Ритуалите на кафето

Каквото и да си говорим, една солидна част от хората по света едва ли би могла да си представи дори живота без кафе. Вярно, има ги онези люде, които съвсем спокойно сутрин могат да станат и да дойдат в офиса напълно бодри, без преди това да са се налели с конска доза кофеин, но тях май никой не ги разбира как функционират.

Съвсем друго си е да чуеш онзи успокояващ звук на кафемашината, която ти приготвя живителната течност. Дори само това може да подейства мотивиращо.

Иначе всеки го харесва кафето по различен начин и всеки си има някаква традиция как го пие - от черно като нощта и горчиво като суровия живот до онази мека нежност, която добавеното мляко и няколкото захарчета придават на напитката.

Но въпреки всички тези индивидуални вкусове, така както чая си има своите изконни традиции по света, така и на места по света към кафето се подхожда като към важен културен ритуал.

Почти всички тези традиции и норми са доста странни и интересни по свой начин. И за всеки уважаващ себе си маниак на тема кофеин си заслужава да се запознае с тях.

Италия

В Италия еспресото се консумира на крак на бара. Не заради бързане или нещо от сорта, едва ли има някой, който да обвини италианците в припряност. Причината е проста. Според тях досегът на кафето с въздуха окислява кафето, разваляйки по този начин качеството му.

За да го запазят от това, те или пият на крак от малки чашки (а кафето е изключително силно и ударно), или му добавят съвсем малко мляко, което да създаде "предпазен слой". Това е т.нар. кафе макиато. Освен това, ако смятате да пиете кафе в Италия, трябва да знаете, че това е строго сутрешна напитка. Тъй като то е наистина силно и въздействащо, идеята е да се избягва пиенето му след обяда.

Турция

От Турция идва тази идея, че кафето трябва да е черно като ада, силно като смъртта и сладко като любовта. Там то се сервира след всяко хранене (наравно с черния чай), правено на джезве и подправено с много захар, която да убие горчивия вкус. Поднася се също така с традиционни сладки и локум, които също целят да намалят горчивината, и с чаша вода, която да отмие твърде сладкия вкус.

Самото кафе е по-слабо, по-ароматно и доста по-гъсто от обичайното. Но освен напитка, то има и дълбоко културно значение като знак за гостоприемство, за отвореност и за приятелство, а традициите за това как се поднася кафето се предават от поколение на поколение.

Куба

Колкото и странно и обичайно да звучи, в Куба чашата силно сутрешно кафе има културна стойност. За кубинците ударно силното кафе рано сутрин е нещо наистина съществено важно и традиционно. Там то е и част от задълженията на домакина - да поднесе на гостите си кафе. Независимо колко е беден човек, културата изисква да има в къщата си кафе, за да поднесе на гостите си (ако такива дойдат). А с кафето идват веселите разговори, музиката, клюките и насладата от напитката.

Саудитска Арабия

Когато говорим за кафе и за ритуали, Саудитска Арабия действително изпъква напред. Там всеки един момент от процеса на сваряването на кафето и поднасянето му на гостите има своето значение. Преди всичко то се пече на място като се зърната разбъркват с малка металическа пръчка. След това кафето се счуква на ръка в хаванче пред погледа на гостите.

Стритата смес се вари в специални арабски медни или месингови съдове като вътре се добавят различни подправки - най-често карамфил и кардамон. Готовото кафе се поднася на гостите в малки чашки по реда на старшинството между тях.

По правило първите три пъти се поднася или на най-възрастния, или на най-старшия сред гостите, при което според правилата на приличието, е прието той да благодари и да откаже. Едва след тази размяна на ритуали то се поднася наистина - сипва се с лява ръка и се дава на гостите с дясна.

Етиопия

В Етиопия кафето има статут на национална напитка и в страната дори е популярен израза "Кафето е нашият хляб". Има и защо да казват това - то продължава да заема основно място в живота на Етиопия. Отглеждането и брането на кафе дава поминък на 12 милиона местни жители и носи две трети от брутния вътрешен продукт на страната. Затова и там си има определен начин на приготвянето му. Етиопците първо слагат захар в чашата, след това добавят кафето и заливат с гореща вода.

Новините

Най-четените