Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"А по соца какво гурме имаше!"

Покрай мешаните скари и доматите шмеркезе социализмът успява да роди и други кулинарни класики Снимка: iStock
Покрай мешаните скари и доматите шмеркезе социализмът успява да роди и други кулинарни класики

Преди 10 ноември няма "Мастър шеф", "Кухнята на ада" и десетки знайни и незнайни телевизионни шеф-готвачи.

Тогава властва вездесъщият "Балкантурист", където на почит са скарата, котлетите и изобретения като шопската салата, рулцата по чешки и кремът "Дипломат".

Рецептурниците от онова време пазят грижливо рецептите за кебапчета, кюфтета, украси от печени чушки и моркови, розички от домат и краставица... Покрай мешаните скари и доматите шмеркезе обаче соцът успява да роди и други кулинарни класики.

Някой от тях приготвяме и до днес и въобще не предполагаме, че преди средата на 40-те години тези ястия или ги е нямало, или не са изглеждали по точно този начин.

Ето няколко такива рецепти, заради които все още има хора, които възкликват "А едно време какво гурме имаше!":

Салата "Ропотамо"

Снимка: iStock

По време на социализма изборът от рибата и морските дарове никак не е голям, но пък скумрия има в изобилие и трябва да се измислят разнообразни начини за приготвянето ѝ.

Така една консервна фабрика в Бургас изобретява рибната салата "Ропотамо" със скумрия, зеленчуци и доматен сос, като слуховете мълвят, че откритието е с цел да се сготви изостаналата риба, която е пред разваляне.

Домакините обаче са възхитени, защото две консерви от салатата, затоплени на котлона, осигуряват готова вечеря за семейството.

Ето и рецептата:

  • 1,5 кг скумрия
  • 2 глави лук - накълцани
  • 2-3 големи моркова - на кръгчета
  • 1 консерва боб
  • 1 консерва грах
  • 1 консерва кисели краставички
  • 800 грама доматен сок
  • Сол, пипер, олио, дафинов лист

Скумрията се почиства и се нарязва на парчета и се осолява. В дълбока тенджера се запържва лука, а след това и останалите зеленчуци. Прибавя се доматения сок, сол, пипер и дафинов лист, както и парчетата скумрия.

Готви се до омекване на рибата, след което има два варианта - единият е салатата "Ропотамо" да се дозапече в тава във фурната, а другият - ястието да се консервира в буркани.

В много домове салата "Ропотамо" се приготвя и в постен вариант без риба, както и с други видове риба като паламуд и мерлуза.

Яйца по панагюрски

Снимка: iStock

Повечето кореняк панагюрци ще ви кажат, че тази рецепта не е оригинална. Там хапват парени или подлучени яйца, които също се забулват, но се сервират с водата от варенето, а не с кисело мляко.

Яйцата по панагюрски такива, каквито ги знаем масово и днес, са изобретение на "Балкантурист", сходно с шопската салата и рулцата по чешки. На кого му е хрумнало - остава загадка. 

И все пак - една порция от тези вкусни яйца се приготвят от:

  • 3 яйца
  • 100 грама сирене
  • 200 грама кисело мляко
  • 20 грама краве масло
  • Чаена лъжичка червен пипер
  • Чесън на вкус

В дълбока тенджера се налива литър вода и след като заври, към нея се прибавя и супена лъжица оцет. Яйцата се чукват от ниско над водата едно по едно и се оставят да се забулят, но жълтъкът да остане рохък.

Междувременно киселото мляко се смесва с натрошеното сирене и накълцания чесън и се изсипва в по-дълбока чиния. Върху него се поставят яйцата и се заливат с леко запържения в маслото червен пипер.

Боб по манастирски

Снимка: iStock

Когато към дадена рецепта се прибави "... по механджийски" или "... по манастирски" например, някои решават, че става въпрос за ястие от време оно. Древна рецепта, запазена и предавана през поколенията. Обикновено това се оказват прозаични маркетингови трикове.

Бобът по манастирски е точно такъв трик и е измишльотина на "Балкантурист", като трябва да признаем, че ястието все пак е много вкусно.

За него са ни необходими:

  • 300-400 грама бял боб от консерва
  • 1 глава лук - накълцана
  • Няколко скилидки чесън - накълцани
  • 1 морков
  • 2-3 сухи червени чушки
  • 1 голям стрък целина
  • 300 грама домати от консерва
  • 300 грама олио
  • Сол, пипер, магданоз и джоджен

В дълбока тенджера в олио се запържват наситненият лук и чесън, морковът на кубчета, целината на кубчета и наситнените сухи чушки. Добавя се бобът с водата от консервата, доматите и се налива още малко олио.

Ястието се оставя да къкри около 20-30 минути на среден огън, след което се подправя със сол, пипер, магданоз и джоджен.

Оставя се да къкри още около 5 минути и се сервира горещо.

Руло "Стефани"

Снимка: iStock

Месните рула са познати по цял свят, но преди 50-те години на XX век са по-скоро рядкост в България.

Именно тогава на мода като пищно и празнично ястие започва да се налага рулото "Стефани", кръстено на принцеса Стефания Белгийска. Името не бива да ви подвежда - рецептата в точно това си изпълнение се прави само в България и Унгария.

Продуктите за него са:

  • 800 грама кайма смес
  • 1 глава лук - накълцана
  • 2 яйца
  • Половин чаша галета
  • Сол, черен пипер, червен пипер и чубрица

За плънката:

  • 3-4 твърдо сварени яйца
  • Два сварени моркова на ленти
  • Кисели краставички на ленти

Каймата се омесва с двете яйца, лука, галетата и подправките и се оставя да почине поне 30-40 минути.

След това каймата се разстила върху фолио или чиста кърпа и се оформя на правоъгълник. От едната по-дълга страна се нареждат морковите, краставичките и яйцата, след което рулото се подхваща с фолиото/ кърпата и се завива внимателно.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Някои добавят галета или кашкавал за още по-хрупкава коричка или за да прикрият, че каймата леко се е напукала.

Сервира се с картофено пюре.

Сладък салам

Снимка: iStock

Трудно е да се прояви особена изобретателност, когато най-достъпните продукти за сладкиши са обикновени бисквити, захар и какао на прах.

Именно в опит да се създаде все пак някакъв десерт се появява сладкия салам, спомен от детството на не един и двама. Десертът е семпъл и отстъпва по точки на съвременните торти и сладкиши, но преди 10-и ноември беше чест завършек на обяда и вечерята.

Ако все пак някой изпитва носталгия по него, му трябват:

  • 2 пакета обикновени бисквити
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 3 супени лъжици какао
  • 100 грама разтопено масло
  • По желание - сушени плодове, ядки, есенция ванилия или ром

Бисквитите се натрошават на не много дребни парченца. На водна баня в дълбока купа се смесват млякото, захарта и маслото до хомогенна смес.

След това се прибавят какаото и есенцията, ако ще се слага такава, и отново се разбърква добре. Сместа се омесва с бисквитите и се разстила върху фолио.

Оформя се салам, в двата края фолиото се завързва и десертът се прибира в хладилника, за да стегне. Може да се сервира и поръсен с пудра захар.

 

Най-четените