Алоха, земляни!
С мрачното и студено време навън човек лесно може да направи паралел с далечния север. Защо тогава да не направим като северняците и не започнем да лекуваме ефектите от студа с обилна порция сладко?
Да, между скандинавците и захарта има специална връзка, която е в основата на цяла култура по отношение на сладкото.
За да научим нещо повече по въпроса, както и за различните майсторски сладкиши, шоколади и бонбони, в новия епизод на подкаста "Хедонисти" си говорим с Емилия С. Николова, част от екипа за България на датския производител на гурме лакрицови бонбони Lakrids by Bülow.
Емилия е авантюристично и хедонистично настроен човек, който никога не се притеснява от идеята да пробва нови вкусове. С нея обсъждаме различното и нетипичното в отношението на северняците към сладкото.
Естествено, започваме с това откъде идва тази специфична връзка между Скандинавието и сладкишите, датираща от времената, когато регионът далеч не е толкова богат, колкото сега.
Този епизод на "Хедонисти" достига до вас с подкрепата на Lakrids by Bülow. Може да откриете безглутеновите бонбони от лакриц в бутика на бранда в The Mall в София, ниво 0.
Емилия обяснява как в днешно време самият вкус на северните държави към сладкото е еволюирал до степен, в която то става част от идеята за "хюга" - концепцията за щастието като удобство, вътрешен баланс и удоволствие, идваща от региона.
На север се оказва, че имат съвсем различна концепция за здравословно хранене, в която всъщност сладкишите са полезни, а хората са предимно в добра форма, въпреки че не се притесняват от калорични и сладки храни.
От подкаста ще разберете кои са различните типични северни сладкиши, като Емилия посочва нейните лични любими лакомства, които могат да станат такива и за вас.
Като например лакрицът - ключова тема в разговора ни. Емилия разказва за това какво представлява това специфично и толкова обичано от северняците лакомство, от какво се приготвя и в какви разновидности може да се намери.
Говорим си и за мисията, която младият Йохан Бюлоу, създателят на Lakrids by Bülow, си е поставил - да накара света да заобича лакриц. Също и и за специфичния начин, по който той подхожда към тази си мисия - създавайки специални гурме лакрицови бонбони.
Емилия разказва за това с какво се отличават бонбоните на Lakrids by Bülow и какви са специалните съставки, които компанията използва, за да създаде едно изцяло ново вкусово изживяване.
Ще научите кои са най-нестандартните и специфични вкусове, които човек може да намери в палитрата на Lakrids by Bülow, както и кои са онези предложения, които могат да се харесат от всеки. Изниква и чудесна идея и за всеки, който не е съвсем сигурен какво точно може да вземе на половинката си за Св. Валентин.
Но дори без повод, безглутеновите лакрицови бонбони на Lakrdis by Bülow са интересно изживяване за сетивата - потапяне в един нов свят на вкусове, по който скандинавците отдавна са луди. Сега имате възможност и вие да ги опитате в бутика на бранда в The Mall в София, ниво 0.
Още в епизода:
- Фика - шведският начин за почивка в работния ден;
- Северняците - първенци по ядене на сладко;
- Какви напитки са добре дошли като комбинация с фините гурме лакрицови бонбони.
Не пропускайте възможността и да се абонирате за подкаста "Хедонисти" и да го препоръчате на приятели. Нов епизод се появява веднъж на две седмици и винаги във вторник. Можете да ни потърсите тук и във всяко приложение за подкасти:
Можете да чуете и предишните ни епизоди, в който си говорим за различни теми - от дегустацията на уиски и приготвяне на ароматно греяно вино, през магията на българските народни танци и това как да изберем правилен хотел за почивката си, та до рецепти за великолепна шкембе чорба.