Бъркани, на очи, сварени или като част от нещо друго вкусно и здравословно. Яйцата са неизменна част от всеки качествен хранителен режим.
Заредени са с витамини от групите B, A и D, съдържат и големи количества селен, калций, цинк и още куп полезни неща. Преди всичко обаче те са изключително ценен източник на протеин.
А знаем колко важен е той, без значение дали искаме да свалим излишни килограми или целта ние да качим мускулна маса.
Общоприето е, че дневният прием на протеин не трябва да пада под 10% от общия калориен прием.
За неспортуващ човек е предостатъчно до 1 грам на килограм лично тегло. За спортуващи оптималният прием е между 1,5 и 2,2 грама. При напреднали атлети или професионални спортисти може да се отиде до над 3 грама.
Тук яйцата излизат на преден план като един от най-достъпните и лесни за приготвяне варианти.
Знаем ли обаче колко протеин съдържа едно яйце?
Това, разбира се зависи от неговата големина. В България класификацията разделя яйцата на четири вида - S, M, L, XL.
- Размер S - малки яйца до 52 грама, около 63 калории и 5,5 грама протеин;
- Размер М - средни яйца, 53-62 грама, около 72 калории и 6,3 грама протеин;
- Размер L - големи яйца, 63-72 грама, около 80 калории и 7 грама протеин;
- Размер XL - много големи яйцанад 73 грама, около 90 калории и 7,9 грама протеин
Естествено, по-голямата част от белтъчините се съдържа в белтъка. Това обаче не означава, че трябва да изхвърлите жълтъците.
В тях има малко протеин, но всъщност съдържат почти всички останали полезни вещества.
Дълго време се смяташе, че яйчният жълтък трябва да се избягва заради холестерола в него и това автоматично го превръща в риск за здравето.
Само че по-съвременни изследвания отхвърлят тази теза. На това мнение е доктор Хауърд Лиуайн, главен редактор на Harvard Health Publishing,
"Съвременната наука установи, че по-голямата част от холестерола в тялото се произвежда от черния дроб, а не идва директно от холестерола, който ядем", посочва Лиуайн. "Черният дроб се стимулира да произвежда холестерол предимно от наситени мазнини и трансмазнини в диетата ни. В случая едно яйце съдържа малко над 1 грам наситени мазнини."
Все пак той посочва, че има значение с какво ядем яйцата. Ако те са придружени с големи количества пържени мазнини, тогава няма как да се избегне повишаването на вредния холестерол в тялото.
Преди всичко яйцата трябва да бъдат част от балансиран и здравословен хранителен режим.