Ако искаме храната да се запази свежа и годна за ядене по-дълго, я слагаме в хладилника. Защото ниската температура помага за съхранението ѝ.
От това правило обаче има и някои изключения. При тях е точно обратното - поставянето на определени продукти на студено и влажно място може да скъси живота им, да повлияе зле на вкуса и да отнеме от полезните им вещества.
Ето кои са храните, които е добре да държите извън хладилника:
Хляб

Оставянето му в хладилник е честа практика, с която да забавим процеса са поява на мухъл и плесен. Действително, хладилникът предпазва от тях, но ниската температура води до кристализация на скорбялата в него.
Благодарение на това хлябът изсъхва по-бързо, втвърдява се, а вкусът се губи, като процесът на стареене е най-бърз при белия хляб. Ако искате да запазите хляба за по-дълго, можете да го замразите.
Домати

И при тях ниската температура води до влошаване на вкуса. Освен това в хладилник доматите стават по-кашави.
Това важи с особена сила за ненапълно узрелите домати - сложите ли ги в хладилника, те няма да узреят никога.
До по-студеното съхранение може да се стигне само, ако плодът е добре узрял и има риск да започне да гние.
Босилек

В секундата, в който го извадим от пазарската чанта, босилекът вече изглежда доста увехнал и естествената реакция е да го сложим на студено.
Босилекът обаче мрази студа и резултатът няма да е търсеният.
Затова по-добре подрежете леко крайчетата на дръжките и го потопете във вода, подобно на цвете. Отгоре може да се покрие с плик, но не плътно, а така че да може да диша.
Торта

Да, тортите обикновено са пълни са неща като яйца и сметана, които се развалят бързо в по-топла среда.
Хладилникът обаче ще извлече влагата от тортата и тя ще стане по-твърда и безвкусна. Затова тортите и кейковете, в които няма сурови яйца, млечни продукти и изобщо - пълнеж или глазура, могат да стоят на стайна температура до 5 дни.
Ако глазурата е от маслен крем, ганаж или фондан - също не е нужно съхранение в хладилник.
Кафе

Ако зърна или смляно кафе стоят в хладилник, те започват да губят вкуса си по-бързо. При честото им вадене от студено на топло и обратно се получава конденз, който намалява и отмива вкуса.
Освен това кафето абсорбира миризми и съответно ще поеме от всичко, в близост до което се съхранява.
Затова е най-добре да се държи в добре затворена кутия в шкаф.
Мед

В хладилника той може само да се захароса по-бързо. Освен това медът има почти вечен срок на годност, затова и поставянето му на хладно е безсмислено. Може да се държи в буркан на стайна температура, единственото условие е да няма пряк досег със слънчева светлина.
Диня

В хладилник дините и пъпешите губят антиоксидантите си, също и вкуса си. Ако искате да ги охладите, дръжте ги в леденостудена вода преди консумация.
Лук и чесън

В хладилника е влажно, което не се понася добре от лука и чесъна. Те ще попият влагата, ще омекнат и ще започнат да мухлясват. Да не говорим как ще мирише самият хладилник.
Единствено може да се остави на вратата вече разрязан лук, добре увит с фолио.
Картофи

Изкушаващо е да ги държим в хладилника при липса на мазе или изба - хладно помещение, което да забави прорастването. В хладилник обаче скорбялата в тях ще се превърне в захари. Картофите се сладнят и ще имат неприятна текстура.
На стайна температура картофите могат да оцелеят малко по-дълго, ако са в хартиена торбичка.