Лице - зад бурка, крака - в минижуп

Тъкмо когато смятахме, че историята за забраната на мюсюлманските забрадки няма накъде повече да се развива, тя се превърна в бурлеска.

Две французойки поеха в свои ръце задачата да изразят своя протест срещу забраната на забрадките във Франция (която влиза в сила от идната пролет - бел.р.). Те покриха лицата си, но оголиха краката си в мини. Поличките им са толкова къси, че ако лицата им съвсем не се виждат, това не може да се каже за дупетата им.

Френското дуо, което си е избрало името NiqaBitch, дори публикува видеоклип, в който се вижда как спират уличното движение и карат хората да се обръщат, крачейки на високи токове по улиците на Париж.

С тези потпури в името и облеклото си, те сливат свещеното и профанизма. Видеото е провокация - в типично френски маниер.

"Не сме имали за цел да атакуваме или унижим образа на мюсюлманските фундаменталисти, а вместо това да изразим отношението си към политиците, които гласуваха този закон, който смятаме за очевидно противоконституционен", коментират те. "Разпоредбите за това какви дрехи може да се носят изглежда е функция на държавата..."

Реакцията на публиката

Някак баналното противопоставяне не е толкова просташко, колкото би могло да се очаква. Подобно на добра реклама, тезата им е ясна, проста и убедителна. Заобикаляйки цялата неяснота в дебата, тя преминава директно към същината, предизвиквайки разнообразни реакции.

Някои са забелязали, че реакцията на публиката не е толкова враждебна, колкото обикновено - тъй като е очевидно, че двете жени не носят бурки по религиозни причини, което подчертава ислямофобския аспект на противопоставянето на мюсюлманските забрадки.

В един момент дори полицайка пита може ли да ги снима. След като законът влезе в сила, тя ще бъде задължена да ги глоби. Това доказва, че покриването на лицето - само по себе си - не е проблем. Проблем е това, което то налага - и какви преценки правим на базата на това - доста слаба позиция, от която да се гласуват закони срещу какъвто и да е вид облекло.

В споровете около ислямската забрадка или покривало, последният, смятан за най-силен аргумент на противниците беше, че голотата на обществено място е пълна противоположност на пълното покриване и поради това би трябвало да се прилагат същите закони.

Видеоклипът поваля този аргумент, като демонстрира разголена и покрита плът от двете страни на една и съща монета, но като израз на личната свобода на обличане.

Дали това е осмиване на никаба?

Доколкото кампанията е срещу забраната на мюсюлманските забрадки - едва ли. Но дори и да беше, какво от това?

Хубавото в този видеоклип е неговото иконоборство. Както религиозните, така и светски настроените биха могли да си позволят да бъдат по-малко превзети и тиранични по въпроса какво жените биха желали да носят.

Дали това обаче е нова идея? Напомня за зловещо ориенталско фетишизиране - такова, което скрива лицето на екзотичната жена, но излага тялото й като безличен сексуален обект, мистифицирано от липсата на физиономия, но същевременно направено достъпно.

Какво въздействие имат този вид демонстрации

В краткосрочен план вероятно никакво. Но това, което е насърчаващо, е, че идеята за мюсюлманската забрадка се отделя от религията и навлиза в масовата култура, анализирана и обсъждана от гледна точка на свободата на избор, артистичното изразяване и предефиниране на сексуалността и личното пространство.

Всичко това - в неподражаем местен френски авангарден стил. Това е абсолютен знак за интеграцията и отхвърлянето на навлизането на държавата в територията на личната свобода.

#1 zvezdha 11.10.2010 в 18:04:53

На бурките трябва да си правят дупка откъм гъзо

#2 RBT 11.10.2010 в 18:38:22

Има закон който ограничава разголването. Но след като лицето е единствената част от човешкото тяло която се постява чрез снимка на документите за самоличност по-правилно е да е забранено да се крие. Ако има жена да се издирва с подобна височина тогава полицията ще има ли право да задържа жени с бурка до изясняване на самоличността? Или това ще е терор върху мирните граждани, но все пак тя има всички отличителни белези на издирвания 1,65м. Смятам че това ограничава и полицията от своеволия. Сега псувайте ме на воля.

#3 Оня Дето Го Трият 11.10.2010 в 20:52:50

Къв NigaBitch, това не са ли Beasty Boys?

#4 sunseeker 11.10.2010 в 21:52:27

Любопитен съм тези моми дали ще излязат така в Катар, Дубай, Иран или Афганистан. Защото е много лесно във Франция да протестираш, където наистина има закони. Най-вероятно щяха да ги убият с камъни или някое друго тяхно традиционно наказание, което си прилагат от хиляда години. Пък това на практика е религиозен символ, а франция забрани преди време всичките явни "показвания" на такива - вкл. големите кръстове, фесове, забраниха май и кърпите и бурките в училищата.

#5 zvezdha 11.10.2010 в 22:37:39

4 sunseeker | 11.10.2010 21:52 Че това авганистан държава ли е? Нали сега ги демократизират

#7 lele-2 12.10.2010 в 12:53:53

Оф, пак някакви хора проявили чувство за хумор, излезли да протестират - и то по дизайнерски начин - и веднага тъпите български тесногръди коментарчета "хохо ми я идете в Иран да ви убият с камъни". Абе вие момченца, дето се напикавате само при мисълта за някакъв протест, кога сте проявили някакво гражданско мислене, кога сте скочили срещу нещо, че ще критикувате някакви момичета, които се осмеляват да покажат, че мислят по-различно или поне, че не се кефят на някакъв закон... Колкото до Иран - цяла Европа (включително и Франция) протестира срещу екзекуцията с камъни, а ние пак се правим, че нищо не чуваме...

#8 sunseeker 12.10.2010 в 18:26:30

Не става дума за нас или за Иран. Проблема е във Франция и вече е решен. Вярвам че и други държави ще го направят. Ако толкова не искат да спазват закона да си ходят в Катар, Иран, Афганистан, Пакистан, Египет, Дубай там ги обичат тея с бурките и фереджетата. И едва ли това е проява на чувство за хумор след като наистина в ислямския свят тези неща са доста реални и не е просто някаква измислица. Това че те са свикнали на права, равенство и религиозно равенство във Франция е друг въпрос. Става малко като -храни куче да те лае. Даваш равни условия за всички, а то какво се оказва.

Новините

Най-четените