Замразените храни са вредни - това го знае всяко хлапе.
Шоковото замразяване, което обикновено се използва, за да запазят те апетитен вид, убива и малкото полезни съставки в тях. За сметка на това не убива калориите, които в тези шарени пакети летят към небесата.
И все пак понякога посягаме към замразените храни, защото бързаме и нямаме друга алтернатива за топла вечеря.
После установяваме, че нещото в чинията ни не покрива дори и най-занижените очаквания за вкус, защото е брутално пресолено и освен солта, в него не се усеща нищо друго.
А ето и пет от обикновено най-пресолените замразени храни:
Пица
Според диетолозите това е шампионът по съдържание на сол.
Диетоложката Анджела Лаго пред "Ню Йорк Таймс" обяснява, че производителите слагат прекомерно много сол както в тестото, така и в топингите и сосовете отгоре, защото в противен случай пицата няма да има никакъв вкус.
Лаго уточнява, че към това се прибавят и други традиционно солени съставки - сирената и колбасите отгоре.
Именно по тази причина замразената пица, дори и от по-скъпи и популярни брандове, не наподобява дори бегло пресните пици. Затова Лаго съветва ако ни се хапва пица и сме готови за такова калорично угощение, да си направим домашна или да си поръчаме от пицария.
Замразена риба и морски дарове
Солта е сред най-мощните и изпитани през вековете консерванти.
Затова тя се прибавя щедро към замразената риба, за да я запази стегната и с прилично на вкус месо. Само че дори и след щателно измиване на рибата или парчетата риба солта, попивала с дни и месеци в месото, не може да бъде отмита и попада в тялото ни.
При морските дарове положението е по-лошо.
Много често замразените скариди и други морски обитатели всъщност са изрезки от риба, скариди и раци, които са формовани в необходимия вид - на скарида, на рак, на сурими пръчици.
И тъй като не особено апетитният вкус на изрезките трябва да се маскира, се слагат щедри количества сол.
Лаго смята, че ако нямаме време да приготвим прясна риба, е най-разумно да се насочим към друго ястие.
Панирани хапки и шницели
Тук положението е като при замразените морски дарове.
Хапките - месни или рибни - често не са от цяло парче месо, а от остатъци и изрезки. Същото може да се каже и за шницелите, които са такива само по надписа на опаковката, но не и по съдържание. И, съответно, се добавя сол за прикриване на истинския вкус.
А даже и да са цели парчета меса и риби, панировката им също е пресолена, за да докарва вкуса, който познаваме от веригите за бързо хранене.
По оценка на Британската асоциация за сърдечно здраве в някои замразени панирани продукти солта може да достигне до 40 грама на килограм, което е извън всякакви норми за разумен прием на сол.
Специалистите съветват да готвим само с прясно месо и то, по възможност, закупено от месарница, а не от супермаркет.
Баници и печива
В българските магазини вече има невероятно изобилие от замразени баници и печива.
Има както големи вити баници, така и мини банички с различни пълнежи, както и други печива. Всички те са от пресолено тесто и с пресолени плънки. По тази причина независимо дали са със сирене, със спанак или пък с колбас вътре, тези печива имат еднакъв вкус.
Солта спомага и тези печива да оцелеят със седмици по фризерите, защото без нея и без редицата консерванти те бързо ще изгубят търговски вид.
При изпичането им солта започва да прониква буквално навсякъде и разваля цялостния вкус на печивото. С други думи, по-добре е да си спестим подобно пресолено пиршество.
Гьоза
Гледаме на гьоза като на бърз начин да се докоснем до японската кухня, затова посягаме към пакетите със замразени гьоза без особени притеснения.
После ги сготвяме и установяваме, че имаме нужда от поне литър вода, толкова са подсолени. Традиционната гьоза е внимателен баланс между вкуса на тестото и този на плънките ѝ, докато в замразената се усеща сол, сол и още сол.
Причината обикновено е, че производителите смятат, че източната храна задължително е много солена. Те не могат да постигнат във фабрични условия онзи умами вкус и вместо него решават да сложат повечко сол.
Ако искаме да се насладим на истински гьоза, можем да ги вкусим в японски ресторант или да запретнем ръкави и да си направим сами у дома.
Последното е хем интересно, хем знаем какво ще има в готовото ястие.