Как се променя връзката ни с храната през годините

Ядете, за да живеете, или живеете, за да ядете? Връзката ни с храната обикновено е сложна и е повлияна от цената й, достъпността й и от влиянието на външни фактори. Но има едно нещо, което всички споделяме - желанието да се храним.

Гладът е начинът на тялото да ни съобщи, че се нуждае от храна, но той е само част от това, което формира апетита. В крайна сметка често се случва да ядем, без да сме гладни, или да сме гладни и да пропуснем хранене. Хранителните навици се влияят от аромати, звуци, реклама и са сред основните причини за свръх консумация.

Освен това апетитът не е константна величина и се променя с възрастта. Можем условно да разделим начините, по които се храним през живота си, на седем основни етапа. Така можем да предотвратим затлъстяването - един от главните здравословни проблеми, идващи с преяждането.

Първите десет - от 0 до 10-годишна възраст

В ранното детство тялото преминава през бърз растеж, а хранителните навици могат да се пренесат и в зряла възраст, водейки до това дебелото дете да се превърне в дебел възрастен човек.

Капризност или страх от някои храни води и до затруднения за родителите, когато стане въпрос за хранене на детето. Прилагането на стратегия за постоянно опитване на дадени храни и проучването им с позитивен подход може да помогне на децата да възприемат непознати, но важни продукти - като зеленчуците, например.

Децата трябва да се научат и на контрол, особено щом става въпрос за размера на порциите.

Натискът да си "опразниш чинията" води до неспособност за контрол на апетита и следване на собственото усещане за глад и ситост. В това отношение има нарастващи призиви и за контрол на рекламите на вредна храна като такова предложение беше лансирано през октомври миналата година и в България.

Рекламите на храни завишават консумацията, а това води до зачестяване на случаите на деца с наднормено тегло.

Вторите десет - от 10 до 20 години

В тийнейджърските години нарастването на апетита, дължащо се на хормоните, е знак за наближаващия пубертет. Как тийнейджърът се отнася към храната ще оформи начина му на хранене в по-късните години.

Това означава, че решенията, които подрастващите взимат за своята диета, са неразривно свързани със здравето им в бъдещето, както и това на поколението, което евентуално ще създадат. За съжаление, без насоки тийнейджърите могат да си създадат нездравословни хранителни навици.

Младите жени са по-склонни да страдат от хранителна недостатъчност заради репродуктивните си функции. Тийнейджърките, които забременяват, са изложени на още по-голям риск, заради факта, че техните тела също все още търпят физическо развитие.

От 20 до 30-годишна възраст

Начинът на живот на младите зрели хора се променя заради приемането в университет, брака, живота с партньор и раждането на деца. Всичко това може да доведе до натрупване на килограми, а веднъж натрупани, мазнините могат да се окажат трудни за сваляне.

Тялото изпраща силни сигнали за нужда от храна, когато консумираме по-малко от необходимото, но знаците, че преяждаме, са далеч по-слаби и водят до прекомерно ядене. Много психологически и физиологически фактори правят поддържането на балансиран начин на хранене трудно в течение на времето.

Различните храни изпращат различни сигнали към мозъка. Лесно е да изядеш цяла кутия със сладолед, защото мазнините в него не изпращат сигнали към мозъка да спрем да ядем. От друга страна продуктите с повече протеини, вода и фибри ни карат да се чувстваме сити за по-дълго време.

Четвърто десетилетие - от 30 до 40 години

Животът на работещ възрастен носи и други предизвикателства, освен къркорещия стомах. Той се влияе и от стреса, който променя хранителните навици на над 80% от хората. Вследствие една част от засегнатите започват да преяждат, а другата губят апетит.

Различните начини, по които апетитът се справя със стреса, са интересни. Много учени например все още отричат съществуването на "пристрастяване към храната". Започва да се появява и предизвикателството да структурираме навиците си спрямо средата - да ограничим нещата от вендинг машините, да се стремим към здравословно хранене дори и в офиса, да не позволяваме стресови ситуации да ни подтикват към глад или преяждане.

От 40 до 50-годишна възраст

Думата "диета" идва от древногръцкото diaita, което означава "начин на живот". Хората са създания на навика, затова често отказват да променят предпочитанията си, дори и да е за добро. Искаме да ядем каквото преценим, но и да имаме здраво тяло и ум.

Диетата е основен компонент в здравето. Световната здравна организация нарежда лошия начин на хранене до вредни навици като тютюнопушенето и алкохолизма. Точно на възраст между 40 и 50 години човек трябва да промени диетата си според здравословното си състояние. Симптоми като високо кръвно налягане и нива на холестерол са достатъчно показателни.

Шесто десетилетие - между 50 и 60 години

След навършване на 50 години тялото започва драстично да губи мускулна маса - между 0,5 и 1% на година. Състоянието е известно като саркопения и понижава физическата активност. При жените за него спомага менопаузата, а в общ план и консумацията на по-малко протеини.

Здравословната диета и спортът са важни за намаляване ефектите от стареенето. Хората на средна възраст имат нужда от разнообразна храна, богата на протеини. В списъка попадат месото, рибата и специално разработените протеинови барчета.

Между 60 и 70-годишна възраст и нататък

Сериозно предизвикателство е да се поддържа качествен начин на живот след шестото десетилетие. В противен случай все по-нарастващата продължителност на живота ще доведе до общество от болни възрастни. Адекватната диета е важна и защото с напредване на възрастта апетитът и усещането за глад намаляват.

Храната е социално преживяване, така че загубата на близък човек също може да се отрази на удоволствието от храненето. Към това могат да се прибавят проблеми със зъбите и челюстта, намалено обоняние и усещане за вкус и други.

Затова трябва да си напомняме, че храната не е само гориво за тялото. Всеки може да бъде експерт в храненето - все пак ядем всеки ден. Затова на всяка възможност за хранене трябва да се гледа и като на източник на удоволствие и като на път към здравето и дълголетието.

Новините

Най-четените