Жегата е неприятно явление, но жегата е и летни напитки, летни ястия, коктейли и пресни плодове и зеленчуци от пазарите. Сергиите, отрупани с праскови, кайсии, пъпеши и напращяло грозде, изпълват с очарование всички фенове на свежата храна, но ако има плод, който със сигурност държи короната за летен плод, това е динята.
И не заради онези реклами със "сезона на дините", а заради жестокия си вкус, настроението, което носи, и различните начини, по който може да се консумира.
Вероятно най-добрият от тях е на плажа, пред палатка, на огромен резен, от който капе сладост върху пясъка. Но има и други, по-софистицирани и не по-малко вкусни начини да ядете диня през лятото.
Чували ли сте за диня с гриловани пилешки гърди? А за диня с телешки кебап?
Ако динята не ви е достатъчна на фреш, смути, лимонада или безалкохолно мохито, вижте 5 нетрадиционни рецепти за диня, които ще добавят сладък дъх и свежест към горещото ви лято.
Салата от грилована диня и козе сирене
За тази вкусна салата имате нужда от... диня, естествено, 200 гр. козе сирене, 150 гр. бейби спанак, 100 гр. рукола.
Измийте и нарежете динята, като премахнете кората и семките. Нека парчетата са с големина и дебелина, подходяща за гриловане. Измийте парчетата от солта и ги подсушете с кърпа. Намажете със зехтин и ги сложете върху предварително загрята скара на средна температура. Гответе по 3-4 минути от всяка страна, докато се появят решетъчните следи.
След това сложете динята в купа и добавете моцарелата, спанака и руколата. Козето сирене може да се замени с моцарела или фета сирене и също става великолепно. Черните маслини също са вариант. Може да подправите с малко балсамов оцет. Да ви е вкусно!
Динен сладолед
За да приготвите динен сладолед, по който децата ще полудят, са ви необходими 5 ч.л. диня, 5 ч.л. кафява захар, 1 пакетче екстракт от ванилия и 1 ч. ч. прясно мляко.
Почистете динята от семките и я нарежете на малки парчета. Добавете захарта и млякото и пасирайте до получаване на хомогенна смес. Сложете сместа във фризера за около 3 часа. След като стане на кристали, извадете я и я сипете във форми за сладолед, след което я върнете за още десетина часа във фризера, за да стегне. И сладоледът е готов.
Диня капрезе
За тази вълнуваща вариация на класическата салата Капрезе ви трябва една малка диня, 3 с.л. пресен босилек (от балкона), 2 топки моцарела, 3 хубави едри розови домата, черен пипер, морска сол, зехтин и балсамова глазура.
Нарежете динята, доматите и моцарелата и ги наредете така, както се реди традиционната салата капрезе, но сложете едно парче диня под домата. Поръсете с морската сол и черния пипер и накъсайте на едро босилек отгоре. Залейте всичко със зехтин и балсамова глазура.
Бонус идея: може да добавите и ягоди в това Капрезе. Едва ли ще навредят.
Мини динени торти
Жестока рецепта, която става за точно 10 минути. Нуждаете се от една нарязана малка диня и 2 супени лъжици охладена сметана, както и шарени пръчици за декорация. Използвайте водна чаша, с която да натиснете отрязаното парче диня и да извадите едно кръгче от нея директно с чашата.
Наредете шест такива динени кръгчета върху табла и сложете отгоре по една лъжица разбита готварска сметана или заквасена сметана. Впрочем, може да сложите малко мед в заквасената сметана, няма да навреди. Поръсете с шарени пръчици и разтопен шоколад. Нямате нужда от нищо повече за перфектно детско парти или изненадващ секси десерт с любимия човек.
Бонус идея: Може да сложите върху тортичките горски плодове: боровинки, малини, къпини, ягоди.
Диня със сирене
Това може да не е толкова нетрадиционно, но ако сте забравили за тази комбинация, бързо си я припомнете. 1/4 диня и 200 грама сирене са достатъчни за истинско кулинарно пиршество, подходящо за всеки пикник в планината или романтична вечер на скалите край Созопол.