"Спанак?!"
Мнозина вече правят физиономия на леко отвращение при споменаването му.
Спанакът може да се сравни с бозата и шкембе чорбата в очите на чужденците - или ги обикват во веки, или не могат да близнат и капка повече, след като са ги опитали.
Само че не е случайно, че Попай обожава спанак и помпа мускулите си с него.
Освен че зеленолистното растение е пълно с желязо и минерали, то съдържа и обилни количества витамини A и C - почти толкова, колкото и в цитрусовите плодове.
Спанакът е полезен за храносмилателния тракт и е супер нискокалоричен - в 100 грама от растението има едва 23 калории. И тепърва по пазарите и магазините ще се появяват пресните свежи листа спанак, които само чакат да бъдат приготвени.
Добрата новина за онези, които се мръщят, е, че с правилната рецепта и овкусяване спанакът се превръща в истинско кулинарно изкушение.
Ето и няколко рецепти, които ще ви го докажат:
Спаначени палачинки
Тези палачинки са най-лесният начин да включите спанака в менюто си и дори да го представите на децата, защото, все пак, кое дете не обича палачинки?
Приготвят се лесно и бързо и са чудесни и за предястие, поднесени красиво с крема сирене, сьомга, колбаси или ягоди.
За една доза палачинки са необходими:
- 2 големи яйца
- 2 чаши пресен спанак (или около 3 чаши замразен)
- Брашно - до получаването на смес с гъстотата на боза
- Щипка сода бикарбонат
- Щипка сол и черен пипер
- Масло за намазване на тигана
Начин на приготвяне:
Ако е пресен, спанакът се почиства от по-дебелите дръжки, а ако е замразен - се размразява на стайна температура до пълното му отпускане.
В блендер или кухненски робот се сипват спанакът, яйцата, няколко лъжици брашно и останалите съставки. Разбива се до хомогенна смес, като ако сместа е много рядка, се прибавя още брашно. Ако пък стане много гъста - се прибавя малко вода.
Добре нагорещен тиган се намазва с малко масло и палачинките се приготвят по обичайния начин. Не се притеснявайте, че палачинките няма да са така еластични, както обикновените.
Сервирайте с крема сирене, сьомга и зелени подправки.
Ако спазвате постите, можете да направите палачинките само от смлян спанак, вода, брашно и сода и да ги сервирате с постни гарнитури и зеленчуци.
Спаначен киш
Това е едно впечатляващо предястие или лек обяд/ вечеря за онези, които не държат задължително да има месо в основното им ястие.
А и вложен в киша и запечен с яйца, сирена и подправки, спанакът придобива един мек вкус, който би допаднал и на хората, които не изгарят от желание да ядат зелении.
Необходими са:
- 1 опаковка готово маслено тесто
- 500-600 грама пресен спанак
- 200 милилитра течна сметана за готвене
- 2 яйца
- Сирена по избор - бяло саламурено, кашкавал, жълти сирена като ементал
- 1 стрък праз
- Няколко скилидки чесън
- Сол и пипер
Начин на приготвяне:
В подходяща форма за печене разстиламе масленото тесто и го разпределяме добре по дъното и по стените на тавата. Надупчваме на няколко места с вилица и оставяме настрана на стайна температура.
Плънката се приготвя, като в дълбок тиган първо се запържват наситненият праз и чесън, след което се добавя накълцаният спанак. Готви се до омекване и се прибавят готварската сметана, двете разбити яйца и сирената.
Оставяме плънката да се охлади добре и изсипваме върху тестото. Печем на 180 градуса до приятен загар, като отгоре също може да се поръси със сирена и кашкавал.
Ако спазвате постите, можете да си приготвите постно тесто от брашно, вода и оцет, а плънката да е само от спанак и зеленчуци. Кишът няма да е толкова пухкав, но ще е по-лек за похапване. Могат да се използва ти вегански алтернативи на сиренето.
Пълнени конкильони със спанак
Пастата е още един начин да прилъжете децата и необичащите спанак да хапнат от него. Тези забавно изглеждащи миди, които се наричат конкильони, са бързи, апетитни и по нищо не отстъпват на други любими италиански рецепти.
Нужни са ни:
- 500 грама конкильони
- 500 грама пресен спанак
- 250 грама крема сирене/ сирене тип "Филаделфия"/ сирене рикота
- Връзка пресен лук
- Няколко скилидки чесън
- 600 милилитра доматен сос с босилек
- Сол, пипер, босилек, риган и индийско орехче
Начин на приготвяне:
Пастата се сварява така, че да остане полусурова, защото после ще се запича.
Междувременно в дълбок тиган се запържват наситненият пресен лук и чесън, след което се прибавя нарязаният спанак и крема сиренето/ рикотата. Подправя се със сол, пипер, босилек, риган и индийско орехче и се бърка до хомогенна смес.
На дъното на дълбока тава се разпределя доматеният сос, а конкильоните се пълнят със супена лъжица от плънката и се нареждат отгоре. Пече се на 180 градуса за около 20 минути.
По желание можете да поръсите с пармезан преди запичане.
Ако спазвате постите, можете да използвате веган заместители на крема сиренето. Вместо сирене в плънката могат да се сложат смлени ядки за плътност.
Кюфтета със спанак и бекон
Накъде без едни сочни кюфтенца, които могат да се боцкат като предястие или да се сервират като парти хапки.
И за да са по-засищащи, ще прибавим бекон и малко кашкавал за разкош.
Необходимите продукти са:
- 500 грама спанак
- 3 картофа - сварени и намачкани
- Няколко слайса бекон - на кубчета
- 1 яйце
- 1 шепа кашкавал или друго жълто сирене
- 2-3 супени лъжици брашно или галета
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка магданоз
- Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Спанакът се бланшира за кратко, шокира се в ледена вода и се нарязва на ситно. В дълбока купа се смесва с намачканите картофи, бекона, яйцето, кашкавала, лука, магданоза и подправките.
Прибавя се и брашното/ галетата и се бърка до получаването на гладка, лесна за работа смес. Ако е много рядка - се добавя и още брашно.
Оттук нататък кюфтенцата могат да бъдат изпържени и отцедени на кухненска хартия или запечени на фурна.
Сервират се със салата и разнообразни дипове - чеснов сос, доматен сос, майонеза и други.
Ако спазвате постите, можете да пропуснете бекона, кашкавала и яйцето и за сгъстяване на сместа да използвате сварен ориз или булгур.
Спаначена торта с маскарпоне и ягоди
Изключително атрактивен десерт, който ще ви изненада не само с вида си, но и с вкуса си. Спанакът, маскарпонето и ягодите са сякаш създадени едни за други.
Необходими са:
За блатовете:
- 500 грама спанак - бланширан и смлян
- 4 яйца
- 2 чаени чаши брашно
- 2 чаени чаши захар
- 1 пакетче ванилия или няколко капки ванилова есенция
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 чаша олио
За крема:
- 250 грама маскарпоне
- 400 грама заквасена сметана
- 4-5 супени лъжици пудра захар
- 500 грама ягоди
Начин на приготвяне:
В дълбока купа яйцата се разбиват на гладък крем със захарта. Добавят се смленият спанак, бакпулверът и ванилията, след което постепенно започва да се прибавят брашното и олиото. Трябва да се получи гладка, лъскава смес.
След това сместа се изсипва в кръгла тава и се пече на 180 градуса до готовност. От това количество излизат три не много тънки блата.
Междувременно от маскарпонето, сметаната, захарта и накълцаните ягоди се приготвя кремът. След като блатовете са добре охладени, тортата се сглобява като на дъното има блат, а отгоре се завършва със сметановата смес.
Украсява се с още от сметаната и с нарязани ягоди.