и известна доза ефелък. "Айде бе, до огризките ли допрях!"

#11 Fifi 13.10.2015 в 16:16:59

Значи това, че проявявам уважение към храната трябва да ме лиши от удоволствието да ходя на ресторант. А за да мога да ходя на театър какво да правя ?! Доста тесногръдо и елементарно мислене, разочароваш! Явно не ти се е случвало да си гладен и да внимаваш с разходите, прав си бедни хора има и по-близо до нас. По-страшно е обаче да си беден на култура и възпитание.

#12 паяка 13.10.2015 в 16:50:51

Всеки е свободен да постъпва както му харесва. Дразнеща е формулировката на обосновката. "...бдителните еко активисти на Апенините не могат да се примирят във време на тревога за бъдещето на планетата Земя." Обаче "Разбира се, кампанията далеч не е алтруистична, защото като част от нея Metro вече предлага на стотици хилядите ресторанти на Апенините да закупят от хипермаркетите му картонени кутии за вкъщи." А защо еколозите не скачат срещу произвеждането на още повече картони, за което се изсичат още повече дървета някъде по света? Който плати повече, неговите плакати ще вдигат по-високо. А в ресторанта си искайте остатъците, те са си ваши.

#13 strawsPulledAtRandom 13.10.2015 в 16:59:07

За да не му се налага на човек тази дилема, е добре да мисли, когато поръчва, при това не само в ресторант, но и когато се храни вкъщи. Винаги сме склонни да надценяваме глада си. А и дори да успеем с приличен апетит да си доизядем порцията, това не означава, че сме направили нещо хубаво - нека не забравяме, че човек трябва да спре да се храни, докато още е леко гладен. Със сигурност много хора ще кажат - "човек трябва да може да се отпусне, защо не си поръча каквото му душа иска/". Да изядеш две половинки от две различни ястия, вместо едно цяло и после да се чудиш дали да си вземеш остатъците... мерси, не.

#14 паяка 13.10.2015 в 17:14:16

Строс ме подсеща за маниерът на сервиране в Гърция. Там, всъщност вероятно знаете де, порциите са големи. Но преди да донесат каквото и да е ядене и пиене, поставят празни чинии пред всеки, прибори, хляб, голяма бутилка минерална вода и чаши за нея. Храната се поднася по средата на масата и всички, които желаят, си пресипват колкото и от каквото им се иска в собствените си чинии. По този начин вероятността за хартисване е нищожна.

#15 pixie 13.10.2015 в 17:20:49

Съгласна съм, че не бива да се хвърля храна. И правя всичко възможно да готвя и пазарувам така че да не се налага да се хвърля храна. И в ресторант наистина трябва да поръчваме умерено. Съгласна съм и с Паячето за лицемерието на американците. Живях с едно канадско семейство и бях отвратена от количествата храна, които се изхвърляха. А имаха куче, но то не можело да яде какво да е, така че остатъците отиваха на боклука. Много си харесвам канадското семейство, но това определено не ми беше по вкуса.

#16 cheung 14.10.2015 в 15:32:57

Много ги мразя ти превзети жабари. А паста карбонара те само няма да взема за вкъщи, но и няма да доближа до устата си -помия със сурови яйца. Само болонезето са вкусни, но нито италианците са открили доматите, нито спагетите. Затова приемам спагетите болонезе за американо-азиатско ястие и си е такова.

Новините

Най-четените